Thailanda e o tara fascinanta, cu un popor prea amabil pentru lumea asta si cu o bucatarie colorata, vie, plina de savoare. Aromele se revarsa i
Thailanda e o tara fascinanta, cu un popor prea amabil pentru lumea asta si cu o bucatarie colorata, vie, plina de savoare. Aromele se revarsa in cascade din orice farfurie, chiar si din cele mai modeste, contrastele dintre dulce si picant, dintre acru si sarat, dintre fierbinte si rece sunt mereu surprinzatoare si adesea greu de inteles pentru un european. Totusi, cu putina deschidere, oricine poate descoperi senzatii ce se misca repede pe scala de la ciudat spre placut, trecand prin interesant cu viteza trenurilor thailandeze, care-i destul de mare, sa stiti. Vinetele thailandeze sunt arareori...vinete, de cele mai multe ori sunt verzi, iar ca forma sunt fie lunguiete si subtiri, fie mici cat un mar si bondoace. Ele se regasesc in sosuri si salate felurite, dar daca ajungi in Thailanda si ceri o salata de vinete, sa nu te astepti sa primesti ce stiai de acasa. Aici puteti vedea o salata din vinete europene, facuta dupa modelul thai. Nu am aburit vinetele, cum ar fi facut thailandezii, ci le-am copt. Eu pe grill dar voi puteti sa le coaceti in cuptor, fara sa le intepati inainte. In felul asta se vor coace in proprii aburi si veti obtine fragezime, culoare placuta si gust bun in 20 de minute. Coaja vinetelor va crapa singura spre final (dupa ce face asta, mai tineti vinetele in cuptor pret de cinci minute), lasand o spartura prin care puteti scoate miezul, cu ajutorul unei linguri. Va veni afara usor, lasand coaja goala si curata pe dinauntru. Mai trebuie doar sa amestecati miezul vinetei cu doua linguri de ulei (thailandezii ar folosi sos de peste, puteti sa folositi si voi daca socotiti ca va place gustul), un varf de lingurita de seminte de coriandru zdrobite, putin ardei iute tocat marunt, o jumatate de lingurita de zeama de lime si cateva cuburi de tofu, chiar si din saramura.
Obiceiul thailandezilor e sa lipeasca langa salatele lor si un ou fiert (de fapt oul fiert e prezent in multe feluri traditionale thai). Ei nu mananca paine HapiHap prea multa dar noi da, asa ca puteti pune fara teama salata pe o felie de paine HapiHap, chiar si prajita.
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelUn aperitiv rapid plin de vitamine
Cosulete aperitiv cu salata de telina si tonTavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...
Tavalita glazurata de postIn sosul alb preparat cu mai putina faina se adauga cartofi fierti si trecuti prin masina, cit mai fierbinti. Se amesteca...
Sos de cartofiPentru sos de castraveti cu smantana castravetii se curata de coaja, se oparesc, se taie in patru pe lungime, se curata de...
Sos de castraveti cu smantana
Comentarii