Bors de legume de post

Borsul de legume de post este bun si hranitor pentru perioadele de post din an, asigurand cantitatea corespunzatoare de vitamine si nutrienti.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Bors de legume de post

Ingrediente

  • Pentru 6 portii:
  • jumatate de telina
  • 1 ceapa
  • 1 patarnac
  • 1 radacina de patrunjel
  • 2 morcovi
  • jumatate de ardei capia
  • 2 cartofi
  • 3 linguri de zarzavat pentru ciorbe – puteti pune condimente pentru supe sau ciorbe daca nu v-ati pus zarzavat pentru iarna )
  • 3 ramurele de cimbru proaspat – puteti pune uscat daca nu aveti jumatate de legatura de patrunjel
  • 3 linguri de ulei
  • 300 ml bors – al meu e de casa si e acru bine
  • puneti dupa gust
  • sare si piper negru

Mod de preparare

Legumele se spala, se curata si se taie cubulete marisoare cam de pana la 1 centimetru latura. Nu le taiati prea mici pentru ca fierberea va distruge mare parte din prorietatile lor si, in plus, riscati ca cele care se fierb mai repede sa se desfaca in oala. Ardeiul capia se taie in felii. Ceapa se toaca marunt.
Prima oara se pun intr-o oala medie (3 litri) zarzavatul pentru ciorbe si radacinoasele, adica morcovul, pastarnacul, telina si radacina de patrunjel, peste care adaugam o cana de apa, astfel incat sa fie acoperite, 3 linguri de ulei si un praf de sare. Se fierb toate la foc mediu cu capacul pus pe oala cam 10 minute, sa se inmoaie putin legumele.
Apoi adaugam ceapa, cartofii si ardeiul si completam cu apa pana cand se acopera legumele. Punem capac si lasam sa fiarba la foc mediu cam 15-20 de minute.
Despre ceapa, ea se poate cali la inceput in ulei incins, dar e mai grea mancarea asa si este destula lume care nu tolereaza ceapa calita.
Cand legumele sunt fierte, adaugam borsul si lasam sa dea un clocot, dupa care stingem focul, potrivim de sare si piper dupa gust si adaugam frunzulitele de cimbru si patrunjelul verde tocat marunt. Noi folosim sare de mare, e mai sanatoasa si la moda acum. Se gaseste in magazinele naturiste.
Punem capacul si lasam jumatate de ceas sa se dezvolte aroma de verdeturi.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.


Borsul de legume de post se serveste cald.
Se poate servi cu ceapa rosie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Pariziene cu mere calite
Bucataras.RO

Pariziene cu mere calite

Habar nu am de ce le zice pariziene sau intuiesc, probabil datorita aspectului... in fine, m-am inspirat de la Merisor, doar...

Pariziene cu mere calite
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise