Tort-Cos cu flori si zmeura

Tort cu nuca, whisky, crema de unt si cafea decorat sub forma de cos cu flori de unt si zmeura.

Portii
12
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
ridicata
Tort-Cos cu flori si zmeura

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua;
  • 5 linguri de zahar;
  • 2 linguri de faina;
  • 7 linguri cu nuca;
  • un praf de copt;
  • un varf lingurita sare;
  • pentru crema de unt:
  • 200 g unt;
  • 3 linguri de zahar;
  • Semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie;
  • 2 linguri cacao;
  • 1 lingurita cafea macinata;
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml;
  • 1 lingurita esenta rom;
  • 4 linguri zahar;
  • 1 lingurita coaja de portocala la borcan;
  • 2 linguri whisky;
  • pentru florile de unt:
  • 50 g unt;
  • Sirop sau zeama din dulceata de cirese;
  • 1 lingurita zahar pudra vanilat;
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • frisca lichida 250 ml;
  • flori de unt;
  • sirop de cirese;
  • zmeura;
  • confetti, margarete si frunze de napolitana Dr.Oetker.

Mod de preparare

Florile de unt:

Se amesteca intr-o cescuta untul cu zaharul pudra vanilat si sirop sau zeama de dulceata de cirese, atat cat s-o coloreze si sa-i dea aroma. Se fac florile cu posul pe o tavita in care am pus hartie de copt, se decoreaza cu un strop de sirop cu ajutorul unei scobitori. Este destul de migalos. Se dau la frigider pana la folosire insa numai acoperite cu folie ca sa nu prinda alte arome.

Blatul:

Se bat spuma albusurile cu un praf de sare si zaharul, se adauga treptat galbenusurile, praful de copt, faina si nuca. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptorul incins aprox 30 de minute astfel: la foc iute in primele 10 minute, apoi la foc mic pana devine maroniu-rumen. Se lasa la racit.

Siropul:

Se pregateste siropul cu apa, zaharul, coaja de portocala (din cea tinuta in zahar la borcan) si se fierbe cam 5 minute. Dupa ce se da de pe foc, se adauga esenta de rom si whisky. Se lasa la racit. Se taie blatul in doua parti (cu baza mai groasa decat capacul) si se insiropeaza. Zmeura se spala cu grija ca sa n-o destramam si se usuca pe un servet. Pana se usuca ea, se pregatesc celelalte.

Crema de unt:

Se amesteca bine untul cu zaharul, semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie, cacaoa, cafeaua pana se obtine o crema consistenta. Se umple tortul cu crema de unt. Decorul: Se bate cu mixerul frisca lichida pana devine cremoasa. Se imbraca tortul in frisca, eu am optat pentru un model cosulet, acea impletitura care se vede in poza. Pentru scris, se amesteca intr-o cescuta putina frisca batuta anterior in care se adauga si un varf de cutit de cacao. Cacaua o va face vartoasa, asa ca se poate subtia cu o lingura de cafea preparata. Se orneaza cu florile de unt, zmeura, oranamente Dr.Oetker (margarete cu frunze din napolitana si confetti). Se da la frigider pana la servire.

Pofta Buna!

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/06/tort-cos-cu-flori-si-zmeura.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Frunze de vita oparite
2
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
3
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
4
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Parteneri
Tarta cu piept de pui si porumb
Bucataras.RO

Tarta cu piept de pui si porumb

TARTE si PLACINTE rumenite si iscusite

Tarta cu piept de pui si porumb
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise