Kurtos kalacs

Kurtos kalacs sau cozonac secuiesc este o specialitate care a devenit foarte populara la targuri si festivaluri. Pentru reteta de kurtos kalacs aveti nevoie de faina, zahar, drojdie si nuca.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Kurtos kalacs

Ingrediente

  • Aluat:
  • 30 g drojdie uscata
  • 300 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 100 g unt
  • 2 oua intregi
  • 2 galbenusuri
  • esenta de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 500 g faina
  • Sirop:
  • 200 g zahar
  • 100 ml apa
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • Glazura:
  • 200 g nuci macinate
  • 7-8 linguri zahar tos.

Mod de preparare

Kurtos kalacs sau cozonac secuiesc este o specialitate care a devenit foarte populara la targuri si festivaluri. Pentru reteta de kurtos kalacs aveti nevoie de toate ingredientele mai sus amintite, insa puteti sa folositi si nuca de cocos, scortisoara sau alte arome care va sunt pe plac.

In mod traditional Kurtos kalacs se face la jar, dar puteti sa il pregatiti si in cuptorul de acasa.

Mai intai pregatiti siropul. Se fierbe aba, zaharul si sucul de lamaie pana se formeaza un sirop. Lasati sa se raceasca.
Aluatul se aseamana cu cel cozonac. Se dizolva drojdia in laptele caldut, se adauga zahar si untul topit, esenta de vanilie si ouale batute cu putina sare. La urma adaugati faina si framantati pana cand aveti un aluat elastic. Lasati apoi la loc cald sa dospeasca cam o jumatate de ora.


Dupa ce a dospit, aluatul se intinde si se taie in fasii. Acestea urmand a fi infasurate pe formele de kurtos kalacs unse cu ulei. Se ung bine cu siropul racit si se tavalesc prin nuca si zahar si se pun apoi in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se coc in cuptorul deja incins, timp de 35-40 minute.


Se servesc ca desert cu o cana de lapte ori cafea.
Sursa acestei retete este blogul culinar Truedelights.
Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Desert prajitura felie de lapte
2
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video
3
Prajituri

Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video

Placinta cu branza dulce si stafide este usor de facut, foarte gustoasa, iar aluatul se potriveste perfect si la placinta cu...

Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video
Piersicute
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Piersicute

Piersicutele intotdeauna nelipsite pe masa de Sarbatori…. si-n copilarie dar si acum.

Piersicute
Iepure cu cartofi la cuptor
5
Mancaruri cu carne

Iepure cu cartofi la cuptor

O mancare gustoasa in sezonul rece

Iepure cu cartofi la cuptor
Parteneri
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola