
paine de casa
#2
Postat 01 January 2004 - 02:11 PM
Retetele se gasesc pe Culinar deja.
Retete culinare/ Tip reteta / Specific national / Suedia/ Piine impletita
Piine impletita:
Ingrediente:
25 gr. drojdie,
2,5 dl lapte slab sau apa,
1 lingurita sare,
1/2 lingura zahar,
1 ou,
2 linguri ulei,
7-8 dl (420-480 gr) faina;
pentru uns: ou, seminte susan
Mod de preparare:
Se dizolva drojdia in putina apa calduta (lapte, 38 grade C), se adauga oul, uleiul, sarea, zaharul si restul de apa/ lapte. Faina se adauga cite putin si se framinta aluatul pina se dezlipeste de castron. Aluatul se lasa la crescut 30 minute. Se pune aluatul pe planseta, se framinta putin, cu putina faina pe planseta sa nu se lipeasca aluatul. Se taie 1/3 din aluat. Fiecare bucata de aluat se imparte in trei parti si se intind rulouri cam de 30 cm fiecare. Cele trei rulouri mai groase se impletesc. Se incepe din mijloc. Aluatul astfel impletit se pune pe hirtie pergament pe tava de aragaz si se aplatizeaza putin.
Se impletesc si celelate rulouri mai subtiri si se aseaza peste celelate trei. Se aplatizeaza putin.
Se lasa piinea impletita sa creasca 20 minute. Se unge cu ou si se presara seminte de susan deasupra.
Se coace la 200 grade C timp de 35-40 minute.
Retete culinare/ Tip reteta / Specific national / India/ Nan – pine din India
Nan – piine din India
6 bucati:
6 dl faina (1 dl = 60 gr faina),
1 lingura praf de copt,
1 lingurita sare,
1 ou,
1 dl lapte,
1 dl iaurt sau smintina,
1 lingura ulei de masline
Mod de preparare:
Se pune cuptorul la incalzit la 250°.
Se amesteca faina cu praful de copt si sarea. Se adauga oul, laptele si iaurtul / smintina.
Se framinta aluatul. Se imparte aluatul in 6 bucati care se intind cu sucitorul. Se pun pe o tava, pe hirtie pergament. Se coc in mijlocul cuptorului, 6 – 8 minute. Cind se scot se ung cu ulei de masline.
_________________
E riscant sa traiesti - poti sa mori.
[ Acest mesaj a fost modificat de : Elena de 2004-01-01 14:25 ]
#3
Postat 02 January 2004 - 01:37 PM
Ca veni vorba de piine,imi aduc aminte ca pe vremuri gaseam in Tara o piine alba impletita cam de 40cm lunga,bine crescuta si calda si cu mac sau susan presarata -era fantastica.Cam din acelasi aluat se faceau si "japonezele"....Si cum mai erau si cornurile de 40 de bani?Dupa cum vezi eu am cultul piinii.....insa nu am reteta pentru cea impletita....Am gasit doar la Basel....
Stie cineva reteta!Merci!
<BR>cade singur in ea !
#5
Postat 05 January 2004 - 04:07 PM
1. Piinea iese ca in poza. Am facut poza imediat dupa ce am scos piinea din cuptor.
2. Da, este putin crocanta, ca minciunelele / scovergile noastre.
3. Este una din favoritele noastre. Ne place si Papadam, dar din asta n-am facut, mincam cind mergem pe la restaurantele indiene.
P.S. Mi-am adus aminte ca am facut o data "furori" cu o piine: "Focaccia". Daca vrei iti scriu reteta. Se face cu o faina "durum". Nu stiu cum se traduce in ro.
#6
Postat 05 January 2004 - 04:10 PM
Faina durum ar putea fi faina din griu dur adica din acelasi griu ca cea pentru paste fainoase numai ca e macinata mai fin, special pentru panificatie. Tu scrie ca eu incerc, mersic!
[addsig]
#7
Postat 10 January 2004 - 11:35 PM
Dar eu nu am asa un mixer meserias de framintat! Sa arunc niste pungi de faina ?????
Fredi, ia incearca faina gata pregatita, iti iese piine impletita, cum vrei tu, daca te pricepi la "impletit " ( am glumit ).
[addsig]
#8
Postat 15 January 2004 - 03:46 PM
Astept sa ma huliti sau sa-mi urati bun venit,pana atunci toate cele bune tuturor romanilor de pe acasa si din lumea intreaga!
