Paturata banateana

Tare-i gustoasa o turta incinsa pe crumpi, asa cum mancam in Banatul copilariei mele, o paturata banateana sa mearga bine vinul rosu.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Paturata banateana

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • Pentru paturata:
  • 1 lingura de ulei
  • 1 lingura de otet
  • Juma de kil de faina
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • 200 de grame telemea Delaco Neaos de oaie
  • 300 de grame branza proaspata Delaco 4
  • 4%
  • 1 ou
  • verdeata
  • Alte merinde trebuincioase:
  • - 4-5 cartofi albi taiati felii rotunde (rondele)
  • - 1 kg de soanca taiata fasii de doua deste (sunca de porc afumata si pastrata la tinda
  • dupa obiceiul vechi
  • de
  • tre‘ s-o lasi o noapte-ntreaga la desarat s-o poti manca…)
  • - 5 cepe albe si rosii maruntite cu temei
  • - 1 rosie (doar pulpa)
  • 1 morcov
  • 1 tulpina de praz – taiate toate marunt
  • sa nu cada greu la stomacJ
  • - mirodenii si condimente: sare
  • piper
  • foaie de dafin
  • boia de ardei iute
  •  

Mod de preparare

Dunarea, in drumul ei cotit, ispiteste calatorul sa faca o oprire printre viile mehedintene, unde vinul bun se-ntalneste cu bucate mestesugite si mandre parguite. Buna-i scrumbia fripta, tare mai pisca la limba afumatura in cetina, arde ciusca-n plachia de crapcean dar, mai cu seama, tare-i gustoasa o turta incinsa pe crumpi, asa cum mancam in Banatul copilariei mele, o paturata sa mearga bine vinul rosu…iaca reteta:

Framantam bine-bine aluatul, il lasam la frigider sa se odihneasca un pic dupa atata box si trecem la cratita: rumenim soanca, o scoatem pe o farfurie si-n seul lasat calim legumele (ceapa, morcov,rosie, praz). Punem la loc soanca, adaugam si cartofii, presaram mirodeniile, turnam peste niste apa cat sa poata toate sa inoate, le punem capac si le lasam sa joace o-nvartita la foc mic.
Scoatem aluatul de la racitor, il intindem cu sucitorul cat putem de bine si-l dam cu pensula cu ulei. Cat sta aluatul sa se-mpace cu uleiul, noi facem umplutura, apoi o punem uniform pe toata suprafata foii si rasucim pana obtinem o paturata pe care-o incolacim sa-ncapa-n cratita care fierbe deja pe foc pentru 30 de minute.


Doar sa nu uitati sa deschideti vinul din vreme, servit alaturi de paturata banateana, sa-si pregateasca aromele, ca – vorba-ceea: tat’ Banatu’i fruncea!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide