Cozonac

Reteta Cozonac Mariana

complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 3h 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Pasca traditionala cu aluat de cozonac"
 
ALUATUL:
1. Am topit untul pe foc sau electric, impreuna cu uleiul.
Untul trebuie topit pana putin de tot se rumeneste, si exact in clipa aia luat de

ingrediente

ALUAT:
   3 linguri de faina oparita cu 200 ml lapte clocotit (depinde de faina pe care o aveti: sa iasa o pasta groasa)
   1 kg faina de cozonac 000
   200 gr unt topit +3 linguri de ulei obisnuit
   nu de masline
   3-4 galbenusuri
   200 gr zahar{250)
   300 ml lapte caldut
   50 gr drojdie proaspata sau 2 linguritze pline uscata
   razatura de lamaie
   zahar vanilat dupa gust
   1 lingurita de sare
UMPLUTURA DE CACAO:
   3 albusuri
   100 gr zahar
   un strop de sare
   2 linguri pline de cacao
   esenta de rom dupa gust si razatura de lamaie
   400 gr nuci macinate (am pus vreo 450 gr alune
   migdale nuci
   la 650 gr faina)

mod de preparare

ALUATUL:


1. Am topit untul pe foc sau electric, impreuna cu uleiul.


Untul trebuie topit pana putin de tot se rumeneste, si exact in clipa aia luat de pe foc si turnat intr-un castronel, pt a impiedica arderea.


2. Am oparit faina. in cazul meu 1 lingura jumatate, pt ca am facut din 650 gr faina, laptele trebuie sa clocoteasca cand se pune peste faina.


Am frecat bine cu paleta pana aiesit ca o pasta groasa, greu de lucrat. Am facut amestecul si l-am dat deoparte la racit.


3. Am folosit masina de paiine pt framantat. Procedeu framantarii manuale e exact acelasi, numai ca se pune intai faina si apoi pe ran restul ingredientelor.


4. Am pregatit drojdia cu o lingura de faina si lapte caldut, sa iasa o pasta.


5. Am pus la masina de paiine laptele sarea , untul , galbenusurile si zaharul +razatura de lamaie si zahar vanilat. Daca e foarte uscata faina atunci va intra poate mai mult lapte, cu 50-60 ml, puneti putin cate putin, pana se incorporeaza ingredientele bine.


6. Am pregatit si tavile de cozonac, unse bine-bine cu unt topit


7. Pentru umplutura , albusurile se bat spuma, se adauga nucile macinate, razatura de lamaie, esenta de rom, cacao si zaharul si se amesteca.


8. Dupa o ora jumatate, aluatul era crescut si gata de lucrat l-am scos si l-am impartit in 4.


9. Fiecare bila de aluat am intins-o pe masa putin uleiata si am inceput sa pun umplutura, pana aproape de margine, ca sa fie umplutura peste tot si am rulat avand grija sa trag usor de aluat, ca doar e elastic. La fel am procedat cu toate cele 4 bucati, apoi am impletit.


10. Am pus in tava si apoi la crescut pana se dubleaza in volum, 45 min.


11. Am uns din abundenta cu galbenuspt decor am pus fulgi de migdale deasupra.


12. Am dat la cuptorul preincalzit la 180 grade copt pt 45 -50 min depinde de cuptor, daca incepe sa se rumeneasca desupra si coptul nu s-a incheiat, puneti o coala de aluminiu.
Pofta buna!





Reteta Cozonac Mariana a fost propusa de nico-vya pe forum culinar.ro





Alte retete de cozonaci gasiti aici:


Cozonac Dina, simplu si pufos,


Cozonac moldovenesc,


Cozonac cu nuca Dobre
Incearca si Cozonac cu stafide, cacao si scortisoara
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac Mariana" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Cozonac

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.