#10
Postat 16 January 2004 - 12:05 AM
Aceasta este o reteta de piine 'nespecialitate ' pe care eu o fac la fiecare doua-trei zile astfel incit n-am mai cumparat piine de nu stiu cite luni. Doresc sa-ti ofer reteta cit mai amanuntita pentru ca eu de obicei ramin interzisa cind citesc retete laconice si imi pun diferite intrebari existentiale. Nu iti ia mai mult decit 15 minute: 10 sa framinti aluatul si cinci sa il asezi in tavi. Restul este timpul si treaba crescutului si cuptorului. Eu masor cu o cana de 200 ml. Din cinci cani de faina fac doua piini. Va sa zica, intr-un castron de framintat (poate fi si de plastic, de sticla sau de metal daca n-ai de framintat) pui cinci cani de faina, trei lingurite de sare, trei lingurite de zahar, trei lingurite de drojdie uscata din comertul capitalist. Linguritele sa fie de argint iar daca nu ai lingurite de argint - ca nici eu nu am - pui cite trei lingurite pline (nu rase, nu cu virf) din fiecare ingredient in parte. La fel, daca n-ai ingredient, pui sare, zahar si drojdie.
Incepem framintatul, nu avem incotro, potrivit dictonului :"Fara munca nu e piine!". Sincera sa fiu cu tine, dupa ce-l amestec de nu se (mai) vede (bine) faina neincorporata, eu simt nevoia sa mai adaug cam un pumn de faina (te rog sa mentionezi ca am evitat folosirea sintagmei 'faina cit cuprinde '). Mai apoi, cu mina dreapta insfaci hotarit sticla de ulei si iti torni ulei in mina stinga pina cind incepe sa picure in castronul de framintat. Mentiune speciala a juriului: n-am spus 'cit cuprinde '! Daca nu poti surprinde exact momentul inceperii picurarii, pune si tu doua linguri si jumatate de ulei. Framinti din nou pina se incorporeaza uleiul si, daca te lasa inima, mai da-i inca cinci minute de framintat, asa, numai de placerea de a-l simti ca incepe sa creasca. Te rog sa acoperi castronul cu o cirpa mai grosuta si sa lasi aluatul la crescut. Nu-l lasam sa creasca prea mult in castron, cam vreo 15-20 de minute. In acest timp pregatim cele doua tavi de piine. Picuram putin ulei din aceeasi sticla (daca s-a terminat poti sa desfaci una noua) in fiecare dintre tavi, le ungem cu simt de raspundere (si, bineinteles, cu ulei) pe toate laturile si pe fund dupa care le tapetam cu faina. Surplusul de faina se indeparteaza prin metoda scuturarii cu fata in jos (ma refer la pozitia tavii). La trecerea celor 15-20 de minute regulamentare, fara sa intram in prelungiri, impartim aluatul in doua. Pe masa de framintat se presara faina si, cu sucitorul multifunctional (cel putin la mine in casa este multifunctional servind si la intins si la articulat), intindem din fiecare jumatate de aluat in parte cite o foaie care sa aiba ca latime aproximativ lungimea tavii iar ca lungime o data si jumatate latimea (sa zicem). Daca nu ai ruleta (nici eu nu am) o scrutezi din ochi vulturesti. Apoi foaia se ruleaza (daca nu se ruleaza ea atunci trebuie sa o rulezi tu, si mie mi se intimpla regulat problema asta). Ruloul cu pricina se pune in tava si se trece fara a pregeta la operatiunea similara pentru cealalta jumatate de aluat. In final vor rezulta doua tavi cu cite un rulou de aluat in ele pe care le pui alaturate pe aragaz si le acoperi parinteste cu acelasi prosopel grosut ca si atunci cind erau una. Operatiunea urmatoare este anxioasa: trebuie sa asteptam sa creasca piinitele! Cind au umplut tavile si se umfla in pene, dovedind opulenta si bune intentii este timpul sa le introducem in cuptor. Stii tu momentul acela cind te uiti sa vezi daca au crescut destul si-ti spui in barba: "Hm, le mai las cam vreo zece minute!"? Ei, atunci trebuie sa aprinzi cuptorul ca sa fie cald cind pui tavile inauntru. Cind sint satene, sint pregatite sa iasa in lume. Cind le scoti din cuptor coaja lor trebuie sa fie tarisoara, piinea trebuie coapta bine! Le pui una linga alta pe un prosop care de data asta trebuie sa fie gros, nu grosut (eu folosesc o fata de masa reformata si pusa in mai multe pentru operatiunea aceasta) si le infasori/in fiori usori, nu, pardon, in prosopul acela astfel incit sa fie imbodolite bine, ca si cum le-ai trimite pe jos dupa cumparaturi in Montreal la vremea asta de iarna. