Beigli

Se scoate cantitate de unt necesara din frigider si se lasa sa se incalzeasca putin. In 1,2 ml lapte caldut dizolvam 1 dg drojdie impreuna cu 1 praf

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 25 dg unt
  • 1 dg drojdie
  • 8 dg de zahar brun
  • 1
  • 2 dl lapte
  • 5 kg faina
  • 2 galbenusuri de ou
  • un praf de sare

Mod de preparare

Se scoate cantitate de unt necesara din frigider si se lasa sa se incalzeasca putin. In 1,2 ml lapte caldut dizolvam 1 dg drojdie impreuna cu 1 praf de sare. Intr-un bol mare se amesteca 0,5 kg faina cu 25 dg unt si apoi se adauga 8 dg de zahar brun, un praf de sare, 2 galbenusuri si laptele in care am dizolvat drojdia si se framanta bine pana obtinem un aluat omogen. Daca e prea tare aluatul se mai adauga lapte. Aluatul este bun atunci cand nu se mai lipeste nici de maini nici de bol. Dupa ce se framanta bine se lasa la dospit cam 1 ora la cald, timp in care se pregateste umplutura. Dupa ce s-a dospit se imparte aluatul in 4 bucati si se intinde(fara faina) sub forma dreptunghiulara. (Daca folosim faina beigli nu va avea acel aspect lucios, de marmura). Peste aluatul de marimea aproximativ 28×22 cm se intinde umplutura racita astfel incat sa ramana un spatiu liber de 1 cm la margini . Aluatul se suceste si se pune in tava tapetata cu unt. Atentie ca suciturile sa nu se atinga pentru ca se pot crapa. Se unge aluatul cu ou si se lasa 30 de minute la dospit la loc cald. Apoi se unge din nou cu ou, se mai lasa aproximativ 30 de minute sa se usuce putin. Suciturile se pun in cuptorul preincalzit si se lasa cam 10 minute la temepratura potrivita iar apoi se lasa din nou 10 minute la o temperatura mai scazuta pana ce primeste o culoare brun aurie. Inainte de a se introduce la cuptor se inteapa cu furculita suciturile in mai multe locuri pentru a nu se crapa in timpul coacerii.

Daca beigi-ul crapa e posibil ca umplutura sa fi fost prea moale sau prea calda. Beigli-ul crapa de asemenea daca aluatul este prea solid, sau cuptorul este rece sau prea cald. Insa nu e bine nici daca aluatul este prea moale, deoarece nu se poate coace mijlocul. Beigli-ul crapa de cele mai multe ori pentru ca aluatul nu este bine dospit. De aceea iarna trebuie lasat la dospit pana cand se usuca oul pe suprafata suciturilor. Din pacate in cele mai multe cazuri aceasta varianta de beigli fara albusuri de ou si cu mult unt are mari sanse sa se crape. Unii prepara prajitura cu o umplutura pentru portie dubla , ceea ce face sa fie mult mai consistenta.
Alte retete din aluat:

Placinta branza

Placinta cu mere

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
1
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
2
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Frunze de vita oparite
3
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
4
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Parteneri
(un fel de) Balmos
Bucataras.RO

(un fel de) Balmos

(un fel de) Balmos
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise