Cozonaci bicolori umpluti cu rahat, nuci si stafide

Anul acesta, de Paste, am incercat acesti cozonaci gustosi in doua culori.

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Cozonaci bicolori umpluti cu rahat, nuci si stafide

Ingrediente

  • • Aluat:
  • • 1 praf de sare
  • • 50 g drojdie proaspata + 2 linguri zahar
  • • 1 kg faina
  • • 500 ml lapte
  • • 4 galbenusuri
  • • 250 g zahar
  • • 200 ml ulei
  • • esenta de vanilie
  • • esenta de rom
  • • 30 g cacao
  • • Umplutura:
  • • 5 albusuri
  • • 1 praf de sare
  • • 50 g zahar
  • • 50 g zahar vanilinat
  • • 500 g rahat
  • • 50 g nuca
  • • 50 g stafide aurii
  • • Pentru uns:
  • • 1 galbenus + 1 lingura lapte

Mod de preparare

Se cern 500 g faina intr-un vas mare. Se face o adancitura in mijlocul fainii.

Se incalzeste lapele la temperatura corpului.

Intr-un castron se freaca drojdia cu doua linguri de zahar pana cand aceasta se dizolva. Se adauga putin lapte cald (50-100 ml) si se omogenizeaza. Se toarna lichidul in adancitura din mijlocul fainii. Se amesteca cu putina faina, se acopera vasul cu un prosop si se lasa maiaua sa creasca la loc cald.

Galbenusurile se amesteca cu un praf de sare si cu zaharul. Se pun apoi in vasul cu maiaua, care a crescut intre timp. Se amesteca totul cu o lingura de lemn, adaugand treptat restul de lapte si ulei (incalzite impreuna la temperatura corpului). Se mai adauga circa 200 g faina sau pana cand se obtine un aluat gros, apoi se imparte si se pune in doua castroane curate.

O parte de aluat se lasa alba, asa ca se adauga in ea esenta de vanilie si se completeaza cu faina, framantandu-o pana cand se obtine o coca pufoasa. La final se curata mainile de aluat, se spala, apoi se ung cu ulei si se aduna coca de pe peretii castronului, formand o bila. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa coca la crescut la loc cald.

Cealalta parte de aluat se amesteca cu esenta de rom si 30 g cacao si se completeaza cu faina framantandu-o pana cand se obtine o coca pufoasa. La final se curata mainile de aluat, se spala, apoi se ung cu ulei si se aduna coca de pe peretii castronului, formand o bila. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa coca la crescut la loc cald.

Se taie rahatul in bucati mici.

Stafidele se clatesc cu apa si se lasa intr-o apa curata la inmuiat.

Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilinat si se mixeaza pana cand devin ca o bezea.

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Aluaturile se impart in doua, dupa ce au crescut. Se intinde pe masa de lucru unsa cu ulei o foaie cu cacao, se adauga peste ea 1/4 din albusurile batute cu zahar, lasand marginile libere. Se presara nuci, stafide (scurse de apa) si bucatele de rahat. Se ruleaza foaia. Se procedeaza la fel si cu foaia alba, apoi cele doua foi se impletesc si se pun cu grija intr-o tava de cozonac unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.

Se procedeaza in acelasi fel si cu celelalte doua foi bicolore.

Se lasa cozonacii sa creasca la loc cald, apoi se ung cu galbenusul amestecat cu lapte si se introduc la cuptor pana cand se rumenesc frumos. Se lasa sa se raceasca inainte de a fi scosi din tava.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata frantuzeasca de vanilie

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Briose aperitiv cu legume si sunca presata

Briose aperitiv cu legume si sunca presata

Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!

Briose aperitiv cu legume si sunca presata
Sarmalute in foi de vita

Sarmalute in foi de vita

• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi

Sarmalute in foi de vita
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu afine pentru copii
1
Retete culinare

Prajitura cu afine pentru copii

O minunatie de gust, plus ca se face atat de usor. 🙂

Prajitura cu afine pentru copii
Sarmalute cu soia si ciuperci
2
Mancaruri de post

Sarmalute cu soia si ciuperci

Sarmalutele cu soia si ciuperci este o mancare de post delicioasa. Intr-un vas cu apa fierbinte se pun granulele de soia,se...

Sarmalute cu soia si ciuperci
Indian Punch
3
Punch-uri

Indian Punch

• curatati perele si ananasul• adaugati perele si ananasul palnia de alimentare a storcatorului multifunctional Vita...

Indian Punch
Cozonac moldovenesc
4
Cozonac

Cozonac moldovenesc

Faina si ouale se pun cu cel putin sase ore inainte in camera de lucru incalzita, iar faina se cerne in prealabil. Se prepara...

Cozonac moldovenesc
Omleta Valentina
5
Aperitive cu oua

Omleta Valentina

La unul din ouale batute se adauga sucul de sfecla rosie. Celelalte doua oua se bat separat. Se confectioneaza din carton...

Omleta Valentina
Parteneri
Desert prajitura cu mere si nuci
Bucataras.RO

Desert prajitura cu mere si nuci

M-am inspirat de la bucataras Lavinia, eu n-am folosit, gris, nici praf de budinca, am adaugat...

Desert prajitura cu mere si nuci
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Gustos.RO

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Inghetata cu Branza si Capsuni
ReteteCulinare.RO

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni