Am facut-o de mai multe ori, dar niciodata nu am avut timp sa scriu reteta. Fie Craciun sau Paste, prajitura asta e mereu la mare cautare. Imi place in mod deosebit ca este cu crema de griș, este satioasa, din ea se satura toti musafirii si mai ramane sa-ti satisfaci si colegii la serviciu. Daca inca nu ati incercat-o, eu o recomand cu mare drag. De fiecare data am incercat-o cu alte arome si alte dulceturi. E ceea ce-mi place mie cel mai mult: sa-ti lasi frau liber imaginatiei si sa combini aromele. Dulceata este indicata cea de caise, dar se poate folosi cea de capsuni, zmeura…orice va place. Iar aromele sunt coaja de portocala, lamaie, vanilia, trandafiri, etc… depinde doar de preferinte.
Pentru foi: cel mai simplu lucrati cu un robot de bucatarie. Puneti in bolul robotului uleiul, zaharul, sucul de rosii, bicarbonatul stins in zeama de lamaie. Mixati cateva secunde pentru un amestec uniform. Adaugati faina, mixati pana aluatul se leaga. Daca mai este necesar adaugati inca 20-30 gr faina, asta depinde si de faina pe care o folositi… Puneti aluatul in folie alimentara si dati la frigider pentru 30 minute.
Pentru crema: puneti laptele la foc intr-o cratita mai mare impreuna cu zaharul. Cand laptele fierbe, adaugati grisul in ploaie amestecand cu un tel tip para. Cand s-a ingrosat, adaugati untul rece taiat cuburi, amestecati pana untul se topeste. Opriti focul si adaugati aromele, respectiv coaja de lamaie si siropul de trandafiri, in cazul meu. Acoperiti cu folie de prospetime si lasati sa se raceasca la temperatura camerei.
Scoateti aluatul din frigider si-l taiati in patru. Luati cate o bucata de aluat, puneti putina faina pe masa de lucru si intindeti aluatul intr-o foaie subtire. Coaceti foile timp de 7-8 minute pe dosul tavii fara sa ungeti cu ceva tava. Inainte de coacere, se inteapa alutul din loc in loc cu o furculita. Pentru cuptorul meu au fost suficiente 7 minute… Lasati foile sa se raceasca.
Pentru asamblare: puneti o foaie de copt in tava in care ati copt foile. Adaugati o foaie, jumatate de crema, intindeti crema in strat uniform, adaugati alta foaie. Peste a doua foaie punem gemul/dulceata, apoi foaie, restul de crema, iar la final ultima si cea mai frumoasa foaie. Inveliti prajitura cu marginile foii de copt, deasupra puneti o folie/punga si ca sa stea putin presata puneti o greutate(eu pun carti). Se da la frigider pana a doua zi, se pudreaza cu zahar pudra(optional), se portioneaza si se serveste. Cu cat sta mai mult la frigider cu atat se fragezesc mai mult foile.
In pozele din imagine am folosit gem de capsuni , iar arome: vanilie, coaja de lamaie si portocala.
Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciAdor să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...
Ciorba de loboda cu franjuri de ouSamosa cu cartofi este una dintre inepuizabilele variatiuni ale acestui fel indian de mancare de strada. In plus este o...
Samosa cu cartofiNe place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...
Placinta cu mereSupa ungureasca de chimen este foarte buna si foarte sanatoasa. Pentru aceasta reteta de supa trebuie sa folositi 1 lingurita...
Supa ungureasca de chimenPentru sos tartar cu patrunjel ouale se spala, se fierb tari, se curata si se toaca marunt. Ceapa verde si patrunjelul se...
Sos tartar cu patrunjelN-ai spune ca se poate face pandispan cu cirese, fara cirese, doar cu rahat. Urmareste reteta pas cu pas si invata cum sa...
Pandispan cu rahatAluatul este un aluat de tarta, dar fara oua : o cana de apa, 150 g margarina, o lingurita de sare, o lingura de praf de...
Tarta de post cu ciuperciDescopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii