Bors de legume de post

Borsul de legume de post este bun si hranitor pentru perioadele de post din an, asigurand cantitatea corespunzatoare de vitamine si nutrienti.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Bors de legume de post

Ingrediente

  • Pentru 6 portii:
  • jumatate de telina
  • 1 ceapa
  • 1 patarnac
  • 1 radacina de patrunjel
  • 2 morcovi
  • jumatate de ardei capia
  • 2 cartofi
  • 3 linguri de zarzavat pentru ciorbe – puteti pune condimente pentru supe sau ciorbe daca nu v-ati pus zarzavat pentru iarna )
  • 3 ramurele de cimbru proaspat – puteti pune uscat daca nu aveti jumatate de legatura de patrunjel
  • 3 linguri de ulei
  • 300 ml bors – al meu e de casa si e acru bine
  • puneti dupa gust
  • sare si piper negru

Mod de preparare

Legumele se spala, se curata si se taie cubulete marisoare cam de pana la 1 centimetru latura. Nu le taiati prea mici pentru ca fierberea va distruge mare parte din prorietatile lor si, in plus, riscati ca cele care se fierb mai repede sa se desfaca in oala. Ardeiul capia se taie in felii. Ceapa se toaca marunt.
Prima oara se pun intr-o oala medie (3 litri) zarzavatul pentru ciorbe si radacinoasele, adica morcovul, pastarnacul, telina si radacina de patrunjel, peste care adaugam o cana de apa, astfel incat sa fie acoperite, 3 linguri de ulei si un praf de sare. Se fierb toate la foc mediu cu capacul pus pe oala cam 10 minute, sa se inmoaie putin legumele.
Apoi adaugam ceapa, cartofii si ardeiul si completam cu apa pana cand se acopera legumele. Punem capac si lasam sa fiarba la foc mediu cam 15-20 de minute.
Despre ceapa, ea se poate cali la inceput in ulei incins, dar e mai grea mancarea asa si este destula lume care nu tolereaza ceapa calita.
Cand legumele sunt fierte, adaugam borsul si lasam sa dea un clocot, dupa care stingem focul, potrivim de sare si piper dupa gust si adaugam frunzulitele de cimbru si patrunjelul verde tocat marunt. Noi folosim sare de mare, e mai sanatoasa si la moda acum. Se gaseste in magazinele naturiste.
Punem capacul si lasam jumatate de ceas sa se dezvolte aroma de verdeturi.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.


Borsul de legume de post se serveste cald.
Se poate servi cu ceapa rosie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Placinta cu iaurt
2
Prajituri

Placinta cu iaurt

Se bat 7 oua cu zaharul, se adauga zahar vanilat si iaurtul. Intr-o tava cu peretii mai inalti, care a fost unsa cu ulei, se...

Placinta cu iaurt
Parteneri
Prajitura Minunata
Bucataras.RO

Prajitura Minunata

Nu stiam cum sa-i zic asa ca am numit-o minunata, ca tot sunt bucataras minunat.... am facut eu niste combinatii care imi...

Prajitura Minunata
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa