Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi apoi cu miere si presarati din belsug cu nuca maruntita.
Pentru framantarea aluatului eu voi folosi un robot de bucatarie. Asa totul va fi mult mai usor!
Mai intai dizolva drojdia in laptele caldut. Pune 2-3 linguri de zahar si 2 linguri de faina, apoi las-o sa creasca 15 minute, intr-un loc cald. Pune in vasul robotului untul topit, ouale batute, restul de zahar, un praf de sare, esenta de rom si coaja rasa de lamaie si de portocala. Porneste robotul la viteza mica, iar cand ingredientele s-au omogenizat pune maiaua, apoi faina, putin cate putin, pana incepe sa se lege aluatul. Lasa la framantat 15 minute, apoi scoate vasul si acopera-l cu un prosop curat. Lasa-l sa se dospeasca timp de o ora- o ora si jumatate, intr-un loc cald.
Intre timp, prepara siropul: pune apa intr-o craticioara, adauga zaharul si pune pe foc, amestecand cu un tel. Adauga batonul de scortisoara, stelutele de anason si boabele de ienibahar. Lasa pe foc pana incepe sa clocoteasca si zaharul este dizolvat complet. Opreste focul si lasa siropul sa stea 5-10 minute, apoi adauga esenta de rom si coaja rasa de portocala. Poti pune ce arome preferi! Pune siropul deoparte si lasa-l la racit!
Cand aluatul a crescut, scoate-l din bol si rastoarna-l pe masa presarata cu faina. Imparte-l in mici gramajoare si formeaza bastonase, apoi modeleaza opturi. Asaza mucenicii in tavi tapetate cu hartie de copt, acopera-i cu prosoape curate si mai lasa-i la crescut 30 de minute.
Amesteca cele doua galbenusuri cu laptele si unge mucenicii cu o pensula, apoi pune tavile in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasa-i cam 30 de minute, pana se umfla si se rumenesc usor. Scoate tavile si lasa-i putin sa se raceasca, apoi scufunda-i in sirop si asaza-i pe un platou.
La final, unge-i cu miere si presara nuca macinata din belsug.Asa-i ca au iesit niste mucenici minunati? Sunt convinsa ca iti plac si tie!
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherrySosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita oparitePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii