Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt cunoscute, aceste ciuperci de padure cu aroma unica se numara printre cele din top. Tocanita este o mancare taraneasca, simpla, care consta din ceapa, cativa graunti de usturoi, cateva linguri de ulei, hribi, smantana grasa, servit totul cu un bot de mamaliga… cam asta faceau bunicii nostrii. Reteta de azi este oarecum reinterpretata, dar, la baza, sta aceeasi reteta de tocanita. Mamaliga e si ea de fite, puteti lasa reteta clasica sau puteti sa-i aduceti inbunatatiri... Retete dietetice Retete dietetice

Portii
4
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Ingrediente

  • Aproximativ 1 kg hribi proaspeti de padure
  • 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 ceapa rosie(sau alba
  • cea rosie este mai dulce)
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 legatura patrunjel proaspat
  • 1 cub de unt (20 gr)
  • 1 cana apa(sau supa de pui)
  • 2 linguri amidon alimentar(sau faina)
  • 200 ml smantana pentru frisca sau smantana pentru gatit
  • 200 gr smantana fermentata
  • Sare si piper proaspat macinat dupa gust
  • Pentru mamaliga:
  • Faina de malai
  • Apa
  • Sare si piper proaspat rasnit
  • 1 mana rucola
  • 1 cub de unt
  • Pentru servit: paprika dulce sau afumata
  • Optional: 1 cana lapte

Mod de preparare

Pentru tocanita: spalam hribii si ii taiem felii. Intr-o cratita punem uleiul la incins. Adaugam ceapa si usturoiul taiate marunt, lasam 2-3 minute sa se caleasca. Adaugam 3-4 linguri apa si mai lasam alte 5 minute la calit cu capacul pus. Adaugam ciupercile taiate, amestecam, punem capac si lasam la foc mic sa-si lase sucul si sa fiarba 15 minute. Amestecam din cand in cand….Adaugam 1 cana de apa( sau supa de pui) sau atat cat este necesar pentru a face o tocanita nici prea subtire dar nici prea groasa. Lasam sa fiarba 10 minute. Asezonam cu sare si piper proaspat rasnit. Amestecam intr-un castron smantana pentru gatit cu smantana fermentata, adaugam amidonul si amestecam bine pana se desface amidonul. Adaugam peste smantanuri cate putin din tocanita fierbinte, amestecam, apoi punem continutul in oala cu tocana. Amestecam usor si lasam sa fiarba 5 minute, intre timp tocanita se leaga si se ingroasa. La final adaugam patrunjelul proaspat tocat marunt si untul.

Pentru mamaliga (o faceti in timp ce fierbe tocanita), nu va dau cantitati exacte de apa si faina de malai, faceti o mamaliga putin mai moale, sa nu fie foarte vartoasa. Daca va place, puteti sa adaugati in loc de o cana cu apa, o cana cu lapte, astfel mamaliga devine putin mai dulce…iar la final, dupa ce a fiert, adaugati o mana de rucola taiata marunt, un cub de unt si putin piper proaspat rasnit. Mamaliga fierbinte se toarna intr-o tava unsa cu putin ulei si se da la frigider. Dupa ce s-a intarit, nu este necesar sa o lasati sa se raceasca complet, sa fie putin calduta, se taie cu un cutit in cuburi. Cuburile de mamaliga se adauga in castron peste tocanita. Se pudreaza cu putina paprika daca va place.

Sa fiti sanatosi!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Nectar de caise
2
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Ciorbita simpla de dovlecei
3
Ciorbe

Ciorbita simpla de dovlecei

Ciorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...

Ciorbita simpla de dovlecei
Parteneri
Prajitura Minunata
Bucataras.RO

Prajitura Minunata

Nu stiam cum sa-i zic asa ca am numit-o minunata, ca tot sunt bucataras minunat.... am facut eu niste combinatii care imi...

Prajitura Minunata
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Salata Caprese - simpla si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa