Prajitura Tosca

Sunt sigura ca ai auzit de urmatorul desert si iti voi arata pas cu pas cum se prepara. Chiar daca are mai multe etape de urmat, vei vedea ca merita tot efortul! Este vorba despre Prajitura Tosca- cu blat pufos de mac si cocos, crema fina de vanilie si glazura de ciocolata.

Portii
10
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 albusuri
  • 150 g zahar
  • 50 g mac
  • 2 linguri nuca de cocos
  • 3 linguri faina
  • o jumatate lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • Crema de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 6 galbenusuri
  • 100 g zahar pudra
  • 20 g amidon
  • 1 baton de vanilie
  • 200 gr unt la temperatura camerei
  • Sirop:
  • 100 ml apa
  • 100 gr zahar
  • 1 lingura coniac
  • Glazura:
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 50 ml smantana lichida pentru frisca
  • 50 gr unt
  • In plus, mai ai nevoie si de 150 gr biscuiti si fulgi de ciocolata pentru decor

Mod de preparare

Pregateste mai intai crema, sa aiba timp sa se raceasca!



Pune laptele la fiert intr-o craticioara cu fund dublu si pune pastaia de vanilie crestata, impreuna cu semintele. Mixeaza galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul si se albesc, apoi amesteca amidonul. Scoate pastaia de vanilie si toarna laptele in fir subtire peste galbenusuri, amestecand in continuu. Muta amestecul inapoi in craticioara si pune din nou pe foc mic. Amesteca lejer cu un tel pana se ingroasa. Rastoarna apoi crema intr-un castron curat, acoper-o cu folie alimentara ca sa nu se formeze crusta si las-o la racit la temperatura camerei. Mixeaza untul moale pana devine cremos, apoi pune cate o lingura in crema de vanilie rece si omogenizeaza bine.



Pune crema la rece si prepara blatul. Mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adauga zaharul, putin cate putin, pana obtii o bezea. Adauga macul si nuca de cocos si amesteca lejer cu o spatula. Pune praful de copt peste faina si cerne peste compozitie, apoi incorporeaza usor, de jos in sus, ca sa nu se lase bezeaua.



Tapeteaza o tava dreptunghiulara cu hartie de copt si rastoarna compozitia, apoi coace blatul in cuptorul preincalzit la 180 grade, aproximativ 20 de minute, pana capata o culoare aurie. Scoate tava si lasa blatul sa se raceasca de tot.



Intre timp prepara siropul si glazura: pune zaharul intr-o craticioara si lasa-l la foc mic sa se caramelizeze. Adauga apa si mai lasa pe foc pana se dizolva zaharul ars. Opreste focul si lasa siropul sa se raceasca putin, apoi adauga coniacul.



In alta craticioara pune ciocolata rupta bucati impreuna cu smantana lichida si untul si pune totul pe foc mic, amestecand cu o spatula pana se dizolva complet. Lasa glazura sa se raceasca putin.



Urmeaza asamblarea prajiturii. Pune crema de vanilie peste blat si niveleaza usor. Insiropeaza putin biscutii si aliniaza-i peste crema, apoi toarna glazura si presara fulgii de ciocolata. Lasa prajitura la frigider cateva ore inainte sa o tai cuburi. A meritat tot efortul, arata minunat si sunt convinsa ca este delicioasa!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Nectar de caise
2
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Ciorbita simpla de dovlecei
3
Ciorbe

Ciorbita simpla de dovlecei

Ciorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...

Ciorbita simpla de dovlecei
Parteneri
Somloi by Ina
Bucataras.RO

Somloi by Ina

M-am inspirat de la Ina, dar logic ca mi-a iesit cum imi iese mie, mai zbanghi, ca eu n-am mainile Inei, le am pe ale...

Somloi by Ina
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Salata Caprese - simpla si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa