Toate ingredientele au mers in masina de paine si dumneaei a framantat. Daca alegeti sa lucrati aluatul la mana, dizolvati, pentru inceput, drojdia s
Toate ingredientele au mers in masina de paine si dumneaei a framantat.
Daca alegeti sa lucrati aluatul la mana, dizolvati, pentru inceput, drojdia si zaharul in putin lapte cald, adaugati o lingura de faina din cantitatea totala, lasati sa actioneze drojdia (pana da semne ca vrea sa se umfle) apoi adaugati, intr-un vas incapator in care ati pus faina si ati amestecat-o cu sarea, laptele si apa, maiaua si uleiul si framantati energic cel putin 5 minute, aluatul trebuie sa fie nelipicios dar nu foarte tare.
Bila de aluat se lasa la odihna timp de 30 de minute, intr-un loc cald si ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul.
Pregatiti amestecul sarat cu care se vor prelinge covrigii, amestecand faina, sarea si atata apa cat e nevoie pentru a se forma un aluat fara cocoloase, de grosimea celui de clatite: este momentul sa pornim cuptorul - la pozitia 240 de grade.
Pe planul de lucru usor uns cu ulei rasturnati aluatul si il impartiti in 20 pana la 24 de bucati cat mai egale (eu am facut 24).
Fiecare bucata se ruleaza intr-un "snur" lung (aprox. 40-50 cm), cu diametru de 8 mm - 1 cm. Snurul" de aluat se indoaie in doua.
Capetele se rasucesc de doua ori, apoi se intorc invers, perpendicular pe bucla covrigului si se trec sub aceasta, la o distanta de 3-4 cm unul fata de celalalt; se apasa usor si se finiseaza forma covrigului, marind cele trei spatii (gaurile covrigului - parca este si ceva vorba de duh legata de gaura asta!) formate in urma impletirii aluatului.
Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt (atentie, tava mea e foarte mare, 60/48 cm, intr-o tava obisnuita nu incap mai mult de patru covrigi odata) si se lasa inca 5 minutela temperatura bucatariei (in care e foarte cald, deja, odata cuptorul incins), se ung cu ou batut si se dau la cuptor (preincins la 240 de grade).
Dupa 10 minute incep sa se rumeneasca. Se scoate tava din cuptor si se preling covrigii cu amestecul sarat (cu lingura, ca si cum am turna o glazura descriind zig-zag-uri).
Se dau din nou la cuptor, inca 4-5 minute, timp in care covrigii se rumenesc frumos iar amestecul sarat se usuca.
Pofta buna!
Reteta Covrigi sarbesti a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.ro
Alte retete de covrigi gasiti aici:
Covrigi cu cascaval ,
Coronite fragede ,
Coronite cu alune
Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .
Galuste cu pruneMusacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...
Musaca greceasca de vinetePentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.
Lichior de bere de casaSunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...
MutabalOua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...
Aperitiv - Oua umplute cu avocadoAmandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...
Amandina insiropata cu cafeaPregatiti in prealabil prunele - spalati-le si taiati-le in jumate pentru a scoate samburii. Bateti bine ouale cu zaharul....
Prajitura cu pruneAzi vă propun o delicatesă din bucătăria franțuzească, mai ales că piețele abundă de legume și verdețuri...
Ratatouille cu puiPandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Comentarii