Se cerne faina. Se framanta cu apa fierbinte si sare. Coca se imparte in bucati cat pumnul care se turtesc, se rotunjesc si se ingroapa in spuza, und
Se cerne faina. Se framanta cu apa fierbinte si sare. Coca se imparte in bucati cat pumnul care se turtesc, se rotunjesc si se ingroapa in spuza, unde se lasa pana prind coaja.
Sfat!
Azima se face din faina de orz. Se face si din faina de grau, macinata mai marisor, din faina de sacara ori din faina de grau amestecata cu cea de porumb. Se opareste faina si se framanta si din aluatul acesta se fac turte rotunde, ca de un deget de groase si mai mari decat o farfurie.
Dupa ce se fac pe ea niste impunsaturi cu degetele de la mana dreapta, impreunate ca pentru cruce, se da azima in cuptiorul infierbantat. Se fac prin postul San Petrului, cum s-a copt si s-a secerat orzul.
Se mananca goale, fara bucate, intingandu-le prin sare ori in mujdeiu. Se mananca si cu ceapa ori usturoi.
Azima - o paine nedospita, arhaica, cu puternica actualitate sacramentala - poate fi facuta in camp, in cuptor, in padure, oriunde a fost un foc bun ce-a lasat spuza incinsa.
Cand s-a intarit bine coaja, se scoate azima din cenusa si se bate cu un bat, sa-i cada arsura. In Dobrogea este datina ca mai multe femei si babe sa ia, cu o zi inainte de inaltarea Domnului sau Ispas, cu ele azime calde, ceapa verde si rachiu si, mergand prin sat, sa le dea de pomana pentru sufletul mortilor, zicand ca sa aiba pe drum, caci in aceasta zi cred ele ca zboara mortii in cer.
Romancele din unele parti ale Munteniei, care au morti in familie, impart asemeÂnea azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele mortilor, insa nu in ajunul, ca cele din Dobrogea, ci in ziua de inaltarea Domnului, crezand ca in aceasta zi sufletele mortilor se inalta la cer si ceea ce daruiesc ele le va servi ca merinde pe drum.
Aceasta reteta este preluata din volumul I, din colectia Povestile Bucatariei Romanesti, o noua colectie marca Jurnalul National.
Alte retete culinare recomandate
Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!
Briose aperitiv cu legume si sunca presata• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi
Sarmalute in foi de vitaTaie in patru merele decojite si scoate-le miezul. Cantareste 1,25 kg de mere si taie-le cubulete. Pune cubuletele impreuna...
Gem de mere cu miereSe spala creierul, se curata de pielita si se fierbe in apa cu sare si cu putin otet. Dupa ce a fiert, se scoate si se lasa...
Salata de creier de boeufTarta cu branza este foarte usor de preparat. Este o prajitura cu branza delicioasa, usoara cu aroma discreta de vanilie.
Tarta simpla cu branzaPunch fara alcool pentru copii cu ingrediente 100% naturale
Punch pentru copiiPentru retete dietetice! E prima data cand am incercat reteta si mi-a placut! Cred ca merita incercata !
Furnici in copacMi-a placut ideea prajiturii cu rulada in mijloc de cand am vazut-o la Diana, iar acum a venit timpul sa o pun in aplicare.A...
Prajitura cu rulada si mousse de vanilieIncearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Comentarii