1)Mousse de lamaie Se pune la fiert laptele. Intre timp, se amesteca amidonul cu zaharul si se adauga oul. Se mixeaza bine compozitia pana ce dispar t
1)Mousse de lamaie
Se pune la fiert laptele.
Intre timp, se amesteca amidonul cu zaharul si se adauga oul.
Se mixeaza bine compozitia pana ce dispar toate cocoloasele de amidon.
Apoi se toarna incet, in fir subtire laptele fierbinte in compozitia cu ou.
Se muta compozitia in olicica in care a fiert laptele si se mai pune pe foc minim cateva minute.
Se amesteca continuu intrucat compozitia se ingroasa foarte repede.
Se ia de pe foc, se adauga coaja de lamaie (eu am pus o picatura de esenta, e ca un fel de apa la mine, nu uleioasa), se acopera cu folie si se pune sa se raceasca.
Trec crema prin sita pentru a evita orice cocoloase.
Batem frisca si-o punem la frigider, eu am indulcit-o putin cu o lingura rasa de zahar praf.
Cand crema e gata se amesteca cu frisca batuta si cu gelatina topita.
2)Vitraliu de jeleu
Fiecare jeleu praf a fost preparat dupa instructiunile de pe ambalaj utilizand 250 ml apa.
Au rezultat trei feluri de jeleuri pe care le-am turnat in 3 caserole si le-am pus la rece.
Am avut grija ca respectivele caserole sa nu fie foarte mici, pentru ca stratul de lichid sa nu fie mai mare de 1,5 cm.
2) 1) Pana cotta cu nuca de cocos
Se pune la fiert frisca lichida cu laptele si zaharul, si se amesteca pana se topeste zaharul. Apoi se adauga nuca de cocos si se da intr-un clocot.
Se raceste lichidul apoi se strecoara. Eu inainte de a-l strecura am pus blenderul si-am maruntit bine nuca pentru a se impregna mai bine laptele cu aroma.
Intre timp se scot caserolele cu gelatina de la frigider, se inmoaie cate o caserola pe rand intr-un vas cu apa calda spre fierbine ca sa se desprinda gelatina si se rastoarna pe tocator. Eu am folosit un tocator de sticla pentru o mai usoara manevrare a gelatinei. Apoi se pregateste un pahar apa calda si se inmoaie in el lama cutitului de fiecare data cand taiem gelatina cubulete.
Cand am terminat asezam, cubuletele deasupra mousse-ului de lamaie care e deja intins in forma si racit
Se finiseaza vitraliul cu laptele de nuca de cocos in care nu uitam sa adaugam gelatina topita. Totodata am mai pus cateva jeleuri desupra.
3) Pireul de zmeura
Se pune la umflat 3 gr gelatina cu sucul de la o jumatate de lamaie.
Se fierb 200 gr zmeura cu 2 linguri de zahar si 1 lingura de apa pana cand se sfarama fructele si se evapora putin din apa.
Apoi se adauga sucul de la cealalta jumatate de lamaie si se mai fierbe totul cam 5 minute. Amestecul se strecoara si se pune la rece.
Cand vitraliul este suficient de intarit, se intinde un strat subtire de pireu in care se amesteca anterior gelatina topita.
4)Blatul de zmeura
Albusurile se bat spuma si se adauga cate putin zaharul pana devin lucioase.
Apoi se aduga galbenusurile, apa, praful de budinca si praful de copt si amestecam usor totul cu o lingura de lemn.
Praful de budinca substituie defapt faina de care nu mai avem nevoie.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt (eu am si uns-o cu unt si dat-o cu faina), se intinde copozitia, se acopra cu folie de aluminiu (ca sa nu prinda culoare galbuie blatul roz) si se da la cuptorul preincalzit la 160 grade C, 15 minute.
Blatul rece se aseaza deasupra pireului de zmeura. Eu am avut o tava de aceeasi dimensiune ca si inelul in care am turat cremele, dar comozitie e suficienta, asa se poate coace si intr-o tava mai mare iar apoi sa se taie din margini.
Tortul a stat peste noapte la frigider, iar a doua zi, ca sa se desprinda de tava mai usor, am incalzit putin marginile tavii cu feonul.
Am batut 225 ml frisca si-am acoperit tortul, lateralele le-am suflat cu fulgi de nuca de cocos.
OBSERVATII:
Cel mai bine blatul sa fie preparat prima data. Apoi compozitiile de jeleu care trebuie sa se raceasca si intareasca bine. Cremele se pot prepara in functie de preferintele fiecaruia dar fara a li se adauga gelatina. Ea se adauga de fiecare data inainte ca respectiva crema sa fie intinsa in forma.
Fiecare strat trebuie sa se inchege bine inainte de a pune urmatorul. Asta mai ales cand se pune pireul de zmeura altfel, culoarea din pireu va patrunde in albul pannei cota si va strica conturul.
Eu am lasat de fiecare data acest tort sa se prinda in totalitate peste noapte. A doua zi se scoate din forma si se orneaza. Astfel, are o stabilitate mai buna si se poate taia frumos.
Pofta buna!
Reteta Tort vitraliu propusa de seima
Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postAceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...
Pasca poloneza clasicaO prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiPentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...
Muffins cu lime si ciocolata albaArdeii umpluti cu ciuperci sunt gustosi si extrem de simplu de preparat. Mai contin rosii, fulgi de ovaz, boia, sare si piper.
Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovazM-am inspirat din reteta lui merisor,leurda nu se gaseste la italy :)) e pentru prima data cand fac mancare de spanac,eu...
Mancare de spanac cu ceapa verdeReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii