Varza a la Cluj

Puteti sa folositi si varza dulce. Daca folositi varza murata, gustati-o sa nu fie prea sarata, daca estem opariti-o sa mai iasa sarea din ea, apoi taiati-o fideluta.

Portii
8
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru stratul de varza:
  • 1,5 kg varza murata
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurite cimbru uscat
  • 1 lingurita chimen macinat sau seminte, dupa plac
  • 2 frunze de dafin
  • 1 lingurita piper macinat
  • 2 lingurite boia dulce
  • Pentru stratul de orez:
  • 200 g orez
  • 1 L de apa rece
  • 1 lingurita de sare
  • 2 cepe
  • Pentru stratul de carne tocata:
  • 1 kg carne tocata de porc sau amestec cu vita, dupa plac
  • 2 cepe
  • putin ulei
  • sare si piper dupa gust
  • 2 lingurite boia dulce sau mai iute, dupa plac
  • 3 linguri suc de rosii si smantana grasa pentru servit

Mod de preparare

1. Lasati fasolea sa se inmoiae peste noapte in apa calduta. O sa isi dubleze volumul. Astfel fasolea va fierbe mai repede si bobul nu se va mai sparge cu-atata usurinta. Adaugati fasolea intr-o oala si acoperiti-o cu apa fierbinte. Ea trebuie lasata la foc mediu pana atinge punctul de fierbere. Apoi strecurati-o si repeta procesul de inca 2 ori. Exista diverse trucuri pentru a face fasolea sa fiarba mai repede, iar unul dintre ele este de a-i adauga bicarbonat. Puteti face asta insa nu abuzati foarte tare de el, pentru ca, desi inmoaie coaja, el va distruge si-o parte din vitamine. E bun cand pregatiti fasole batuta pentru ca o face mai cremoasa la strivire. E recomandat s-o lasati sa fiarba la foc mic. Daca o fierbeti la foc mai mare riscati ca boabele sa se loveasca de marginea interioara a oalei si sa se sparga.


2. Dupa ce ati pus fasolea in a treaia apa, adaugati ciolanul afumat. E bun unul dezosat, nu va mai da batai de cap cu scosul osului.


3. Adaugati si telina, 2 morcovi si un pastarnac. Puneti si cei doi cartofi curatati de coaja. Asta e secretul pentru a nu avea probleme cu stomacul. Urmeaza frunzele de dafin si cimbrul si lasati totul la fiert, la foc fic, cu un capac pus pana la jumatatea oalei. Cam la 15 – 20 de minute mai amestecam in fasole pana observam ca incepe sa se inmoaie. Atunci ne oprim pentru ca nu vrem sa o spargem.


4. Daca in timpul fierberii apa scade foare mult si trebuie sa completati, adaugati intotdeauna apa fierbinte, nu rece.


5. Pentru ca e iahnie si nu ciorba, fasolea trebuie sa fie o idee mai putin fiarta, pentru ca o terminati in sos, si va mai fierbe si-acolo.


6. Testati din cand in cand ciolanul sa vedeti daca e fiert. Cand furculita sau cutitul intra usor in el, acesta e gata. Il scoateti si-l lasati sa se raceasca. Daca fasolea inca n-a fiert, o mai lasati. Daca a fiert atunci o dati de pe foc si o lasati sa se raceasca la temperatura camerei, pentru ca bobul sa nu-si schimbe culoarea. Strecurati fasolea, dar nu arucati apa. 7. Taiati cepele, morcovii si ardeiul gras cubulete. Nu le amestecati insa, pentru ca au texturi diferite. Va trebui sa tocati si tarhonul si usturoiul.


8. Daca ciolanul s-a racit, taiati-l in cuburi.


9. Incingeti apoi ulei intr-o tigaie incapatoare si caliti morcovul. Cand da semne ca se rumeneste adaugati si ceapa si nu in ultimul rand ardeiul, usturoiul si tarhonul. Urmeaza ambele tipuri de boia, chimen si piper. Adaugati apoi apa din cea in care a fiert fasolea si lasati la fiert. Tocati mararul marunt si puneti peste. Urmeaza ciolanul si fasolea si mai completam cu putina apa. Adaugati sucul de rosii si mai lasati sa fiarba putin. Gustati sa vedeti daca mai trebuie sare si putin un pic de zahar zahar ca sa mai taiti din aciditatea rosiilor. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Delicioase

Eclere
Bulgur colorat cu snitele de soia
2
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
3
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Mâncare de năut cu sos de ceapă
4
Mancaruri de post

Mâncare de năut cu sos de ceapă

Mâncare de năut cu sos cu multă ceapă, garnisită cu pătrunjel proaspăt și lămâie. Se poate servi cu bere cu ghimbir...

Mâncare de năut cu sos de ceapă
Placinta (melcisori) cu mere
5
Dulciuri

Placinta (melcisori) cu mere

O reteta in ton cu vremea de-afara.

Placinta (melcisori) cu mere
Parteneri
Inimioare cu cascaval
Bucataras.RO

Inimioare cu cascaval

Daca vreti sa rontaiti ceva weekendul asta, va recomand aceste inimioare cu cascaval. Reteta am preluat-o de la Ligia...

Inimioare cu cascaval
Placinta cu branza proaspata de vaci
Gustos.RO

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
ReteteCulinare.RO

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)