Mancaruri cu varza

VIDEOReteta Varza a la Cluj

portii reteta 8 porții
complexitate reteta Medie 
preparare reteta 40m 
gatire reteta 50m 
admin postat de
Postat pe: 29-11-2016
Adaugă în cartea de bucate
Puteti sa folositi si varza dulce. Daca folositi varza murata, gustati-o sa nu fie prea sarata, daca estem opariti-o sa mai iasa sarea din ea, apoi taiati-o fideluta.

ingrediente

8 portii

Pentru stratul de varza:
   1,5 kg varza murata
   50 ml ulei de floarea soarelui
   2 lingurite cimbru uscat
   1 lingurita chimen macinat sau seminte, dupa plac
   2 frunze de dafin
   1 lingurita piper macinat
   2 lingurite boia dulce
Pentru stratul de orez:
   200 g orez
   1 L de apa rece
   1 lingurita de sare
   2 cepe
Pentru stratul de carne tocata:
   1 kg carne tocata de porc sau amestec cu vita, dupa plac
   2 cepe
   putin ulei
   sare si piper dupa gust
   2 lingurite boia dulce sau mai iute, dupa plac
   3 linguri suc de rosii si smantana grasa pentru servit

mod de preparare

1. Lasati fasolea sa se inmoiae peste noapte in apa calduta. O sa isi dubleze volumul. Astfel fasolea va fierbe mai repede si bobul nu se va mai sparge cu-atata usurinta. Adaugati fasolea intr-o oala si acoperiti-o cu apa fierbinte. Ea trebuie lasata la foc mediu pana atinge punctul de fierbere. Apoi strecurati-o si repeta procesul de inca 2 ori. Exista diverse trucuri pentru a face fasolea sa fiarba mai repede, iar unul dintre ele este de a-i adauga bicarbonat. Puteti face asta insa nu abuzati foarte tare de el, pentru ca, desi inmoaie coaja, el va distruge si-o parte din vitamine. E bun cand pregatiti fasole batuta pentru ca o face mai cremoasa la strivire. E recomandat s-o lasati sa fiarba la foc mic. Daca o fierbeti la foc mai mare riscati ca boabele sa se loveasca de marginea interioara a oalei si sa se sparga.


2. Dupa ce ati pus fasolea in a treaia apa, adaugati ciolanul afumat. E bun unul dezosat, nu va mai da batai de cap cu scosul osului.


3. Adaugati si telina, 2 morcovi si un pastarnac. Puneti si cei doi cartofi curatati de coaja. Asta e secretul pentru a nu avea probleme cu stomacul. Urmeaza frunzele de dafin si cimbrul si lasati totul la fiert, la foc fic, cu un capac pus pana la jumatatea oalei. Cam la 15 – 20 de minute mai amestecam in fasole pana observam ca incepe sa se inmoaie. Atunci ne oprim pentru ca nu vrem sa o spargem.


4. Daca in timpul fierberii apa scade foare mult si trebuie sa completati, adaugati intotdeauna apa fierbinte, nu rece.


5. Pentru ca e iahnie si nu ciorba, fasolea trebuie sa fie o idee mai putin fiarta, pentru ca o terminati in sos, si va mai fierbe si-acolo.


6. Testati din cand in cand ciolanul sa vedeti daca e fiert. Cand furculita sau cutitul intra usor in el, acesta e gata. Il scoateti si-l lasati sa se raceasca. Daca fasolea inca n-a fiert, o mai lasati. Daca a fiert atunci o dati de pe foc si o lasati sa se raceasca la temperatura camerei, pentru ca bobul sa nu-si schimbe culoarea. Strecurati fasolea, dar nu arucati apa. 7. Taiati cepele, morcovii si ardeiul gras cubulete. Nu le amestecati insa, pentru ca au texturi diferite. Va trebui sa tocati si tarhonul si usturoiul.


8. Daca ciolanul s-a racit, taiati-l in cuburi.


9. Incingeti apoi ulei intr-o tigaie incapatoare si caliti morcovul. Cand da semne ca se rumeneste adaugati si ceapa si nu in ultimul rand ardeiul, usturoiul si tarhonul. Urmeaza ambele tipuri de boia, chimen si piper. Adaugati apoi apa din cea in care a fiert fasolea si lasati la fiert. Tocati mararul marunt si puneti peste. Urmeaza ciolanul si fasolea si mai completam cu putina apa. Adaugati sucul de rosii si mai lasati sa fiarba putin. Gustati sa vedeti daca mai trebuie sare si putin un pic de zahar zahar ca sa mai taiti din aciditatea rosiilor. Pofta buna!

Incearca si Varza de Bruxelles cu branza
Daca ti-a placut reteta noastra "Varza a la Cluj" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Mancaruri cu varza

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.