Cozonac cu aroma de portocala

Cozonacul facut de bunica mea era cel mai bun. Nu voi uita niciodata mirosul cozonacului cald copt pe vatra. Cand eram mica, sarcina mea era sa tin de postava in care bunica framanta cozonacii. Am urmarit-o de atatea ori cum framanta si apoi, cum umplea cozonacii cu cacao, rahat si nuca. Preferatul meu era cozonacul cu cacao, fara nuca si fara rahat, pe care-l facea special pentru mine. Bunica spunea ca secretul cozonacilor este framantatul. Tin minte ca oboseam eu tinand de postava, atat de mult ii framanta. Bunica nu avea cantitati fixe. Imi spunea pui cam atata lapte, zahar cam atat, oua mai multe, faina cat cuprinde si tot asa. Am scris o reteta din ce-mi aminteam, dar cozonacul meu este departe de cel facut de bunica. Imi e atat de dor de bunici!

Portii
5
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu aroma de portocala

Ingrediente

  • 1200 g faina
  • 200 g zahar
  • 5 oua
  • un praf de sare
  • un plic drojdie uscata
  • 700 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • un galbenus pt uns
  • coaja de la o portocala
  • cacao
  • zahar
  • rahat pt umplut

Mod de preparare

Mai intai, pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu 3-4 linguri de lapte caldut, o lingurita zahar si 3-4 linguri faina. Lasam sa creasca. Cernem faina de 2 ori intr-un vas incapator. Nu punem toata faina in vas de la inceput, punem jumatate, restul adaugam pe parcurs. Incalzim laptele, topim zaharul in lapte, batem albusurile spuma si frecam galbenusurile. Spalam bine o portocala, stergem bine coaja de apa, apoi o radem si o adaugam peste lapte (bunica punea intotdeauna doar lamaie). Facem o adancitura in mijlocul fainii, adaugam maiaua crescuta, galbenusurile si laptele pe rand, amestecand usor dupa fiecare. Amestecam bine cu faina, adaugam si albusurile spuma, framantand cu mana. Adaugam treptat si uleiul, framantand cat putem de mult. Eu nu am rezistat mai mult de 15 minute. Lasam aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Intre timp. taiem rahatul cuburi si amestecam 5-6 linguri de cacao cu 7-8 linguri zahar. Cand a crescut aluatul, il impartim in patru. Pe fiecare bucata de aluat intinsa, presaram rahat sau cacao amestecata cu zahar, apoi rulam si impletim cate doua rulouri. Obtinem doi cozonaci. Eu am facut un cozonac din doua rulouri cu cacao si unul dintr-un rulou cu cacao si unul cu rahat. Punem cozonacii in tavile in care am pus hartie de copt (bunica le ungea cu ulei si tapeta cu faina) si lasam sa mai creasca o jumatate de ora. Ungem cozonacii cu galbenus amestecat cu cateva linguri de lapte si ii presaram cu zahar.

Introducem la cuptor, lasam pana se coc. Coptul depinde de cuptorul fiecaruia. Eu cred ca i-am lasat 50-60 minute. La inceput la foc mare, apoi mediu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Desert prajitura felie de lapte
2
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
3
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
4
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Drob Pascal
5
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Parteneri
Briose cu ananas si cirese confiate
Bucataras.RO

Briose cu ananas si cirese confiate

O reteta la care trebuie sa te uiti de-andoaselea daca vrei sa-i vezi adevarata frumusete. E o reteta de briose in care...

Briose cu ananas si cirese confiate
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola