Mancaruri cu cartofi

Reteta Gratin de cartofi Dauphinois

complexitate reteta Redusa 
preparare reteta 1h:20m 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Vinete Gratinate (Reteta Video)"
 
Gratin de cartofi Dauphinois este una dintre cele mai celebre retete cu cartofi. Pentru acest gratin de cartofi aveti nevoie de 1 kg de cartofi.

ingrediente

   1 kg cartofi (de preferat din cei care ramani fermi la fiert)
   1- 2 catei de usturoi
   cca 500ml lapte (sau cat e necesar ca sa acopere cartofii)
   150-200 g cascaval
   2-3 linguri de faina
   sare
   piper
   30 g unt + unt pentru uns vasul.

mod de preparare

Gratin de cartofi Dauphinois este una dintre cele mai celebre retete cu cartofi. Noi ii spunem acestui fel de mancare cartofi frantuzesti.




Cartofii se curata, se spala si se taie felii foarte subtiri. Se spala, se usuca bine cu un prosop si se fierb in lapte, la foc potrivit timp de 5 minute si inca 5 minute la foc foarte mic. In timp ca cartofii fierb, ungem un vas cu unt solid, iar peste unt presaram usturoiul zdrobit bine. Scoatem cu o paleta feliile de cartofi (cu mare grija, se sfarama usor) sau pur si simplu scurgem laptele din vas. Laptele il vom folosi la prepararea sosului bechamel. Punem untul la topit pe foc mic, intr-un vas mai inalt, apoi adaugam toata faina amestecand bine.




 




Adaugam treptat cate putin lapte cald amestecand de fiecare data pana la omogenizare, pana cand se termina laptele. Punem sare si piper. In vasul uns cu unt si usturoi punem un strat de felii de cartofi si turnam cu polonicul, sau cu ce avem chef, un strat de bechamel, peste care presaram un strat de cascaval. Repetam operatiunea pana terminam ingredientele, avand grija ca ultimul strat sa fie de cascaval. Coacem la 180 grade timp de cca o ora.




 




In reteta originala de Gratin Dauphinois nu se foloseste bechamel, ci 200 ml smantana, se pune putina nucsoara, iar in loc de cascaval se foloseste branza Gruyere elvetiana sau frantuzeasca.




 




Am facut de cateva ori varianta originala, dar intr-o zi cand nu am avut smantana am inlocuit cu bechamel, i-am dat astfel o intrebuintare si laptelui folosit la fiert, iar gustul este mult mai fin asa. Eu il fac foarte cremos, asa ne place. Dupa ce se raceste, cartofii mai trag lichidul si devine mai ferm. Gustul ramane la fel de bun, cu o aroma discreta de usturoi.


Cartofii gratinati se servesc calzi. Reteta Gratin Dauphinois a fost propusa de Narnia pe forum culinar.ro

Incearca si Turte de cartofi cu ou
Daca ti-a placut reteta noastra "Gratin de cartofi Dauphinois" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Mancaruri cu cartofi

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.