Prajituri

Reteta Prajitura Lyra

portii reteta 16 porții
complexitate reteta Medie 
preparare reteta 1h:20m 
gatire reteta 40m 
anca e. voicu postat de
Postat pe: 19-12-2016
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Prajitura cu gem si nuca (de post)"
 
Pentru ca imi plac stelele, am inceput acum ceva timp o colectie de prajituri, avand ca tema universul. Exista o teorie conform careia, sunt zone din univers care contin un compus chimic asemanator la gust cu zmeura. Asa ca m-am lasat inspirata de aceasta legenda si m-am gandit sa pregatesc o prajitura cu pandispan alb insiropat, crema de lamaie, un strat de dulceata de zmeura, glazura de ciocolata si ornata cu frisca si decoratiuni de ciocolata. Asa s-a nascut prajitura mea Lyra :)

ingrediente

16 portii

pentru pandispan:
   5 oua
   5 linguri de zahar
   5 linguri de faina
   1 cescuta ulei
   un varf lingurita sare
   un plic praf de copt
pentru sirop:
   400 ml apa
   3 linguri zahar
   Jumatate de pastaie de vanilie
pentru crema de lamaie:
   250 ml lapte
   3 linguri zahar
   3 linguri (rase) faina
   coaja rasa de la 1 lamaie
   semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie
   150 g unt
   Mai avem nevoie si de: dulceata de zmeura
pentru glazura de ciocolata:
   3 linguri lapte
   100 g ciocolata neagra
pentru decor:
   200 ml frisca lichida
   decoratiuni de ciocolata

mod de preparare

Se preincalzeste cuptorul.

Pentru pandispan: se separa ouale, se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Se toarna incet si uleiul, amestecand continuu cu mixerul. Apoi, se adauga praful de copt, faina si omogenizam. Vom obtine o compozitie moale, pufoasa si aerata. Compozitia se toarna in tava (a mea e patrata de 25x25 cm) pe foaie de copt, se rade un pic de ciocolata pe deasupra si se da la cuptor, la foc potrivit, aprox 35-40 de minute. Cat se coace aluatul, putem pregati siropul si crema, pentru a le lasa timp sa se raceasca bine.

Pentru sirop: se pun intr-un vas, la foc mic, apa cu zaharul si o jumatate de pastaie de vanilie, se lasa sa fiarba cam 5 minute.

Pentru crema: intr-o craticioara se pun laptele cu faina, zaharul, coaja rasa de lamaie si semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie (impreuna cu pastaia) si se fierb la foc mic. Cand incepe sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam focul. Abia acum adaugam untul si amestecam bine. Pentru a asambla: se taie pandispanul in doua, se insiropeaza. Stratul inferior de pandispan se unge cu un strat subtire de dulceata de zmeura, se intinde bine peste aceasta si crema de lamaie, iar deasupra se vine cu cealalta jumatate de la pandispan.

Pentru decor: se incalzeste putin lapte, se da de pe foc, se adauga ciocolata rupta in bucatele si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Frisca lichida se bate cu mixerul pana se obtine o frisca densa, cremoasa. Se toarna ciocolata peste prajitura, apoi se orneaza cu frisca si decoratiuni de ciocolata (eu le-am cumparat, dar se pot face si in casa). Dupa pregatire, ar trebui data la rece, dar eu nu am avut rabdare si am taiat cateva felii pentru a o gusta :) Insa va recomand s-o lasati cateva ore la frigider inainte de servire, ca sa se intareasca si crema, glazura sa prinda luciu si toate aromele sa se aseze.

Pofta Buna!

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/03/prajitura-lyra.html

Incearca si Prajitura delicioasa cu bucati de caise
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Lyra" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.