Placinta cu mere, nuci si aluat cu vin

Pentru ziua in care am cules via, am pregătit o plăcintă mai mare cu mere, nuci şi aluat fraged cu vin, decorată cu trandafiraşi şi frunzuliţe, pentru toţi cei care au participat, la mine la ţară. Am cântărit merele gata rase, eu am avut eu am avut două punguţe, puse din altă serie de mere, culese de acum două săptămâni, de aprox 1,2 kg în total, deci nepregătite vor însemna mai multe mere. De asemenea, la această cantitate de mere, am considerat suficiente 5 linguri de zahăr.

Portii
20
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata
Placinta cu mere, nuci si aluat cu vin

Ingrediente

  • Pentru umplutură:
  • 1.2 kg mere rase
  • 5 linguri zahăr
  • 1/2 linguriţă scorţişoară
  • Pentru aluat:
  • 250 g unt sau margarină
  • Aprox 900 g făină
  • 1 plic drojdie uscată
  • 1 linguriţă zahăr
  • 250 apă minerală
  • 250 vin alb
  • 2 linguriţe sare
  • În plus:
  • 5 linguri nucă măcinată
  • Pentru decorat:
  • sucul de la mere şi 3 linguriţe zahăr vanilat

Mod de preparare

Pentru umplutură: eu am avut merele deja pregătite, aşadar le-am scos din congelator şi le-am lăsat la temperatura camerei să se dezgheţe. Mai departe, se călesc merele rase împreună cu 5 linguri de zahăr, iar când sunt fierte şi moi, se dau de pe foc, se adaugă scorţişoara şi se amestecă. Se lasă la răcit. Apoi se pun merele într-o strecurătoare desupra unui vas adânc, iar sucul care se strânge nu se aruncă, pentru că va fi folositor la final.

Pentru aluat: se dă margarina rece pe răzătoare, se adaugă puţină făină şi zahărul şi se amestecă pentru a obţine o compoziţie fărâmicioasă. Se face un spaţiu în mijloc, se adaugă drojdia, vinul, apa, sarea şi se omogenizează. Se adaugă făină cât cuprinde, amestecând şi frământând până se obţine un aluat bun de întins, dar moale şi pufos. Se dă la frigider o jumătate de oră.

Pentru a lucra mai uşor, se împarte aluatul în două bucăţi inegale: bucata mică pentru bază şi bucata mare pentru deasupra.

Se întinde primul aluat în foaie subţirică pe masa presărată cu făină şi se transferă într-o tavă cu foaie de copt. Se presară nucă măcinată, se repartizează umplutura de mere, apoi se presară iar nucă măcinată. Aluatul în exces se împătureşte peste plăcintă.

Celălalt aluat se întinde în foaie mai grosuţă şi se decupează din el ornamente, pentru a decora plăcinta. Aceste ornamente sunt mai migăloase, dar mie îmi plac mult. Se unge plăcinta cu sucul lăsat de mere anterior (sau apă) şi se presară zahăr vanilat.

Se coace, la foc mic spre mediu până se rumeneşte.

Timp de pregătire: aprox 1h.

Timp de coacere: aprox 40min.

Plăcinta obţinută este destul de mare, are 2 kg şi este suficientă pentru 20 de persoane.

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/09/placinta-cu-mere-nuci-si-aluat-cu-vin.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Frunze de vita oparite
4
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Parteneri
Chiftele cu spanac
Bucataras.RO

Chiftele cu spanac

Chiftele cu spanac
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise