Sari la conținut

Poză

Savarina cu mere


2 răspunsuri la acest topic

#1 Neta

Neta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2290 posturi
  • Location:In afara Romaniei si in Ea

Postat 04 July 2005 - 12:55 PM

Aluatul
6 galbenusuri se freaca cu 6 linguri de zahar. Se adauga 6 linguri faina si albusurile spuma.

Merele

1kg de mere curatate se taie feliute subtiri , se amesteca cu 1 pahar zahar , 1 pahar apa si se fierb pana ce se leaga bine.
Se scurge zeama iar merele se aseaza intr-o movilita turtita in mijlocul cratitei( 26X5 cm.) , lasand de jur imprejur cam 4cm.
Se toarna aluatul in jurul merelor si peste , acoperindule. Se coace pana ce se rumeneste. Se desprinde cu un cutit marginea prajiturii de cratita. Se pune deasupra farfuria de servit si se intoarce.(fundul devine fata!)
Siropul ramas se fierbe adaugand zahar , zeama de lamaie si 4 linguri coniac. Cand este caldut se insiropeaza blatul de pe margine.
La servire se acopera cu frisca.

Pofta buna. smile.gif

#2 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 04 July 2005 - 02:15 PM

Vad ca esti noua si am sa incerc sa fiu cat mai diplomata cu putinta desi ai atins una bucata coarda sensibila la mine...

Nu de mult am avut o discutie despre numele retetelor, si am decis ca daca nu e treaba adevarata sau aproape de adevar ii schimbam numele. Prin urmare multe dintre fete au decis sa scrie Prajitura x-ulescu asa cum o fac eu.

Apoi am mai avut o discutie despre tiramisu...Tiramisu se face cu mascarpone, daca nu il faci cu mascarpone nu ii zice asa, spune-i piscoturi cu frisca sau oricum altcumva ca induci lumea in eroare. O sa faca saracele tiramisu ca al tau o sa il serveasca unui italian si o sa isi ia farfuria in cap!

Savarina...reteta ta nu are nimic comun cu savarina. Savarina nu in forma sta, ci in aluat si felul in care e insiropata. Cat despre aluatul cu pricina nu are nici cea mai mica legatura cu savarina...nici cea mai mica e un pandispan mai mult decat normal.

Daca te straduiesti si cauti putin ai sa gasesti o reteta de savarina data de Celeste din ceva carte mai veche (de bucate, evident) exceptionala, citeste reteta si vezi cat de diferita e de ce ai dat tu aici!!! Daca adaugi la acel aluat mere poti sa ii zici Savarina cu mere!!! Daca vrei sa te joci asa cu retetele romanesti nu am nimic impotriva, dar pe cele imprumutate si recunoscute in lume, te rog eu frumos, lasa-le in pace. Eu iti garantez ca nici un bucatar care se respecta si e cunoscut in lumea asta, nu va face o reteta ciudata la care sa ii puna un nume clasic, asa ceva nu se face!!!

Asa, si acu' am ajuns si la cremes...ma rog, cremsnit...in aluatul de cremsnit NU se pune praf de copt, aluatul de cremsnit de regula e aluat frantuzesc si e blasfemie sa pui praf de copt in el. In plus tot nu de mult s-a discutat cremesul, au venit mai multe retete de aluaturi, unele cresc de innebunesti dar Nu au praf de copt. In plus daca praful de copt e folosit impreuna cu smantana (daca aceasta nu e dulce, adica cea din care se face frisca) il pui degeaba, reactia chimica are loc inainte de a ajunge in cuptor!

Acu' ma gandesc ca ma urasti din tot sufletul, nu-i bai mai sunt si altele. Se pare ca sunt un fel de avocatul diavolului smile.gif. Iti spun astea doar ca sa stii ca cum se intampla aici lucrurile, si poate daca cauti tu retetele pe care vrei sa le pui vei gasi niste retete foarte apreciate despre care s-a discutat mult.

Altfel...imi place reteta de la pentru incepatori, am sa incerc sa o fac sotului ca eu sunt destul de impotriva mancatului de peste...nu eu, stomacul meu.


O zi frumoasa,

Esme

PS. Pentru cele care vor sa arunce cu borcane...rog folosirea formelor de savarine mici ca am realizat ca am prea putine smile.gif
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#3 Neta

Neta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2290 posturi
  • Location:In afara Romaniei si in Ea

Postat 04 July 2005 - 05:06 PM

Draguta Esme,

Nu eu am dat nume prajiturilor ci pur si simplu asa le-am primit . Sunt multi ani de cand le am prin caiete si pe atunci nu era asa o aglomeratie de Savarine si Cremsnituri. De fapt nici nu m-am gandit ca o varianta a unei prajituri nu-i poate purta numele( poate e Patent?). De altfel in calatoriile mele prin Marea cartilor de bucate sau navigarea pe WWW am intalnit nespus de multe variatii sub acelas nume de prajitura.
Sper sa nu mai cad in aceasta greseala. Eu sunt un om prietenos si primesc chiar si critica in mod pozitiv. Sper sa ne mai auzim.
Toate bune. Neta icon_smile.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi