Tort cu martipan si pere in vin rosu

Perele se taie in doua cu grija in asa fel incat sa taiati si coditele in doua. Casuta samburilor se scoate cu ajutorul lingurii pariziene, apoi se cu

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort cu martipan si pere in vin rosu

Ingrediente

  • Pentru sosul de pere:
  • 750ml vin rosu sec
  • 180g zahar
  • 1 baton de scortisoara
  • 6 pere verzi
  • dar cu pulpa ferma (eu am folosit soiul Abate)
  • Pentru aluat:
  • 200g faina
  • 180g zahar
  • 120g unt la temperatura camerei
  • 200g martipan
  • 1/2 plic praf de copt
  • 3 oua mari (daca-s mai micute
  • puneti 180g faina)

Mod de preparare

Perele se taie in doua cu grija in asa fel incat sa taiati si coditele in doua. Casuta samburilor se scoate cu ajutorul lingurii pariziene, apoi se curata de coaja.

Vinul-eu am avut demidulce si am pus doar jumatate din cantitatea de zahar, am adaugat o lingura din mixul de condimente pentru vin fiert, batonul de scortisoara si se dau in clocot. Eu am pus vinul intr-o tava de prajitura, am deschis doua focuri de la aragaz si astfel am evitat sa fierb perele in mai multe etape.

Se adauga jumatatile de pere si se lasa sa fiarba la foc mic pentru 10 minute, intorcand de doua ori.

Le-am lasat in vin cel putin 5h, intorcandu-le din cand in cand, altfel nu capata culoarea rubinie intensa si frumoasa.

Pentru aluat

Se bate spuma untul cu zaharul, se adauga pe rand ouale, apoi se adauga faina cernuta cu praful de copt si martipanul taiat bucatele.

Eu am avut o bucata de martipan invelit in ciocolata. Am dat jos ciocolata, apoi am taiat bucatele martipanul-din 170g cred ca au ramas vreo 150g.

Aluatul are consistenta unei smantani groase, curge incet, dar sigur.

Textura nu este a unui chec obisnuit, martipanul ii da o consistenta speciala.

Asamblarea

Tapetam cu hartie de copt fundul unei forma rotunde (diametrul 21cm) cu margini detasabile si ungem bine inelul cu unt- eu am tapetat si inelul...

Perele se lasa la scurs pe prosoape de hartie.

Aliniem perele taiate putin la baza sa stea frumos in picioare cu scobitura spre interior - asa le-am asezat eu, desi initial trebuia cu scobitura spre exterior...

Aluatul se toarna in tava si ca sa evitati arderea coditelor imbracati-le in folie de aluminiu - cu toate acestea, au iesit cam negre...

Se da tava la cuptorul incins in prealabil la 180 grade sau 350F, pentru o ora, chiar o ora si 15 minute sau pana se rumeneste frumos si scobitoarea infipta in mijlocul aluatului iese curata. Eu am mai acoperit cu o folie de aluminiu blatul, fiindca nu era copt nici dupa o ora.

Am stins cuptorul si-am lasat tortul acolo pentru 10 minute, apoi l-am scos si l-am lasat la racit.


Se lasa la racit, iar apoi se taie felii si se serveste.

Alte retete de tort recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pasca poloneza clasica
2
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura de post, cu suc de rosii
3
Dulciuri

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Muffins cu lime si ciocolata alba
4
Prajituri

Muffins cu lime si ciocolata alba

Pentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...

Muffins cu lime si ciocolata alba
Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
5
Mancaruri cu legume

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz

Ardeii umpluti cu ciuperci sunt gustosi si extrem de simplu de preparat. Mai contin rosii, fulgi de ovaz, boia, sare si piper.

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
Parteneri
Brownie cu crema de branza
Bucataras.RO

Brownie cu crema de branza

Este o "prajtura frageda si lipicioasa, cremoasa, ti se sfarama in mana si ti se lipeste de cerul gurii", exact cum este...

Brownie cu crema de branza
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga