Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt cunoscute, aceste ciuperci de padure cu aroma unica se numara printre cele din top. Tocanita este o mancare taraneasca, simpla, care consta din ceapa, cativa graunti de usturoi, cateva linguri de ulei, hribi, smantana grasa, servit totul cu un bot de mamaliga… cam asta faceau bunicii nostrii. Reteta de azi este oarecum reinterpretata, dar, la baza, sta aceeasi reteta de tocanita. Mamaliga e si ea de fite, puteti lasa reteta clasica sau puteti sa-i aduceti inbunatatiri... Retete dietetice Retete dietetice

Portii
4
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Ingrediente

  • Aproximativ 1 kg hribi proaspeti de padure
  • 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 ceapa rosie(sau alba
  • cea rosie este mai dulce)
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 legatura patrunjel proaspat
  • 1 cub de unt (20 gr)
  • 1 cana apa(sau supa de pui)
  • 2 linguri amidon alimentar(sau faina)
  • 200 ml smantana pentru frisca sau smantana pentru gatit
  • 200 gr smantana fermentata
  • Sare si piper proaspat macinat dupa gust
  • Pentru mamaliga:
  • Faina de malai
  • Apa
  • Sare si piper proaspat rasnit
  • 1 mana rucola
  • 1 cub de unt
  • Pentru servit: paprika dulce sau afumata
  • Optional: 1 cana lapte

Mod de preparare

Pentru tocanita: spalam hribii si ii taiem felii. Intr-o cratita punem uleiul la incins. Adaugam ceapa si usturoiul taiate marunt, lasam 2-3 minute sa se caleasca. Adaugam 3-4 linguri apa si mai lasam alte 5 minute la calit cu capacul pus. Adaugam ciupercile taiate, amestecam, punem capac si lasam la foc mic sa-si lase sucul si sa fiarba 15 minute. Amestecam din cand in cand….Adaugam 1 cana de apa( sau supa de pui) sau atat cat este necesar pentru a face o tocanita nici prea subtire dar nici prea groasa. Lasam sa fiarba 10 minute. Asezonam cu sare si piper proaspat rasnit. Amestecam intr-un castron smantana pentru gatit cu smantana fermentata, adaugam amidonul si amestecam bine pana se desface amidonul. Adaugam peste smantanuri cate putin din tocanita fierbinte, amestecam, apoi punem continutul in oala cu tocana. Amestecam usor si lasam sa fiarba 5 minute, intre timp tocanita se leaga si se ingroasa. La final adaugam patrunjelul proaspat tocat marunt si untul.

Pentru mamaliga (o faceti in timp ce fierbe tocanita), nu va dau cantitati exacte de apa si faina de malai, faceti o mamaliga putin mai moale, sa nu fie foarte vartoasa. Daca va place, puteti sa adaugati in loc de o cana cu apa, o cana cu lapte, astfel mamaliga devine putin mai dulce…iar la final, dupa ce a fiert, adaugati o mana de rucola taiata marunt, un cub de unt si putin piper proaspat rasnit. Mamaliga fierbinte se toarna intr-o tava unsa cu putin ulei si se da la frigider. Dupa ce s-a intarit, nu este necesar sa o lasati sa se raceasca complet, sa fie putin calduta, se taie cu un cutit in cuburi. Cuburile de mamaliga se adauga in castron peste tocanita. Se pudreaza cu putina paprika daca va place.

Sa fiti sanatosi!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
3
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Scovergi ardelenesti
4
Gogosi

Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Scovergi ardelenesti
Prajitura cu piure de castane
5
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Parteneri
Desert cheesecake cu iaurt, zmeura si sos de visine
Bucataras.RO

Desert cheesecake cu iaurt, zmeura si sos de visine

Ce spuneti de o felie delicioasa de cheesecake, fara coacere, cu multa zmeura si un sos de visine? In plus, este si fara...

Desert cheesecake cu iaurt, zmeura si sos de visine
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!