O reţetă de primăvară, potrivită pentru perioada Postului, mai puțin în Săptămâna Mare. De obicei le pregătesc cu usturoi, ceapă și făină. Dar mama m-a sfătuit să le fac cu usturoi verde, fără ceapă și făină, că sunt mai ușoare așa. Știe ea ce știe, pentru că au ieșit foarte gustoase. Le-am servit alături de mămăligă caldă și hrean ras.
Se spală bine urzicile, se scurg şi se curăţă de codiţe. Se pun la fiert 1 l de apă cu puţină sare, într-o oală încăpătoare. Când apa dă în clocot, se adaugă urzicile şi se fierb bine, ale mele au fost gata în 10 minute. Se scot urzicile într-un alt vas şi se lasă la răcit. se mărunţesc bine, de preferat, la blender, pentru a fi cât mai fine. Apa în care au fiert nu se aruncă, pentru că ne va trebuie la pasul următor.
Mai departe, se înfierbântă puţin ulei într-o tigaie, se adaugă usturoiul verde tocat mărunt şi se stinge cu apa în care au fiert urzicile. Se adaugă şi urzicile, apoi se mai subțiază cu zeama de la urzici, în funcție de consistența dorită. Se mai lasă un pic să fiarbă, apoi se dau de pe foc.
Pentru mămăligă, se pun la fiert 1 l de apă cu 2 linguriț rase cu sare, într-un tuci. Când apa fierbe, se adaugă mălaiul în ploaie. La început are consistența unui terci, dar pe măsură ce fierbe, se îngroașă. Se lasă să fiarbă arox 20 minute, depinde dacă doriți o mămăligă mai moale sau mai vârtoasă. Când începe să clocotească, se amestecă energic cam două minute şi se dă de pe foc.
La final se pregătește un sos din hrean ras, apă, sare, după gust și oțet.
Se servesc alături de mămăligă caldă și sosul de hrean.
Timp de pregătire: 30 min
Timp de gătire: 20 min
Porţii: 4
Poftă Bună!
Dacă v-a plăcut rețeta mea, o puteți găsi și pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/03/mancare-de-urzici-de-post.html
Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!
Briose aperitiv cu legume si sunca presata• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi
Sarmalute in foi de vitaEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macFaina si ouale se pun cu cel putin sase ore inainte in camera de lucru incalzita, iar faina se cerne in prealabil. Se prepara...
Cozonac moldovenescTaie pieptul de pui file in asa fel incat sa obtii o felie mai mare. Bate-o putin si unge-o cu mustar. Presara ceapa rosie...
Frigarui de puiRosiile se taie clini, gogosarul si adreii se taie cubulete. Se amesteca cu uleiul, sarea si piperul. La servire se adauga...
AntistresE o toamna tarzie, perfecta pentru supe calde si delicioase. Pentru ca ador dovleacul, dar si ciupercile, si pentru ca mi-am...
Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padureDragii mei bucătărași, au trecut 5 ani frumoși de când sunt alături de voi și m-am gândit să-i serbez cu...
Desert tort aniversar - 5 ani de bucatarasIncearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Comentarii