Paturata banateana

Tare-i gustoasa o turta incinsa pe crumpi, asa cum mancam in Banatul copilariei mele, o paturata banateana sa mearga bine vinul rosu.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Paturata banateana

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • Pentru paturata:
  • 1 lingura de ulei
  • 1 lingura de otet
  • Juma de kil de faina
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • 200 de grame telemea Delaco Neaos de oaie
  • 300 de grame branza proaspata Delaco 4
  • 4%
  • 1 ou
  • verdeata
  • Alte merinde trebuincioase:
  • - 4-5 cartofi albi taiati felii rotunde (rondele)
  • - 1 kg de soanca taiata fasii de doua deste (sunca de porc afumata si pastrata la tinda
  • dupa obiceiul vechi
  • de
  • tre‘ s-o lasi o noapte-ntreaga la desarat s-o poti manca…)
  • - 5 cepe albe si rosii maruntite cu temei
  • - 1 rosie (doar pulpa)
  • 1 morcov
  • 1 tulpina de praz – taiate toate marunt
  • sa nu cada greu la stomacJ
  • - mirodenii si condimente: sare
  • piper
  • foaie de dafin
  • boia de ardei iute
  •  

Mod de preparare

Dunarea, in drumul ei cotit, ispiteste calatorul sa faca o oprire printre viile mehedintene, unde vinul bun se-ntalneste cu bucate mestesugite si mandre parguite. Buna-i scrumbia fripta, tare mai pisca la limba afumatura in cetina, arde ciusca-n plachia de crapcean dar, mai cu seama, tare-i gustoasa o turta incinsa pe crumpi, asa cum mancam in Banatul copilariei mele, o paturata sa mearga bine vinul rosu…iaca reteta:

Framantam bine-bine aluatul, il lasam la frigider sa se odihneasca un pic dupa atata box si trecem la cratita: rumenim soanca, o scoatem pe o farfurie si-n seul lasat calim legumele (ceapa, morcov,rosie, praz). Punem la loc soanca, adaugam si cartofii, presaram mirodeniile, turnam peste niste apa cat sa poata toate sa inoate, le punem capac si le lasam sa joace o-nvartita la foc mic.
Scoatem aluatul de la racitor, il intindem cu sucitorul cat putem de bine si-l dam cu pensula cu ulei. Cat sta aluatul sa se-mpace cu uleiul, noi facem umplutura, apoi o punem uniform pe toata suprafata foii si rasucim pana obtinem o paturata pe care-o incolacim sa-ncapa-n cratita care fierbe deja pe foc pentru 30 de minute.


Doar sa nu uitati sa deschideti vinul din vreme, servit alaturi de paturata banateana, sa-si pregateasca aromele, ca – vorba-ceea: tat’ Banatu’i fruncea!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata frantuzeasca de vanilie

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Spanac cu usturoi verde, la cuptor

Spanac cu usturoi verde, la cuptor

Foarte gustoasa si usor de preparat aceasta mancarica.

Spanac cu usturoi verde, la cuptor
Pulpe de pui cu legume la cuptor

Pulpe de pui cu legume la cuptor

Retete dietetice Vara, legumele sunt foarte gustoase. Iar din combinatia cu carnea de pui iese un...

Pulpe de pui cu legume la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Friptura de miel in vin
1
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Ciorba cu carne de porc
2
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Nectar de caise
3
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Desert gogosi la cuptor
Bucataras.RO

Desert gogosi la cuptor

Desert gogosi la cuptor
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Prajitura cu capsuni si bezea
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea