Friptura de curcan cu sos de gutui

Se curata pasarea de pene si de puf, se goleste de intestine si de maruntaie, apoi se tine pe flacara mare si se parleste puful de pe ea. Se freaca us

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 curcan
  • sare
  • 200 gr costita afumata
  • 1 cana supa
  • 1 kg de gutui
  • 1 ceasca de ulei
  • 2 linguri de zahar
  • 500 gr de rosii
  • piper boabe
  • 1 pahar de vin alb

Mod de preparare

Se curata pasarea de pene si de puf, se goleste de intestine si de maruntaie, apoi se tine pe flacara mare si se parleste puful de pe ea. Se freaca usor cu malai, se spala in mai multe ape reci si se inlatura aripile, capul, gatul si picioarele. Pasarea astfel pregatita se sareaza si se lasa sa stea asa o ora. Se pune apa in tava de friptura, se pun boabe de piper, apoi se asaza pasarea invelita cu fasii subtiri de slanina afumata. Se adauga uleiul, se potriveste focul si se frige pasarea o ora. Se intoarce, se stropeste cu sosul din tava, se sareaza si se continua frigerea. Friptura este gata dupa ce a stat in cuptor cate o ora pentru fiecare kg de carne, la foc potrivit. Se adauga vinul cand sosul a scazut de tot si se lasa pana cand carnea devine rumena.

Separat se pregateste sosul de gutui : se taie felii groase fiecare gutuie, se inlatura semintele, se pun feliile intr-o oala emailata, cu ulei, si se lasa sa se inmoaie pe foc mic 20 de minute. Se adauga zaharul, rosiile decojite si taiate felii subtiri si se continua fierberea pana cand sosul devine consistent.

Costita afumata se scoate de pe friptura cand aceasta este gata si se arunca.
Se rastoarna sosul sarat si indulcit, dupa gust, pe un platou, se asaza friptura taiata portii potrivit de mari in mijlocul platoului si se servesc impreuna.

Alte retete care contin carne:

Friptura de pui

Friptura de vita la cuptor

Gratar de porc cu vinete coapte

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Ciuperci sote II
Bucataras.RO

Ciuperci sote II

O alta varianta de ciuperci sote pe care am incercat-o este cu morcov si ierburi aromatice. Gustul este la fel de bun fata de...

Ciuperci sote II
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise