Torturi

Reteta Tort cu martipan si pere in vin rosu

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 2h 
liana10 postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Tort trei ciocolate - reteta video"
 
>
Perele se taie in doua cu grija in asa fel incat sa taiati si coditele in doua. Casuta samburilor se scoate cu ajutorul lingurii pariziene, apoi se cu

ingrediente

Pentru sosul de pere:
   750ml vin rosu sec
   180g zahar
   1 baton de scortisoara
   6 pere verzi
   dar cu pulpa ferma (eu am folosit soiul Abate)
Pentru aluat:
   200g faina
   180g zahar
   120g unt la temperatura camerei
   200g martipan
   1/2 plic praf de copt
   3 oua mari (daca-s mai micute
   puneti 180g faina)

mod de preparare

Perele se taie in doua cu grija in asa fel incat sa taiati si coditele in doua. Casuta samburilor se scoate cu ajutorul lingurii pariziene, apoi se curata de coaja.


Vinul-eu am avut demidulce si am pus doar jumatate din cantitatea de zahar, am adaugat o lingura din mixul de condimente pentru vin fiert, batonul de scortisoara si se dau in clocot. Eu am pus vinul intr-o tava de prajitura, am deschis doua focuri de la aragaz si astfel am evitat sa fierb perele in mai multe etape.


Se adauga jumatatile de pere si se lasa sa fiarba la foc mic pentru 10 minute, intorcand de doua ori.


Le-am lasat in vin cel putin 5h, intorcandu-le din cand in cand, altfel nu capata culoarea rubinie intensa si frumoasa.





Pentru aluat


Se bate spuma untul cu zaharul, se adauga pe rand ouale, apoi se adauga faina cernuta cu praful de copt si martipanul taiat bucatele.


Eu am avut o bucata de martipan invelit in ciocolata. Am dat jos ciocolata, apoi am taiat bucatele martipanul-din 170g cred ca au ramas vreo 150g.


Aluatul are consistenta unei smantani groase, curge incet, dar sigur.


Textura nu este a unui chec obisnuit, martipanul ii da o consistenta speciala.





Asamblarea





Tapetam cu hartie de copt fundul unei forma rotunde (diametrul 21cm) cu margini detasabile si ungem bine inelul cu unt- eu am tapetat si inelul...


Perele se lasa la scurs pe prosoape de hartie.


Aliniem perele taiate putin la baza sa stea frumos in picioare cu scobitura spre interior - asa le-am asezat eu, desi initial trebuia cu scobitura spre exterior...





Aluatul se toarna in tava si ca sa evitati arderea coditelor imbracati-le in folie de aluminiu - cu toate acestea, au iesit cam negre...


Se da tava la cuptorul incins in prealabil la 180 grade sau 350F, pentru o ora, chiar o ora si 15 minute sau pana se rumeneste frumos si scobitoarea infipta in mijlocul aluatului iese curata. Eu am mai acoperit cu o folie de aluminiu blatul, fiindca nu era copt nici dupa o ora.


Am stins cuptorul si-am lasat tortul acolo pentru 10 minute, apoi l-am scos si l-am lasat la racit.
Se lasa la racit, iar apoi se taie felii si se serveste.


Alte retete de tort recomandate:
Incearca si Tort carapace cu banana-curd
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu martipan si pere in vin rosu" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.