Placinta taraneasca cu branza

1. Pt. umplutura: Se pune laptele la fiert, cand fierbe se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu, pana are consistenta unei mamaligi. Se trage

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Placinta taraneasca cu branza

Ingrediente

  • Aluat:
  • 300 de grame de faina 000
  • 200 - 250 ml de apa - in functie de calitatea fainii
  • cateva picaturi de otet
  • o lingurita rasa de sare
  • aproximativ 80 de grame de untura de porc la temperatura camerei
  • Umplutura:
  • 400 de grame de telemea
  • gris cu lapte (neindulcit) din 250 ml. de lapte si atata gris cat sa se ingroase la consistenta unei mamaligi potrivite
  • 2 oua
  • 1 legatura de marar
  • 1 ou batut pentru finisat

Mod de preparare

1. Pt. umplutura: Se pune laptele la fiert, cand fierbe se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu, pana are consistenta unei mamaligi. Se trage deoparte si se lasa sa se raceasca.

2. Intr-un castron se amesteca omogen grisul cu lapte abia caldut, branza, ouale si mararul tocat.

3. Din faina, sare, otet si apa calduta se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios. Apa se va adauga cate putin, atat cat este nevoie pentru o consistenta ideala a aluatului - nici tare, nici moale.

4. Aluatul se infoliaza si se lasa la odihna 30 de minute, apoi se imparte in 10 bile cat mai egale (la mine sunt mai numeroase bilele pentru ca, de fapt, am facut doua placinte).

5. Se ia o bila de aluat si se aplatizeaza cu sucitorul, obtinand un cerc de aproximativ 20 de cm. diametru. Se unge suprafata cercului cu untura - nu e cazul sa ne zgarcim, aluatul oricum va contine mult mai putina grasime decat un foietaj normal, din aluat frantuzesc, in schimb va fi foarte fraged si savuros, gustul unturii nu se va regasi in preparatul final.

6. In continuare, se procedeaza la fel cu celelalte bile de aluat, suprapunand cercurile unul peste altul, fiecare fiind uns cu untura, ultimul, insa, cu o cantitate mai mica, doar atat cat sa nu se usuce aluatul (repet, se vad doua "turnuri" de aluat pentru ca am facut doua placinte).

7. Se acopera "turnul" de aluat cu o folie si se lasa la odihna 15-20 de minute.

Este momentul sa se aprinda si cuptorul, setand temperatura la 190 de grade Celsius.

8. Dupa trecerea timpului de odihna, "turnul" de aluat se intinde cu sucitorul - manopera ceva mai delicata, pentru ca straturile au tendinta sa alunece. Pentru ca operatiunea sa fie incununata de succes, se incepe intinderea cu sucitorul de la mijloc si se deplaseaza catre margini, apasand cu delicatete.

9. Se intinde aluatul intr-o foaie cam de 50 de cm diametru, careia i se decupeaza marginile, iar la mijloc se aseaza toata umplutura, careia i se da forma unui cerc cu diametrul de 25-30 de cm.

10. Se acopera umplutura, tragand marginile aluatului catre centru.

11. Placinta se rastoarna cu grija pe tava acoperita cu hartie de copt.

Se unge suprafata placintei cu oul batut. Dupa ce am uns placinta, eu am mai modelat niste decoruri de sezon din marginile decupate, frunze de vita si un strugure, pe care le-am asezat deasupra si le-am pensulat cu ou.

12. Am dat placinta la copt, in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius, pana s-a rumenit frumos (in jur de 25-30 de minute).
Pofta buna!

Reteta Placinta taraneasca cu branza a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.ro

Alte retete cu branza gasiti aici:

Placinta cu branza de burduf si marar,

Rozete cu carne si branza,

Placinta cu branza

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Rulada cu sunca si branza de capra
Bucataras.RO

Rulada cu sunca si branza de capra

A iesit o rulada asa de buna cu un blat moale, completat cu branza si sunca, ce mai, perfecta pentru masa de Revelion!

Rulada cu sunca si branza de capra
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia