Preparate dulci

Reteta culinara Mucenici moldovenesti

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 2h:30m 
Dulceata_de_trandafiri postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Mucenici muntenesti - Reteta Video"
 
Mucenici moldovenesti este o reteta traditionala romanesca ce se pregateste in fiecare 9 martie. Pentru aceasta reteta de mucenici aveti nevoie de faina, drojdie, lapte, unt, miere

ingrediente

Aluat:
   600 gr faina
   10 gr drojdie uscata
   4 oua (la temperatura camerei!)
   150 gr zahar
   125 gr unt topit
   250 ml lapte
Sirop si finisare:
   15 L apa
   600 gr zahar
   coaja de la o portocala
   jumatate de sticluta de esenta de rom
   miere
   miez de nuca (aproz 100 gr)

mod de preparare

Mi-au placut intotdeauna mucenicii moldovenesti insa abia tarziu am prins curaj sa ii prepar. Oricum mucenicii au fost un succes! Trebuie stiut ca mucenicii se servesc pe 9 martie, dar eu i-am pregatit mai din vreme. Tinand cont ca e prima data cand ii fac, dupa reteta unei vecine, astept orice pont, sugestie, tips & tricks !

Reteta seamana pentru inceput cu reteta de cozonac, aluatul e foarte asemanator. Pentru inceput se topeste untul la bain-marie, ouale le scoti macar cu jumatate de ora inainte din frigider si apoi le bati ca pentru omleta, laptele il incalzesti. Iar aici intervine partea distractiva, pentru ca am trisat , folosind masina de facut paine. Am pus mai intai ingredientele lichide, apoi cele solide, adica : lapte, unt, oua, zahar, faina, drojdie (drojdia nu trebuie sa intre in contact direct decat cu faina).

Am dat drumul pe programul de aluat, un program clasic cred eu, pentru orice masina de facut paine. Cuprinde toate fazele: framantare, odihna, crestere. Aluatul s-a umflat mult de tot, era cat pe ce sa dea pe afara din masina, astfel ca din 1h20 cat era programul, am oprit masina cu 5 min mai devreme. Cand am scos cuva s-a desumflat destul de mult si a ramas un aluat destul de lichid. Dar nu te panica! Daca mi-au iesit mie, esti si tu pe drumul cel bun :) . Rastorni aluatul asta moale pe blatul tapetat cu faina si mai adaugi putin cate puuuutin faina in ploaie, cat sa devina modelabil, sa nu se mai lipeasca. Cred ca am mai adaugat 100 gr dar nu bag mana in foc, nu am masurat, doar am pus pana a capatat o textura supla, moale dar nelipicioasa.

Apoi am facut 8-urile si le-am asezat cate 6 in 2 tavi tapetate cu hartie de copt. Tavile le-am acoperit cu prosoape de bucatarie si le-am lasat la cald inca vreo 20 min. Intr-un pahar cu putina apa am dizolvat 2 linguri de zahar si cu o pensula de silicon am uns toti mucenicii. Se pun la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de min, pe un rand un pic mai sus de mijloc, pana se rumenesc.

Intre timp, prepari siropul. Cantitatile date mai sus, sunt cele folosite de mine dar dupa gustul fiecaruia se pot modifica. Poti pune esenta de vanilie in loc de rom, poti pune mai mult rom, mai multa coaja de portocala si alte astfel de combinatii.

Pui apa cu zaharul sa fiarba si amesteci din cand in cand. Spre final pui si romul, ca sa nu se evapore tot in timpul fierberii. Stingi focul sau il lasi foarte mic. Dupa ce ai scos mucenicii din cuptor, ii lasi 2-3 min si apoi ajutandu-te de o spumiera, ii cufunzi pe rand in sirop, rasucindu-i de pe o parte pe alta, pret de cateva secunde (numara in gand pana la 10), apoi ii pui la loc in tava. Tot cu o pensula ii ungi cu miere si apoi presari nuca macinata. Toata "tevatura" dureaza cam 2h30 (aici am inclus si timpul masinii de facut paine si timpul coacerii a doua tavi, fiecare pe rand).


Asezi mucenicii moldovenesti pe un platou si te bucuri de ei !
Alte retete recomandate:

Incearca si Taitei cu mac
Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Preparate dulci

Incearca si alte reţete din categoria:

Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite