Tort plin de ciocolata

Pentru aceasta reteta de tort cu ciocolata se macina intai nucile. Punem la inmuiat stafidele in coniac si rom pentru 15 minute. Separam galbenusurile de albusuri. Untul se taie cubulete

Timp pregatire
65 minute
Complexitate
medie
Tort plin de ciocolata

Ingrediente

  • Blat:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g ciocolata cu lapte
  • 100 g unt
  • 5 oua
  • un praf de sare
  • 100 g miez de nuca
  • 100 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 lingurita praf de cafea
  • 1 lingurita stafide negre
  • 1 lingurita stafide galbene
  • 1 lingura rom
  • 2 linguri cognac
  • 100 g zahar
  • Crema ganache neagra:
  • 300 g ciocolata amaruie
  • 200 ml smantana lichida
  • Cateva visine
  • Cateva bucatele de ciocolata taiate marunt
  • Esenta de rom
  • Crema ganache alba:
  • 300 g ciocolata alba primola sau heidi
  • 200 ml frisca lichida
  • Esenta de vanilie

Mod de preparare

Se macina nucile. Punem la inmuiat stafidele in coniac si rom pentru 15 minute. Separam galbenusurile de albusuri. Untul se taie cubulete si se lasa sa se incalzeasca la temperatura camerei. Intre timp se freaca galbenusurile cu un praf de sare si apoi cu zaharul treptat pana se dizolva complet cristalele de zahar. Albusurile reci de la frigider se bat spuma cu un praf de sare. Se rupe ciocolata bucati si se pune la topit la bain marie. Frecam bine untul, il adaugam la galbenusuri si amestecam in continuare. Se toarna peste compozitie ciocolata topita. Se cerne faina cu praful de copt de doua ori. Se pune in compozitie cafeaua, nucile si stafidele cu tot cu cognac dupa care se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus amestecand rapid de jos in sus dupa fiecare. Se tapeteaza o forma cu hartie de copt si se pune compozitia. Se pune la cuptorul incins pe gratarul din mijloc la foc mic pentru aproximativ 40 minute. Se face testul cu scobitoarea pe margini. In mijloc s-ar putea sa fie mai moale din cauza ciocolatei dar dupa racire se intareste. Nu lasati mai mult sa nu se arda. Cand este gata se lasa in cuptor sa se raceasca cu usa intre deschisa pentru a nu se lasa blatul.

 

Pentru crema neagra: se pune frisca lichida pe foc mic intr-o cratita de Teflon pentru a nu se prinde si cand se incalzeste se adauga cele 300 g de ciocolata rupta in bucati mai mici si esenta de rom. Se amesteca in continuu pana se topeste ciocolata si ajunge la fierbere. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cand este complet racita se pune la frigider pana a doua zi cand se va bate cu mixerul pana la intarire. Va iesi o crema foarte consistenta si tare daca se respecta pasii. Se adauga in crema bucatelele de ciocolata taiate si visinele. Crema alba se prepara in acelasi mod, se pune frisca, ciocolata si vanilia pe foc pana la omogenizare. Se bate crema a doua zi. Cine doreste poate insiropa blatul cu cafea sau cognac dar nu este cazul deoarece este destul de pufos datorita ciocolatei din compozitie.


Se orneaza dupa preferinta. Este destula crema si eu am oprit o parte pentru imbracarea si decorarea tortului. Este un tort costisitor dar merita mai ales pentru iubitorii de ciocolata.
Alte torturi recomandate

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Prajitura cu mere la slow cooker Crock-Pot
Bucataras.RO

Prajitura cu mere la slow cooker Crock-Pot

Un desert pe repede înainte ;) Alin, m-a ajtat la călit merele, n-a mai fost nevoie, să supraveghez merele :D ;) Spor...

Prajitura cu mere la slow cooker Crock-Pot
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise