Prepararea suncii

Pentru prepararea suncii se scoate frumos pulpa, fara sa se rupa carnea si se taie cate putin din margini ca sa capete forma rotunda.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • La 10 kg de carne
  • 500 g sare
  • 25 g silitra.

Mod de preparare

Pentru prepararea suncii se scoate frumos pulpa, fara sa se rupa carnea si se taie cate putin din margini ca sa capete forma rotunda. Se amesteca sarea cu silitra. Cu un cutit ingust si bine ascutit se fac in sunca mai multe intepaturi pana la os, in ele introducandu-se cu degetul amestecul de sare si silitra. De asemenea se presara sare si silitra si pe deasupra, frecand cu mana ca sa patrunda bine in carne, in special pe langa os. Suncile astfel pregatite sunt asezate intr-o putina sau intr-o covata de lemn, impreuna cu costitele si slaninile de asemenea sarate. Se pune putina la loc racoros, la o temperatura medie de 3-6 °C.
Slaninile si costitele se tin 5-6 zile, iar suncile pana la 10 zile. In fiecare zi se intorc, astfel incat bucatile de deasupra sa vina, pe rand dedesubt si sa stea in zeama pe care au lasat-o. Dupa acest timp se scot, se leaga cu sfoara, facand la pulpa o taietura intre tendon si capatul osului, iar la slanina o mica intepatura la un capat, prin care se introduce sfoara. Se atarna intr-un loc aerisit si racoros, unde se tin 3-4 zile sa se zvante. Se dau apoi la fum, sunca de casa 4-5 zile, iar slaninile si costitele 2-3 zile. Durata afumatului depinde de taria fumului si de marimea bucatilor. O sunca bine afumata are culoare aurie si miros placut. Daca se tine prea mult se amareste, iar daca nu se tine suficient, nu are gust si nu se pastreaza bine.
Aceasta metoda experimentata de a pregati in casa carnea pentru afumat este cea mai usoara si da rezultate foarte bune, cu urmatoarele conditii:
1) carnurile ce se pun la saramura sa fie proaspete;
2) cantitatea de sare sa fie suficienta, mai bine ceva mai multa decit prea putina;
3) putina cu saramura sa se tina la loc racoros ca sa nu prinda carnea miros.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 1500 lei
2999.99 lei
1499.99 lei

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Strudel cu prune
2
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Briose cu afine
3
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Miniecleruri cu capsuni
Bucataras.RO

Miniecleruri cu capsuni

Eu foloseam pluralul eclere, in dex cu prioritate mentioneaza ecleruri. Ambele forme sunt corecte :). Vestea buna este ca...

Miniecleruri cu capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola