Preparate sarate

Reteta Paturata banateana

complexitate reteta Redusa 
preparare reteta 40m 
diana.sirghi postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Tare-i gustoasa o turta incinsa pe crumpi, asa cum mancam in Banatul copilariei mele, o paturata banateana sa mearga bine vinul rosu.

ingrediente

Avem nevoie de: Pentru paturata:
   1 lingura de ulei
   1 lingura de otet
   Juma de kil de faina
   1 praf de sare
Pentru umplutura:
   200 de grame telemea Delaco Neaos de oaie
   300 de grame branza proaspata Delaco 4
   4%
   1 ou
   verdeata
Alte merinde trebuincioase:
   4-5 cartofi albi taiati felii rotunde (rondele)
   1 kg de soanca taiata fasii de doua deste (sunca de porc afumata si pastrata la tinda
   dupa obiceiul vechi
   de
   tre‘ s-o lasi o noapte-ntreaga la desarat s-o poti manca…)
   5 cepe albe si rosii maruntite cu temei
   1 rosie (doar pulpa)
   1 morcov
   1 tulpina de praz – taiate toate marunt
   sa nu cada greu la stomacJ
   mirodenii si condimente: sare
   piper
   foaie de dafin
   boia de ardei iute
    

mod de preparare

Dunarea, in drumul ei cotit, ispiteste calatorul sa faca o oprire printre viile mehedintene, unde vinul bun se-ntalneste cu bucate mestesugite si mandre parguite. Buna-i scrumbia fripta, tare mai pisca la limba afumatura in cetina, arde ciusca-n plachia de crapcean dar, mai cu seama, tare-i gustoasa o turta incinsa pe crumpi, asa cum mancam in Banatul copilariei mele, o paturata sa mearga bine vinul rosu…iaca reteta:




Framantam bine-bine aluatul, il lasam la frigider sa se odihneasca un pic dupa atata box si trecem la cratita: rumenim soanca, o scoatem pe o farfurie si-n seul lasat calim legumele (ceapa, morcov,rosie, praz). Punem la loc soanca, adaugam si cartofii, presaram mirodeniile, turnam peste niste apa cat sa poata toate sa inoate, le punem capac si le lasam sa joace o-nvartita la foc mic.
Scoatem aluatul de la racitor, il intindem cu sucitorul cat putem de bine si-l dam cu pensula cu ulei. Cat sta aluatul sa se-mpace cu uleiul, noi facem umplutura, apoi o punem uniform pe toata suprafata foii si rasucim pana obtinem o paturata pe care-o incolacim sa-ncapa-n cratita care fierbe deja pe foc pentru 30 de minute.


Doar sa nu uitati sa deschideti vinul din vreme, servit alaturi de paturata banateana, sa-si pregateasca aromele, ca – vorba-ceea: tat’ Banatu’i fruncea!

Incearca si Placinte tigarete, cu foi yufka
Daca ti-a placut reteta noastra "Paturata banateana" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Preparate sarate

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.