Cozonaci cu mac

Se freaca intr-un castron drojdia cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga untul moale, smantana, galbenusurile, sarea, zaharul vanilat, coaja de lam

Timp pregatire
110 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru aluat: 500 g faina
  • 8 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 100 g unt
  • 250 ml smantana
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 40 g drojdie
  • 1/2 lingurita de sare
  • Pentru umplutura: 400 g seminte de mac
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri cacao
  • 8 albusuri
  • 250 g zahar
  • 2 linguri rom
  • 100 g stafide
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Se freaca intr-un castron drojdia cu zaharul pana se lichefiaza.

Se adauga untul moale, smantana, galbenusurile, sarea, zaharul vanilat, coaja de lamaie rasa si faina.

Se amesteca bine apoi se framanta energic pana devine un aluat omogen, nu prea tare dar elastic.

Se acopera cu un prosop si se lasa la dospit pentru circa 40 de minute.

In timp ce aluatul dospeste se fierb semintele de mac si jumatate din cantitatea de zahar in lapte pana cand scade iar apoi se lasa sa se raceasca.

Se bat spuma albusurile cu zaharul ramas adaugat treptat, se pune romul, cacaua, stafidele si semintele de mac racite si se amesteca usor, pana ce se incorporeaza in albus.

Se imparte aluatul in doua, se intinde fiecare bucata de aluat intr-o foaie dreptunghiulara.

Se acopera foaia cu 1/2 din umplutura de mac si se ruleaza. Se aseaza cozonacul in tava unsa si se lasa la crescut circa 10 minute.

Se procedeaza la fel cu tot aluatul.

Dupa ce cozonacii cresc in tava, se ung deasupra cu ou batut. Se pun in cuptorul preincalzit la 60 de minute, la temperatura potrivita.

Se lasa cozonacii la racit in tava rasturnata pe o parte si se scot doar la racirea completa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide