Prajituri

Reteta Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale

complexitate reteta Redusa 
preparare reteta 2h 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Prajitura desteapta (reteta video)"
 
>
Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale este de vis pentru cei care agreaza gustul migdalelor. Daca, dimpotriva, nu sunteti prieteni cu migdalele, acestea pot fi inlocuite cu alune de padure sau nuci, dupa preferinta.

ingrediente

Foi:
   150 de grame de migdale decojite
   150 de grame de zahar
   1 plic de zahar vanilat
   100 de grame de de unt
   1 ou
   1/2 pachet de praf de copt
   faina cat intra pentru obtinerea unui aluat elastic si nelipicios
    
Ganache:
   250 ml smantana pentru frisca
   250 de grame de ciocolata cu lapte
    
Crema grilaj de migdale:
   150 de grame de migdale decojite
   200 de grame de zahar
   500 ml smantana pentru frisca
   zahar vanilat
   1 plic de gelatina granulata
    
Pentru finisarea foii superioare:
   200 de grame de migdale fulgi
   50 de grame de miere de albine
   100 de grame de zahar
   100 ml smantana pentru frisca
   1 plic de zahar vanilat

mod de preparare

Se incepe cu prepararea ganache-ului, punand ingredientele specificate pe foc mic. Se amesteca continuu pana ce ciocolata se topeste complet in smantana ce fierbe. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se da la frigider pentru cel putin doua ore.




Pentru crema de migdale griliaj, se dau in clocot migdalele, apoi se scurg. Se clatesc sub jet de apa rece si coaja se va indeparta cu multa usurinta. Se caramelizeaza usor zaharul (cele 200 de grame) impreuna cu zaharul vanilat si migdalele. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se va macina griliajul.

Se pune gelatina la hidratat cu 2-3 linguri de apa rece iar frisca se pastreaza la frigider, sa fie rece in momentul in care se va bate.




Pentru foi, se oparesc 150 de grame de migdale si se curata la fel ca si pentru griliaj, apoi se macina. Se pun intr-un vas migdalele macinate, untul, zaharul, zaharul vanilat, praful de copt, oul. Se amesteca si se adauga faina, framantand, pana la obtinerea unui aluat elastic si nelipicios care se imparte in patru parti egale. Se incinge cuptorul la 180 de grade si din fiecare parte de aluat se intinde cate o foaie dreptunghiulara, eu am trasat pe dosul hartiei de copt dreptunghiuri de 32/22 cm si am intins aluatul in aceste limite, obtinand foi subtiri, egale.




Se coc pe rand primele trei foi, cu atentie, pentru ca foaia este gata foarte repede, deindata ce marginile prind o usoara tenta bruna, apoi focul se reduce la 150 de grade.




Se pregateste amestecul pentru finisat ultima foaie (m-am inspirat de la Prajitura Bienenstich pe care am preparat-o cu ceva timp in urma) dand in clocot toate ingredientele in afara de fulgii de migdale. Cand a clocotit, se adauga migdalele si se da deoparte. Se aseaza ultima foaie in tava (am folosit o tava cu pereti nu prea inalti, de 34/24 cm) iar amestecul de migdale-fulgi se repartizeaza, fierbinte, peste aceasta. Se da imediat la cuptor (la 150 de grade). Se tine la cuptor pana primeste o tenta aurie.




Intre timp, amestecul pentru crema ganachese va fi racit bine, asa ca se mixeaza pana la obtinerea unei creme consistente.




Se bate tare frisca pentru crema griliaj de migdale, se macina migdalele caramelizate si se amesteca cu frisca tare, se topeste in bain-marie gelatina, se amesteca gelatina racita pana la temperatura camerei cu 2-3 linguri din compozitie, apoi se omogenizeaza in toata crema.




Asamblare:

Pe prima foaie se repartizeaza o treime din ganache. Se acopera cu o treime din crema griliaj.




Se introduce tava la congelator pentru 5 minute, apoi se continua la fel cu primele trei foi pe care se va repartiza ganache-ul si cate o treime din crema griliaj de migdale. Peste ultimul strat de crema se aseaza foaia cu amestecul de fulgi de migdale.




Se da prajitura la frigider cel putin trei ore inainte de a se taia (eu am lasat-o peste noapte).




Reteta de prajitura cu ganache de ciocolata si migdale a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.


Serviti prajitura cu ganache de ciocolata si migdale de la rece.

Incearca si Butterkuhen/Prajitura cu unt
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.