Pentru ziua in care am cules via, am pregătit o plăcintă mai mare cu mere, nuci şi aluat fraged cu vin, decorată cu trandafiraşi şi frunzuliţe, pentru toţi cei care au participat, la mine la ţară. Am cântărit merele gata rase, eu am avut eu am avut două punguţe, puse din altă serie de mere, culese de acum două săptămâni, de aprox 1,2 kg în total, deci nepregătite vor însemna mai multe mere. De asemenea, la această cantitate de mere, am considerat suficiente 5 linguri de zahăr.
Pentru umplutură: eu am avut merele deja pregătite, aşadar le-am scos din congelator şi le-am lăsat la temperatura camerei să se dezgheţe. Mai departe, se călesc merele rase împreună cu 5 linguri de zahăr, iar când sunt fierte şi moi, se dau de pe foc, se adaugă scorţişoara şi se amestecă. Se lasă la răcit. Apoi se pun merele într-o strecurătoare desupra unui vas adânc, iar sucul care se strânge nu se aruncă, pentru că va fi folositor la final.
Pentru aluat: se dă margarina rece pe răzătoare, se adaugă puţină făină şi zahărul şi se amestecă pentru a obţine o compoziţie fărâmicioasă. Se face un spaţiu în mijloc, se adaugă drojdia, vinul, apa, sarea şi se omogenizează. Se adaugă făină cât cuprinde, amestecând şi frământând până se obţine un aluat bun de întins, dar moale şi pufos. Se dă la frigider o jumătate de oră.
Pentru a lucra mai uşor, se împarte aluatul în două bucăţi inegale: bucata mică pentru bază şi bucata mare pentru deasupra.
Se întinde primul aluat în foaie subţirică pe masa presărată cu făină şi se transferă într-o tavă cu foaie de copt. Se presară nucă măcinată, se repartizează umplutura de mere, apoi se presară iar nucă măcinată. Aluatul în exces se împătureşte peste plăcintă.
Celălalt aluat se întinde în foaie mai grosuţă şi se decupează din el ornamente, pentru a decora plăcinta. Aceste ornamente sunt mai migăloase, dar mie îmi plac mult. Se unge plăcinta cu sucul lăsat de mere anterior (sau apă) şi se presară zahăr vanilat.
Se coace, la foc mic spre mediu până se rumeneşte.
Timp de pregătire: aprox 1h.
Timp de coacere: aprox 40min.
Plăcinta obţinută este destul de mare, are 2 kg şi este suficientă pentru 20 de persoane.
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/09/placinta-cu-mere-nuci-si-aluat-cu-vin.html
Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptorPlacintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...
Placinte Poale in brauPrajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...
Prajitura cu spuma caramelPlacinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...
Foi de placinta de casaReteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.
Placinta cu branza dulce stafide si foiGris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.
Gris cu lapteCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!
Ciorba cu carne de porcMajoritatea retetelor recomandă să se pună zahăr 1:1, dar nouă ne place dulceata de cirese negre...
Dulceata de cirese negreReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii