Tort de mousse duo

Tortul de mousse duo este o reteta de tort delicat si fin, delicios, ce va disparea intr-o clipita. Reteta de mousse de ciocolata din acest tort este aerata si fina.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie
Tort de mousse duo

Ingrediente

  • Pentru blatul de biscuiti:
  • 125g biscuiti pentru ceai
  • 50g unt
  • Pentru mousse-ul de ciocolata neagra:
  • 85 gr ciocolata (70% cacao)
  • 85 gr unt (82% grasime)
  • 30 ml cafea expresso tare
  • 2 oua
  • 85 gr zahar + 1/2 lingura zahar
  • 15 ml rom
  • 1 lingurita apa
  • putina sare
  • Pentru mousse-ul de ciocolata alba:
  • 85 gr ciocolata alba
  • 85 gr unt (82% grasime)
  • 30 ml lapte de cocos
  • 2 oua
  • 85 gr zahar + 1/2 lingura zahar
  • 15 ml esenta de vanilie
  • 1 lingurita apa
  • putina sare

Mod de preparare

Decorul acestei retete de tort mi-a ramas bine intiparit in minte de cand l-am vazut prima data pe culinar.ro. Bineinteles nu pot sa respect o reteta, trebuie sa-i dau acea nota personala, asa ca reteta originala am adaptat-o dupa bunul plac.

Blatul de biscuiti se prepara foarte usor. Trebuie sa macinati biscuitii marunt, sa ii amestecati cu untul topit, "framantati" bine cu mainile, dupa care il intindeti uniform intr-o tava de tort cu fund detasabil (23cm). Optional, daca doriti ceva crocant puteti adauga nuci sau alune macinate printre biscuiti. Odata pregatit blatul il dam la frigider pana preparam primul mousse.

Mousse de ciocolata neagra:
Pentru inceput vreau sa va spun ca am incercat mai multe retete de mousse, cu gelatina sau fara, cu oua sau fara, dar aceasta reteta o recomand, pentru ca are o textura aerata si fina dar este in acelasi timp "solid".

Intr-o craticioara pe baie de aburi punem ciocolata rupta bucatele, untul taiat cubulete si cafeaua. Amestecam periodic pana s-au topit toate ingredientele, apoi dam la o parte amestecul de ciocolata.
Intr-un alt vas punem galbenusurile impreuna cu 85g zahar, romul si apa. Punem si acest vas pe baia de aburi si cu un tel (sau un mixer vertical de calitate :D) batem bine amestecul pe abur, pana zaharul e complet topit. Mixerul meu este foarte slab calitativ, am facut aceasta operatiune manual si a durat fix 10 minute. Chiar daca simtiti ca mana incepe sa va doara si zaharul se mai simte inca, dar putin, nu renuntati, mixati pana e topit de tot, va garantez ca merita!
Luam vasul cu crema de galbenusuri de pe baia de aburi si il punem intr-un vas cu apa rece ca gheata. Continuam sa amestecam cu telul pana cand compozitia s-a racit. Verificarea se face cu termometrul natural - degetul, daca este la temperatura camerei inseamna ca e gata.

Turnati crema de ciocolata de la primul pas peste crema de oua de la pasul 2 si omogenizati, amestecand usor cu telul. Adaugati si un varf de sare, va scoate in evidenta celelalte arome. Crema de ciocolata topita se face prima si se lasa la racorit deoarece in acest pas daca o turnam fierbinte peste crema de galbenusuri vom obtine o omleta de ciocolata.
Punem crema obtinuta intr-un bol incapator, pentru ca la pasul final vom avea nevoie de spatiu pentru amestecare.
Albusurile le batem spuma cu restul de zahar pana cand sunt ferme si nu curg de pe tel sau daca intoarcem castronul invers.

Acum urmeaza cel mai important pas, cel care va da textura aerata: punem 1/3 din spuma de albusuri peste crema ca sa omogenizam compozitia.
Amestecam usor cu telul de jos in sus, ca la pandispan. Adaugam cealalta treime de spuma de albusuri, amestecam usor si apoi ultima parte. Rabdarea este o virtute, si in cazul mousse-ului rabdarea va duce la acea textura minunata. Daca va grabiti cand amestecati albusurile mousse-ul se va lasa si va fi greoi, nimic deosebit.

Impartiti cu ajutorul unei fasii de carton in cazul meu tortul in doua. Turnati mousse-ul de ciocolata neagra pe prima jumatate, dupa care bagati la frigider.

Pregatiti mousse-ul de ciocolata alba la fel ca si cel de mai sus, turnati in cealalta jumatate ramasa libera, dar in acest moment, inainte sa-l turnati, sa nu uitati sa scoateti cartonul din tava.

Dati tortul din nou la frigider pentru cel putin 4 ore. Apoi decorati cu biscuiti maruntiti si ciocolata sub forma fructelor de mare. La fiecare inghititura veti simti vacanta :).

PS: Mixerul de mana vertical de la Philips mi-ar fi de mare ajutor. Cu siguranta voi mai pregati mousse-uri si alte creme sau paste, si avand o ustensila de calitate cu siguranta voi reduce din timpul de preparare, dar si rezultatul va fi mai fin.


Tortul duo cu mousse de ciocolata se serveste rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Prajitura cu crema de vanilie, visine si crema de fructe de padure
Bucataras.RO

Prajitura cu crema de vanilie, visine si crema de fructe de padure

Un desert pregatit la rece, fara coacere absolut divin! Cremele spumoase, combinate cu fructe, totul indulcit cu indulcitor...

Prajitura cu crema de vanilie, visine si crema de fructe de padure
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola