Ce este Wok-ul?

Ce este Wok-ul?

Wok-ul e cunoscut pentru gatitul de stir - fry, dar se poate folosi si la prajit, gatit cu aburi, afumat si chiar pentru supe. Foloseste putin ulei si eu in wok am facut cei mai buni cartofi prajiti.Da,o folosesc si la cartofi prajiti, asa de versatila e. Cum arata? Trasatura cea mai distinctiva e forma, original cu partea de jos rotunjita, dar pentru a fi mai usor de folosit pe aragazele din Occident a devenit plata. Este concav curbata. Initial, a fost inventata pentru ca foloseste putin ulei (se pare ca era deficit de ulei pe atunci). E mai usor de intors mancarea pe wok-ul cu fund rotund. Arata ca o tigaie adanca, marimea cea mai des folosita are diametrul de 36 cm si au de obicei manerul de lemn,care e de preferat fiindca e mai simplu de folosit. Nu te arzi cu un maner de lemn si mai usor daca vrei sa intorci mancarea fara spatula ci scuturand wok-ul. Materialele cele mai des folosite sunt otel carbon si fonta, iar primul este cel mai folosit pe scara larga. Este un bun conductor de caldura, se incalzeste repede, mentine temperatura si se raceste repede. Sunt mai ieftine si mai usoare, deci mai usor de lucrat cu ele. Sunt mai dificil de intretinut, trebuie avut grija sa nu rugineasca. Se mai gasesc si wok-uri non-stick, dar trebuie avuta grija sa nu o zgariati si sa nu o folositi la temperaturi mai mari de 250C caci stratul non stick se va topi. Wok-ul poate fi folosit intr-un numar mare de metode de gatit: stir fry, prajire in ulei incins, la aburi, braising, mancaruri calite si chiar supa. Se poate praji carnea, ca apoi sa fie lasata deoparte pe peretii wok-ului in timp ce se prajesc legumele.Temperatura este mai ridicata pe fund. Cum se intretine: clatiti-l dupa fiecare utilizare, stergeti-l cu un prosop de bucatarie absorbant. Gatirea in wok se face altfel: Se adauga 1 lingura de ulei in wok-un infierbantat la maxim, se adauga usturoi, ghimbir ras, apoi carnea, care dupa ce e prajita se de deoparte, se adauga legumele, condimentele sau sosurile dorite. Cateva lucruri de retinut cand gatim cu un wok: - deoarece se gateste la o temperatura ridicata si repede, toate ingredientele sa fie preparate si taiate.  Nu o sa aveti timp sa taiati ceapa pana se prajeste carnea,o sa o ardeti sau praji prea tare in acest fel. - folositi o spatula cu maner lung, ca sa nu va ardeti si e mai usor pentru amestecat mancarea - inainte de a pune ingredientele in wok, acesta trebuie incalzit la foc mare si continuati sa gatiti la foc mare - toate ingredientele sa fie taiate de aceeasi marime - folositi o spatula de lemn sau plastic rezistent pentru a nu zgaria wok-ul. Spor la gatit in wok!   Sursa acestui articol este blogul culinar Mitinita.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Desert prajitura felie de lapte
2
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video
3
Prajituri

Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video

Placinta cu branza dulce si stafide este usor de facut, foarte gustoasa, iar aluatul se potriveste perfect si la placinta cu...

Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video
Piersicute
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Piersicute

Piersicutele intotdeauna nelipsite pe masa de Sarbatori…. si-n copilarie dar si acum.

Piersicute
Iepure cu cartofi la cuptor
5
Mancaruri cu carne

Iepure cu cartofi la cuptor

O mancare gustoasa in sezonul rece

Iepure cu cartofi la cuptor
Parteneri
Desert prajitura Snickers
Bucataras.RO

Desert prajitura Snickers

Sunt convinsa ca toata lumea adora batoanele Snickers, dar dupa ce veti incerca prajitura ce urmeaza, sigur nu veti mai...

Desert prajitura Snickers
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola