Retete de pasti

Reteta Prajitura cu bulion

portii reteta 20 porții
complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 1h 
gatire reteta 30m 
simona72 postat de
Postat pe: 04-04-2018
Adaugă în cartea de bucate
Am facut-o de mai multe ori, dar niciodata nu am avut timp sa scriu reteta. Fie Craciun sau Paste, prajitura asta e mereu la mare cautare. Imi place in mod deosebit ca este cu crema de griș, este satioasa, din ea se satura toti musafirii si mai ramane sa-ti satisfaci si colegii la serviciu. Daca inca nu ati incercat-o, eu o recomand cu mare drag. De fiecare data am incercat-o cu alte arome si alte dulceturi. E ceea ce-mi place mie cel mai mult: sa-ti lasi frau liber imaginatiei si sa combini aromele. Dulceata este indicata cea de caise, dar se poate folosi cea de capsuni, zmeura…orice va place. Iar aromele sunt coaja de portocala, lamaie, vanilia, trandafiri, etc… depinde doar de preferinte.

ingrediente

20 portii

Pentru foi:
   100 ml ulei de floarea soarelui
   80 gr zahar brut sau 4 linguri(1 lingura are aproximativ 20 gr)
   200 ml suc gros de rosii(passatta)
   1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
   zeama de la jumatate lamaie
   400-420 gr faina
Pentru crema:
   5 litri lapte dulce
   80 gr zahar brut sau 4 linguri
   200 gr griș de grau
   50 ml sirop natural de trandafiri eu am folosit de la „Bunatati din natura”
   1 plic de coaja de lamaie de la Dr. Oetker
   200 gr unt gras 80%
In plus:
   1 borcan de gem de caise sau o dulceata mai groasa(300-400 gr)1

mod de preparare

Pentru foi: cel mai simplu lucrati cu un robot de bucatarie. Puneti in bolul robotului uleiul, zaharul, sucul de rosii, bicarbonatul stins in zeama de lamaie. Mixati cateva secunde pentru un amestec uniform. Adaugati faina, mixati pana aluatul se leaga. Daca mai este necesar adaugati inca 20-30 gr faina, asta depinde si de faina pe care o folositi… Puneti aluatul in folie alimentara si dati la frigider pentru 30 minute.


Pentru crema: puneti laptele la foc intr-o cratita mai mare impreuna cu zaharul. Cand laptele fierbe, adaugati grisul in ploaie amestecand cu un tel tip para. Cand s-a ingrosat, adaugati untul rece taiat cuburi, amestecati pana untul se topeste. Opriti focul si adaugati aromele, respectiv coaja de lamaie si siropul de trandafiri, in cazul meu. Acoperiti cu folie de prospetime si lasati sa se raceasca la temperatura camerei.


Scoateti aluatul din frigider si-l taiati in patru. Luati cate o bucata de aluat, puneti putina faina pe masa de lucru si intindeti aluatul intr-o foaie subtire. Coaceti foile timp de 7-8 minute pe dosul tavii fara sa ungeti cu ceva tava. Inainte de coacere, se inteapa alutul din loc in loc cu o furculita. Pentru cuptorul meu au fost suficiente 7 minute… Lasati foile sa se raceasca.

Pentru asamblare: puneti o foaie de copt in tava in care ati copt foile. Adaugati o foaie, jumatate de crema, intindeti crema in strat uniform, adaugati alta foaie. Peste a doua foaie punem gemul/dulceata, apoi foaie, restul de crema, iar la final ultima si cea mai frumoasa foaie. Inveliti prajitura cu marginile foii de copt, deasupra puneti o folie/punga si ca sa stea putin presata puneti o greutate(eu pun carti). Se da la frigider pana a doua zi, se pudreaza cu zahar pudra(optional), se portioneaza si se serveste. Cu cat sta mai mult la frigider cu atat se fragezesc mai mult foile.
In pozele din imagine am folosit gem de capsuni , iar arome: vanilie, coaja de lamaie si portocala.

Incearca si Friptura de miel
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu bulion" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Retete de pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.