Profiterol cu crema de vanilie si sos de caramel

Azi facem spectacol cu un desert frantuzesc de mare finete, indragit de oricine. Si chiar daca reteta pare mai complicata, merita tot efortul! Voi pregati profiterol cu crema de vanilie si sos de caramel, un desert racoros, acompaniat de o cupa de inghetata, o minunatie!

Portii
6
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluat:
  • 250 ml apa
  • 125 gr unt cu 80% grasime
  • 125 gr faina
  • 4 oua mari
  • un praf de sare
  • Crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri
  • 100 gr zahar
  • 30 gr amidon
  • 500 ml lapte
  • jumatate de pastaie de vanilie
  • 50 gr unt moale
  • Sos de caramel:
  • 200 gr zahar
  • 50 gr unt
  • 200 gr smantana lichida pentru frisca
  • un varf de cutit de sare
  • In plus, mai ai nevoie de inghetata pentru servit

Mod de preparare

Pentru aluat ai nevoie de 250 ml apa, 125 gr unt cu 80% grasime, 125 gr faina, 4 oua mari si un praf de sare.

Pentru crema de vanilie iti trebuie 3 galbenusuri, 100 gr zahar, 30 gr amidon, 500 ml lapte, o pastaie de vanilie sau o lingurita extract de vanilie si 50 gr unt moale.

Pentru sosul de caramel ai nevoie de 200 gr zahar, 50 gr unt, 200 gr smantana lichida pentru frisca si un varf de cutit de sare. In plus, mai ai nevoie de inghetata pentru servit.



Incepe mai intai cu crema de vanilie, sa aiba timp sa se raceasca! Amesteca 400 ml de lapte cu zaharul si pune totul la fiert. Cresteaza pastaia de vanilie, scoate semintele cu ajutorul unui cutit si adauga-le peste lapte. Cand incepe sa fiarba, opreste focul si lasa-l la infuzat 10 minute, acoperit cu un capac.



Amesteca intr-un bol galbenusurile cu amidonul si restul de lapte. Scoate pastaia de vanilie din laptele fierbinte si toarna putin cate putin peste crema de galbenusuri, amestecand in continuu cu un tel. Muta amestecul inapoi in craticioara si pune la foc mic pana se ingroasa. Opreste focul si adauga untul, apoi omogenizeaza bine crema.Toarn-o intr-un castron si acoper-o cu folie alimentara, ca sa nu se formeze crusta. Las-o la racit la temperatura camerei si mut-o apoi la frigider pana pregatesti gogoselele pentru profiterol. Pune la fiert apa cu untul taiat cubulete si un praf de sare, iar cand incepe sa clocoteasca adauga faina. Amesteca bine pana se incorporeaza si lasa amestecul pe foc cateva minute, pana incepe sa se dezlipeasca de pe peretii vasului. Lasa compozitia sa se raceasca, apoi adauga treptat cate un ou si mixeaza bine dupa fiecare, pana ce aluatul devine omogen. Pune-l intr-un posh si formeaza gogosele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Poti sa le pui si cu o lingurita, lasand spatiu intre ele, ca sa nu se lipeasca. Pune tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade si lasa-le 10 minute, pana se umfla si devin usor aurii. Este important sa nu deschizi deloc usa cuptorului pe timpul coacerii! Scade apoi temperatura la 170 de grade si mai lasa-le 10 minute, ca sa fie bine coapte si in interior. Cand sunt gata, scoate tava si lasa-le la racit.




Intre timp, prepara si sosul de caramel: pune zaharul intr-o craticioara cu fund dublu si lasa-l la foc mic sa se caramelizeze pana devine auriu. Nu-l lasa mai mult pe foc pentru ca va deveni amar! Da craticioara intr-o parte si adauga untul, apoi smantana lichida si pune la loc pe foc mic, amestecand usor, pana se dizolva zaharul ars. Adauga un varf de cutit de sare si caramelul este gata! Lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei.




Si acum, operațiunea de final! Taie cojile pentru profiterol intr-o parte si umple-le cu crema de vanilie rece, asaza-le pe farfurie sau intr-o cupa de desert si toarna deasupra sosul de caramel.




Poti servi profiterolul cu inghetata preferata, frisca sau fructe, dupa plac!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Delicioase

Eclere
Bulgur colorat cu snitele de soia
2
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
3
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Mâncare de năut cu sos de ceapă
4
Mancaruri de post

Mâncare de năut cu sos de ceapă

Mâncare de năut cu sos cu multă ceapă, garnisită cu pătrunjel proaspăt și lămâie. Se poate servi cu bere cu ghimbir...

Mâncare de năut cu sos de ceapă
Placinta (melcisori) cu mere
5
Dulciuri

Placinta (melcisori) cu mere

O reteta in ton cu vremea de-afara.

Placinta (melcisori) cu mere
Parteneri
Paine integrala
Bucataras.RO

Paine integrala

     Painea integrala cu seminte de tot felul este sanatoasa si foarte gustoasa.

Paine integrala
Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Gustos.RO

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
ReteteCulinare.RO

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)