Tarta cu mere si crema de vanilie

Cerneti faina, faceti o gaura in mijloc si adaugati o priza de sare, zaharul, zaharul vanilat, untul rece (taiat bucatele mici) si galbenusurile. Lucr

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tarta cu mere si crema de vanilie

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 175 g faina
  • 75 g unt
  • 75 g zahar tos
  • un pachet zahar vanilat
  • 3 galbenusuri
  • Crema de vanilie:
  • 350 ml lapte
  • 6 galbenusuri
  • 50 g malai
  • o teaca de vanilie despicata pe lungime (sau doua plicuri zahar vanilat)
  • 100 g zahar
  • Ornament:
  • 4 mere mari
  • 3 linguri zeama de lamiie
  • 25 g unt topit
  • 5 linguri gem de caise (fara bucati
  • daca nu aveti fara
  • il dati prin sita)
  • Va mai trebuie: boabe de fasole uscata
  • hirtie de copt
  • unt si faina pentru uns forma

Mod de preparare

Cerneti faina, faceti o gaura in mijloc si adaugati o priza de sare, zaharul, zaharul vanilat, untul rece (taiat bucatele mici) si galbenusurile.

Lucrati ingredientele cu virful degetelor, impachetati aluatul in folie de plastic si dati-l la frigider cam 20 minute.

Scoateti aluatul de la frigider si intindeti o foaie rotunda. Asezati-o in forma de tarta unsa cu unt si presarata cu faina. Foaia trebuie sa fie indeajuns de mare pentru a acoperi si peretii formei. Cantitatea de aluat este perfecta pentru o forma cu diametrul de 29 cm. Cu o furculita intepati aluatul din loc in loc.

Acoperiti aluatul cu o hirtie de copt si presarati peste aceasta boabe de fasole uscata, de linte sau chiar orez (pentru a impiedica o crestere neuniforma a prajiturii in timpul coptului). Eu, neavind fasole si nedorind sa stric lintea sau orezul, am pus altceva.

Dati tava astfel "preparata" la frigider, cam jumatate de ora.

Scoateti tava din frigider si coaceti la 180 gr.C; primele 20 de minute fara a deschide usa cuptorului, apoi indepartati boabele si mai coaceti 10 minute.

In timp ce aluatul se raceste preparati crema de vanilie.

Crema de vanilie

Intr-un vas se amesteca 4 linguri de lapte cu galbenusurile, zaharul si malaiul frecind pina cind se dizolva zaharul.

Laptele ramas se pune la foc impreuna cu pastaia de vanilie sau cu zaharul vanilat. Cind a ajuns pe punctul de fierbere sa ia de pe aragaz si se amesteca in el compozitia de galbenusuri si malai.

Se pune iar pe foc mic si se amesteca incontinuu, fierbind cam 5 minute, pina cind se ingroasa crema.

Se presara cu zahar pudra (pentru a impiedica formarea cojitei) si se lasa sa se raceasca.

Se curata 4 mere mari, se taie sferturi, se inmoaie in suc de lamiie. Se taie felii subtiri.

Peste aluatul rece se intinde crema de vanilie.

Peste crema se aseaza feliutele de mere, se ung cu unt topit si se da tarta la cuptor pina cind se rumenesc merele.

Se scoate si se unge cu marmelada de caise (incalzita in prealabil).
Pofta buna!

Reteta Tarta cu mere si crema de vanilie a fost propusa de Austiaca2 pe forum culinar.ro

Alte retete cu mere gasiti aici:

Placinta cu mere

Prajitura cu mere ,

Pariziene cu fondant de mere

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
1
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
2
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Frunze de vita oparite
3
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
4
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Parteneri
(un fel de) Balmos
Bucataras.RO

(un fel de) Balmos

(un fel de) Balmos
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise