Placinta intinsa

1. Peste o lingurita de sare, intr-un castron mai mare turnam apa calduta, sa se dizolve bine sarea dupa care se pune faina cat sa se faca un aluat ma

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Placinta intinsa

Ingrediente

  • Faina(1.5 kg)
  • sare
  • apa calduta
  • Umplutura poate fi cu: branza
  • nuci
  • struguri negri
  • parfumati
  • varza acra
  • gris fiert in lapte
  • mere
  • gris prajit si amestecat cu zahar
  • mac etc

Mod de preparare

1. Peste o lingurita de sare, intr-un castron mai mare turnam apa calduta, sa se dizolve bine sarea dupa care se pune faina cat sa se faca un aluat mai moale decat cel de paine sau de cozonac. care se framanta bine, fara nelinistea datorata faptului ca aluatul nu se desprinde de mana.

2. Dupa ce e framantat bine se infaineaza mana si masa si se scoate aluatul pe masa. Mana se curata de aluat prin razuire sau prin spalare, nu cu ajutorul fainii, ca se fac cocoloase care se vor vedea in foaie.

3. Se taie cocutze cam de jumate de kil si se framanta fiecare frumos. Eu am facut din aproximativ un kil jumate da faina si au iesit sase cocutze din alea, care vor deveni fiecare cate o placinta. 4. Se pun gogoloaiele la hodina, vreo jumatate de ora.

5. Incepe intinsul foilor. Intinsul trebuie sa aiba loc pe o bucata de material, fata de masa/prosop curat/ceva de genul. Se ia asadar o coca, se pune pe masa de lucru, pe materialul respectiv, si se picura cativa stropi de ulei la mijloc.

Practic, in reusita intinsului asta sta secretul placintei. Se intinde de la margini si se tot intinde, incet, doar cu buricele degetelor, pana cuprindem toata masa.

6. Cand e gata mai picuram cativa stropi de ulei pe foaia intinsa, dupa care se presara umplutura, in cazul de fata branza cu zahar, coaja de lamaie si vanilie.

Acuma intra in joc si panza de sub foaie, pe care am asezat-o pe masa. Se prinde de o parte si se ridica, ruland astfel foaia de placinta. Pentru a evita zonele "moarte", fara umplutura, se taie capetele de la aluat, de la foaia rulata.

Se impatura intr-o forma ovala si se aseaza in tava bine unsa.

Pentru efecte ulterioare optime, se mai pot pune cateva picaturi de ulei, chiar intinse cu mana, deasupra placintei gata de cuptor.

Timpul de coacere variaza in functie de umputura. Cele cu umplutura uscata (gen nuci sau mac cu zahar) necesita un timp mai scurt fata de cea cu branza de exemplu. Cert e ca e gata cand e rumena bine.


Pofta buna!

Reteta Placinta intinsa a fost propusa de raluca_teodora pe forum culinar.ro

Alte retete de placinta gasiti aici:

Placinta impletita ,

Placinta cu mere ,

Placinta cu branza (urda) - foietaj

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci