Oua in culori naturale pentru Sfintele Pasti

Pe masa tradiţională românească de Paşte ar trebui sa avem fiecare, atât cât ne permite bugetul, ouă roşii, drob, legume de primavară, pască şi cozonaci. Aşa cum cere tradiţia, eu am pregătit ouăle în Joia Mare. Anul acesta le-am vopsit în culori naturale, sper să vă fie de folos sfaturile mele.

Portii
16
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
medie
Oua in culori naturale pentru Sfintele Pasti

Ingrediente

  • 16 oua (sau oricate doriti)
  • 1 crăticioară de 2 litri pentru culoarea roşie
  • 4 crăticioare sau ibrice (fiecare de 1 litru) pentru celelalte culori
  • oţet
  • coaja de la 8 cepe roşii + 5 cepe întregi pentru culoarea roşie
  • 3 cepe albe şi coaja rasă de la un morcov pentru culoarea galbenă
  • 1 ceapa albă şi 2 frunze de varză roşie pentru verde (kaki)
  • 6 foi de varză roşie pentru albastru
  • pentru decorat:
  • frunze de mărar
  • frunze de pătrunjel
  • lavandă
  • flori de muşcată
  • flori de zarzăr şi orice floricele aveţi
  • dresuri noi în care vom lega ouăle
  • imaginaţie cât cuprinde

Mod de preparare

Se scot ouăle din frigider pentru a le aduce la temperatura camerei. Se spală şi se freacă uşor cu un bureţel curat pentru a îndepărta marcajul.

Eu am pregătit 8 ouă roşii, 3 galbene, 2 albastre şi 3 verzi, de aceea pentru ouăle roşii am avut nevoie de o crăticioară de 2 litri, iar pentru celelalte culori, ibrice sau vase de câte 1 litru. Pentru culoarea roşie am pus 2 linguri de oţet, iar pentru celelalte culori, doar câte o lingură de oţet.

În crăticioara în care vom vopsi ouă roşii se pun frunzele şi cepele roşii, se aşază ouăle printre ele, se umple vasul cu apă, se adaugă oţetul şi se fierb la foc mic, aprox 25 de minute.

În celelalte vase, se aşază ouăle, tot printre frunzele de varză sau foile de ceapă, coajă de morcov, se umple cu apă, se adaugă oţetul şi se fierb tot 25 de minute.

Mai în glumă, mai în serios, vă puteţi da seama ce nuanţe veţi obţine după picăturile de apă care au sărit pe aragaz.

Eu am pus unele dintre ouă în dresuri, cu flori de zarzăr, muşcate, mărar, pătrunjel sau lavandă. Cel mai frumos s-a lipit floarea de muşcată. Dresul însă a fost mai gros, iar oul s-a colorat în timp mai îndelungat.

După ce se ia focul, se lasă ouăle la răcit în vasele cu apa în care au fiert. Se verifică din când în când culoarea, iar dacă este destul de intensă, se pot scoate la uscat în cofraje de ouă. Dacă sunt pale culorile, se mai pot lăsa în apa aceea. Eu le-am lăsat astfel cam două ore.

Culorile nu ies vii, aprise precum cele din comerţ. Roşul este frumos, uşor cărămiziu, mie mi-a plăcut mult, galbenul obţinut va fi mai închis, uşor portocaliu, albastrul este pal (poate trebuia să îl las mai mult), iar verdele a ieşit spre kaki. Însă vopsite astfel sunt mai sănătoase.

Pentru verde se poate folosi spanac, însă mie nu îmi place, iar fiertul într-o legumă anume îi schimbă uşor gustul. Am mai fiert acum câţiva ani ouă în zeamă de urzici, şi nu mi-a plăcut gustul, de aceea am folosit o combinaţie de varză roşie şi ceapă albă acum. După aceea, le-am mai trecut câteva minute prin apa în care au fiert doar ouăle galbene, astfel că au prins o nuanţă interesantă de auriu.

La final, se ung cu ulei, pentru luciu.

Paşte Fericit!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/04/oua-in-culori-naturale-pentru-sfintele.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Parteneri
Prajitura cu capsuni, crema de vanilie si frisca
Bucataras.RO

Prajitura cu capsuni, crema de vanilie si frisca

"Picnicul bucatarasilor" Cu capsuni dulci si aromate, am pregatit o prajiturica atat de minunata, curcubeu pe...

Prajitura cu capsuni, crema de vanilie si frisca
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos