Prajitura sarlota

Prajitura sarlota este o reteta de prajitura senzationala, cu care vei impresiona cei mai aprigi critici. Dupa cum arata ai spune ca e imposibil de facut, dar va asigur ca prajitura se face mai usor decat pare.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura sarlota

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 8 linguri de faina
  • un praf de sare
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru sarlota:
  • 7 oua
  • 5 plicuri gelatina alba
  • 4 linguri faina
  • 1l lapte
  • 6 linguri zahar
  • 2 linguri pline cu cacao
  • 500ml frisca lichida
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Optional:
  • gem de caise

Mod de preparare

Incepem prin a pregati blatul pentru prajitura sarlota. Vom avea nevoie de o tava de aproximativ 30x23 cm, tapetata cu hartie pentru copt.

Galbenusurile le mixam impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si sarea pana cand isi dubleza volumul, amestecul este pufos si deschis la culoare.

Albusurile le mixam bine, pana sunt ferme.

Adaugam faina la amestecul de galbenusuri, amestecam bine, dupa care adaugam albusurile, amestecand usor, de jos in sus, pentru ca aluatul sa fie usor si aerat, sa creasca bine si sa fie pufos, nu indesat.

Turnam compozitia in tava si lasam la cuptorul incins la 160 de grade pentru 45-50 de minute. Il lasam la racit.

In timp ce blatul prajiturii este la copt, pregatim sarlota:

Gelatina o hidratam in 300ml de lapte rece. Amestecam galbenusurile cu 4 linguri de zahar si 4 linguri de faina. Adaugam restul de lapte si mixam bine. Punem amestecul pe baie de aburi amestecand continuu pana cand compozitia se ingroasa.

Luam bolul de pe baia de aburi si adaugam gelatina hidratata, amestecam bine si lasam la racit.

Mixam albusurile cu 8 linguri de zahar si le adaugam la compozitia de lapte. Mixam si frisca cu restul de 4 linguri de zahar (daca e frisca indulcita se poate renunta la zahar).

Adaugam si frisca la compozitia de lapte. Impartim compozitia in doua parti. Intr-una din ele adaugam zaharul vanilat sau extract de vanilie, iar in cealalta adaugam cacao si putina esenta de rom. Dam cele doua compozitii la frigider pentru 20 de minute.

Scoatem aluatul prajiturii din tava si il taiem in doua (pe lungime).

Tapetam tava in care l-am copt cu folie alimentara si asezam primul blat. Punem cu lingura gem de caise si il nivelam frumos pe toata suprafata. Acest pas este optional, mie mi se pare ca gemul acrisor completeaza perfect prajitura.

Asezam primul strat de sarlota (dupa preferintele fiecaruia), nu trebuie nivelat perfect, cu cat este mai "dezordaonat", cu atat mai bine va arata prajitura :), ironic, stiu.

Asezam al doilea blat, punem gem de caise, si a doua parte a sarlotei.

Acum in acest pas, prajitura se poate da la frigider. Daca doriti sa aduceti si o nota crocanta puteti faramita biscuiti, sa-i amestecati cu un cub de unt (ca la cheesecake) si sa uniformizati deasupra ultimului strat de sarlota. Dupa care decorati cu frisca.

Dam la frigider prajitura sarlota pentru 2 ore.

Prajitura sarlota se serveste dupa ce a stat la frigider, decorata cu frisca sau fructe.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Carnati de porc cu cartofi taranesti
2
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
3
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
4
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
5
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Parteneri
Tort cu crema de ness si aroma de portocale
Bucataras.RO

Tort cu crema de ness si aroma de portocale

Unde esti copilarie? Stiu, te-am gasit in suflet! Unde sunt dulciurile copilariei? Stiu, in caietul mamei, acolo le gasesc,...

Tort cu crema de ness si aroma de portocale
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola