Cozonac

Reteta Cozonac laudat

complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 4h 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Cozonac pufos si fara framantare"
 
Cateva din ingrediente pregatite:
-galbenusurile si albusurile plus cele 2 linguri de ulei sarea sunt deja in cuva
-drojdia amestecata cu linguritele

ingrediente

   2 linugurite de sare
   5 galbenusuri
   2 albusuri (celelalte 3 albusuri le pastrati pentru umplutura de nuca)
   2 linuguri de ulei
   180 g de unt
   200 g de zahar
   320 ml de lapte
   coaja a doua lamai rase
   2 pliculete de zahar vanilat
   esenta de rom (2 lingurite/ 2 fiole..sau de care aveti)
   850 g de faina
   10 g de drojdie uscata (5 lingurite) + 3 lingurite de zahar+ 25 ml de apa calduta
Pentru aluatul de cacao mai trebuie:
   50 ml lapte
   3 linguri de cacaoa
   4 linguri de zahar
   esenta de rom si de vanilie dupa gust
Pentru umplutura:
   cele 3 albusuri
   4 linguri de zahar
   2 linguri de cacaoa
   250 g de nuca macinata
   esente la fel dupa gust

mod de preparare

Cateva din ingrediente pregatite:


-galbenusurile si albusurile plus cele 2 linguri de ulei sarea sunt deja in cuva


-drojdia amestecata cu linguritele de zahar


-untul, zaharul, coaja de lamaie si lapele








Am incalzit laptele untul si zaharul usor cu putin peste temperatura camerei. Am adaugat apoi apa calduta in amestecul drojdie, zahar.


Am adaugat aromele, si apoi am pus faina.


Cantitatea de faina in cazul meu este de 6 cups( explicit la mine 1 cup cantareste in jur de150 g de faina).


Programul masinii mele 'dough' care este de 2 ore (primele 20 min incalzeste, 30 min malaxeaza, si restul dospeste).





Intretimp, am incalzit la foc usor laptele, cacaoa si zaharul pentru aluatul special de cacaoa.. Am lasat sa se raceasca si am adaugat esentele


Am batut albusurile spuma cu zaharul , am adaugat cacaoa, mixat, apoi nuca si iar esente.





O treime din marimea totala am amestecat cu compozitia de cacao.


Atentie: aici trebuie sa mai adaugati cel putin 3 linguri de faina pana aluatul devine mai putin lipicios si destul de vartos.





Cele 2 aluaturi le-am impartit in 2 fiecare, am intins foi din ele si le-am pus alternat una peste alta si la sfarsit umplutura.





Am rulat si i-am pus in tavi unse cu unt(eu fol la fundul tavii hartie de copt si pe pereti spay special pe baza de grasime).


Am tinut cuptorul sa se incalzeasca la temp minima pentru cateva minute si am pus dedesubt o tava cu apa.


I-am lasat pentru o ora sa creasca in felul acesta.





I-am uns cu putina apa cu zahar si presarat cu mac (de data asta n-am mai fol obisnuitul ou batut pentru uns).


Si in final la copt la 390 F, pentru o ora si 10 min


I-am acoperit cu hartie de copt pentru perioada de coacere si de remarcat tava cu apa nu am scos-o din cuptor.


Tot in ultimile zece min puteti sa scoateti hartia de copt si tava cu apa ca sa-i lasati putin sa se usuce in interior.
Pofta buna!





Reteta Cozonac laudat a fost propusa de lleena pe forum culinar.ro





Alte retete de cozonac gasiti aici:


Cozonac insiropat,


Treccia russa,


Cozonac impletit
Incearca si Pasca cu ciocolata
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac laudat" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Cozonac

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.