Prajituri

Reteta culinara Prajitura sarlota

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 1h 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Prajitura Rasturnata cu Portocale Caramelizate (Reteta Video)"
 
Prajitura sarlota este o reteta de prajitura senzationala, cu care vei impresiona cei mai aprigi critici. Dupa cum arata ai spune ca e imposibil de facut, dar va asigur ca prajitura se face mai usor decat pare.

ingrediente

Pentru blat:
   6 oua
   8 linguri de zahar
   8 linguri de faina
   un praf de sare
   2 plicuri zahar vanilat
Pentru sarlota:
   7 oua
   5 plicuri gelatina alba
   4 linguri faina
   1l lapte
   6 linguri zahar
   2 linguri pline cu cacao
   500ml frisca lichida
   2 plicuri zahar vanilat
Optional:
   gem de caise

mod de preparare

Incepem prin a pregati blatul pentru prajitura sarlota. Vom avea nevoie de o tava de aproximativ 30x23 cm, tapetata cu hartie pentru copt.




Galbenusurile le mixam impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si sarea pana cand isi dubleza volumul, amestecul este pufos si deschis la culoare.




Albusurile le mixam bine, pana sunt ferme.




Adaugam faina la amestecul de galbenusuri, amestecam bine, dupa care adaugam albusurile, amestecand usor, de jos in sus, pentru ca aluatul sa fie usor si aerat, sa creasca bine si sa fie pufos, nu indesat.




Turnam compozitia in tava si lasam la cuptorul incins la 160 de grade pentru 45-50 de minute. Il lasam la racit.




In timp ce blatul prajiturii este la copt, pregatim sarlota:




Gelatina o hidratam in 300ml de lapte rece. Amestecam galbenusurile cu 4 linguri de zahar si 4 linguri de faina. Adaugam restul de lapte si mixam bine. Punem amestecul pe baie de aburi amestecand continuu pana cand compozitia se ingroasa.




Luam bolul de pe baia de aburi si adaugam gelatina hidratata, amestecam bine si lasam la racit.




Mixam albusurile cu 8 linguri de zahar si le adaugam la compozitia de lapte. Mixam si frisca cu restul de 4 linguri de zahar (daca e frisca indulcita se poate renunta la zahar).




Adaugam si frisca la compozitia de lapte. Impartim compozitia in doua parti. Intr-una din ele adaugam zaharul vanilat sau extract de vanilie, iar in cealalta adaugam cacao si putina esenta de rom. Dam cele doua compozitii la frigider pentru 20 de minute.




Scoatem aluatul prajiturii din tava si il taiem in doua (pe lungime).




Tapetam tava in care l-am copt cu folie alimentara si asezam primul blat. Punem cu lingura gem de caise si il nivelam frumos pe toata suprafata. Acest pas este optional, mie mi se pare ca gemul acrisor completeaza perfect prajitura.




Asezam primul strat de sarlota (dupa preferintele fiecaruia), nu trebuie nivelat perfect, cu cat este mai "dezordaonat", cu atat mai bine va arata prajitura :), ironic, stiu.




Asezam al doilea blat, punem gem de caise, si a doua parte a sarlotei.




Acum in acest pas, prajitura se poate da la frigider. Daca doriti sa aduceti si o nota crocanta puteti faramita biscuiti, sa-i amestecati cu un cub de unt (ca la cheesecake) si sa uniformizati deasupra ultimului strat de sarlota. Dupa care decorati cu frisca.




Dam la frigider prajitura sarlota pentru 2 ore.




 




 


Prajitura sarlota se serveste dupa ce a stat la frigider, decorata cu frisca sau fructe.

Incearca si Muffin cu ciocolata
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura sarlota" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Prajituri

Recomandari electrocasnice

Vacuum Blender HB300SV

- 370 lei
2499.99 lei
2129.99 lei

Fierbator Style White

- 20 %
299.99 lei
239.99 lei
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite