Cozonac

Reteta culinara Cozonaci Babani

complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 4h 
Gabi Cara postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Cum faci cozonaci- reteta video"
 
Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie faina mai pufoasa. Se incal

ingrediente

   Pentru aluat:
1kg faina
50g drojdie
250g zahar
500ml lapte
200g grasime
   ulei si unt topit
5 galbenusuri
1 lingurita rasa de sare
arome: coaja rasa de lamaie
   portocala
   esenta de rom
   vanilie

Pentru umplutura:
mac macinat
   lapte
zahar
vanilie
rahat
nuca

mod de preparare

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie faina mai pufoasa. Se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia. Maiaua o fac din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte. Presar peste maia o mana de faina si o las la loc cald, vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina". Galbenusurile le frec cu sare, coaja de lamaie si portocala. Adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate de mama focului. Amestec cu mana si incep sa framant usurel, ajutandu-ma de grasimea care trebuie sa fie calduta. Pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime, nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata, framant bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni si cand se supara, il iau in mana si apoi il trantesc de castron, pana ii trece. Acopar apoi castronul cu un servet si il pun la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate.


Pentru umplutura fierb macul macinat in lapte cu zahar si vanilie, dupa care se adauga si restul ingredientelor mantionate.


Iau aluatul crescut si il impart in doua pentru cei doi cozonaci. Mai impart fiecare jumatate iar in doua, intind doua foi pe o pelicula fina de ulei, le pun umplutura si ii rulez, apoi impletesc cate doua. Ii mai las in tavi la crescut, vreme de 40 minute, ii ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte, sa le dau o fata faina ii mai presar cu zahar, mac sau susan si ii coc in tavi tapetate cu hartie de copt unsa cu unt, la 180 C, cam 40-45 minute.



Se feliaza si se servesc ca gustare sau la desert. Reteta Cozonaci Babani a fost propusa de Gabi Cara pe forum culinar.ro





Alte retete de cozonac gasiti aici:


Cozonac Mariana,


Cozonacei mici, mici,


Cozonac moldovenesc

Incearca si Cozonac Rosenkranz
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci Babani" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Cozonac

Incearca si alte reţete din categoria:

Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite