Mâncare de urzici (de post)

O reţetă de primăvară, potrivită pentru perioada Postului, mai puțin în Săptămâna Mare. De obicei le pregătesc cu usturoi, ceapă și făină. Dar mama m-a sfătuit să le fac cu usturoi verde, fără ceapă și făină, că sunt mai ușoare așa. Știe ea ce știe, pentru că au ieșit foarte gustoase. Le-am servit alături de mămăligă caldă și hrean ras.

Portii
4
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Mâncare de urzici (de post)

Ingrediente

  • 600 g urzici
  • sare
  • după gust
  • 3 fire de usturoi verde
  • 2 bucăţi de hrean
  • O linguriță oțet
  • aprox 1 litru apă
  • aprox 300 g mălai
  • 2 linguriţe rase cu sare pentru mămăligă

Mod de preparare

Se spală bine urzicile, se scurg şi se curăţă de codiţe. Se pun la fiert 1 l de apă cu puţină sare, într-o oală încăpătoare. Când apa dă în clocot, se adaugă urzicile şi se fierb bine, ale mele au fost gata în 10 minute. Se scot urzicile într-un alt vas şi se lasă la răcit. se mărunţesc bine, de preferat, la blender, pentru a fi cât mai fine. Apa în care au fiert nu se aruncă, pentru că ne va trebuie la pasul următor.

Mai departe, se înfierbântă puţin ulei într-o tigaie, se adaugă usturoiul verde tocat mărunt şi se stinge cu apa în care au fiert urzicile. Se adaugă şi urzicile, apoi se mai subțiază cu zeama de la urzici, în funcție de consistența dorită. Se mai lasă un pic să fiarbă, apoi se dau de pe foc.

Pentru mămăligă, se pun la fiert 1 l de apă cu 2 linguriț rase cu sare, într-un tuci. Când apa fierbe, se adaugă mălaiul în ploaie. La început are consistența unui terci, dar pe măsură ce fierbe, se îngroașă. Se lasă să fiarbă arox 20 minute, depinde dacă doriți o mămăligă mai moale sau mai vârtoasă. Când începe să clocotească, se amestecă energic cam două minute şi se dă de pe foc.

La final se pregătește un sos din hrean ras, apă, sare, după gust și oțet.

Se servesc alături de mămăligă caldă și sosul de hrean.

Timp de pregătire: 30 min

Timp de gătire: 20 min

Porţii: 4

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut rețeta mea, o puteți găsi și pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/03/mancare-de-urzici-de-post.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Prajitura cu crema caramel
2
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Cozonac cu fructe uscate
3
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Iahnie de fasole cu ciolan
4
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Poale-n brau (branzoaice)
5
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Parteneri
Vita Angus in sos de ceapa si ardei la Multicooker-ul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune
Bucataras.RO

Vita Angus in sos de ceapa si ardei la Multicooker-ul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Astazi va prezint o reteta perfecta pentru o masa de sarbatoare si pentru ca nu mai este mult pana la sarbatorile pascale,...

Vita Angus in sos de ceapa si ardei la Multicooker-ul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori