Cantitatile sunt pentru un cozonac, insa eu le-am dublat si mi-au rezultat 2 cozonacei super pufosi, superi grasuti, super frumosi si super gustosi.
Intr-un vas, amestecam 3 linguri de zahar cu drojdia si circa 50 ml lapte caldut. Amestecam. Separat, punem zaharul ramas si zaharul vanilat peste restul de lapte caldut. Adaugam galbenusurile, sarea si esenta de rom. Amestecam. Cernem faina, o punem intr-un vas si facem o gropita, in mijlocul careia punem amestecul de drojdie, coaja rasa de lamaie si laptele aromat. Amestecam bine cu lingura sau la robot. Inglobam treptat, uleiul in aluat si framantam circa 10 min. #Eu am framantat la mana. Dupa framantare, taiem aluatul in doua. In jumatate de aluat, punem cacao si amestecam pana ce cacaua este bine inglobata in aluat. Punem cele doua feluri de aluat (cel simplu si cel cu cacao) in doua vase (unse cu ulei), separate pe care le acoperim cu cate un prosop de bucatarie si le lasam la cald pentru circa 1,30 ore sau pana isi dubleaza volumul. Dupa ce aluaturile au crescut, le scoatem pe masa de lucru infainata cu faina.
Din aluatul simplu, modelam un sul pe care il taiem in 6 bucati. Din aluatul cu cacao, modelam un sul pe care il taiem in 5 bucati. Luam, rand pe rand, cate o bucata din aluatul cu cacao si o intindem cu sucitorul de aproximativ lungimea tavii, in care urmeaza sa coacem cozonacii. La fel procedam si cu aluatul simplu. Procedam asa pana terminam toate bucatile de aluat de intins. Punem aluaturile intinse unul peste altul alternativ...aluat simplu, aluat cacao si tot asa. Ungem cu unt ,forma de cozonac si o tapetam cu faina. Asezam in forma aluaturile, pe dunga, si lasam la crescut timp de circa 30 min. acoperind forma cu un prosop de bucatarie. Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte.
Dam la cuptorul preincalzit,la 180 grade C, pentru circa 40/45 min. Pentru a fi siguri ca este bine facut cozonacul, folosim testul scobiturii. #In primele 20 min, asezam deasupra formei in care avem cozonacul, o hartie de copt, astfet incat galbenusul batut de deasupra cozonacului sa nu se arda. Scoatem din cuptor. Lasam sa se raceasca si apoi feliem.
Sursa de inspiratie https://www.youtube.com/watch?v=pKxsjn2ffkM. Multumesc! AdyGio l-a numit Cozonac dungat, dar George i-a spus evantai, asa ca si eu tot evantai l-am botezat.
Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...
Mohnkipferl - Cornulete cu macPui umplut cu struguri si nuci este o reteta de friptura de pui la cuptor absolut fabuloasa! Este o reteta potrivita pentru...
Pui umplut cu struguri si nuciAtat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiMinciunelele sau scovergile sunt dulciurile copilariei mele si imi place si acum ca din aluatul care ramane de la gogosile...
Minciunele sau scovergiUn suc plin de vitamine care raman intacte doar prin presarea la rece cu ajutorul storcatorului Kuvings!
Suc din morcovi, portocale si sfecla rosie la KuvingsImi place pestele in orice combinatie. De data aceasta am incercat aceasta reteta de peste marinat. A iesit grozav de bun!
Macrou marinat la receSe taie marunt morcovul si patrunjelul si se pune la fiert in apa cu sare. Intre timp se scobesc guliie. Se prepara copozitia...
Ciorba de gulii umpluteIncearca reteta noastra delicioasa de mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra....
Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagraCovrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Comentarii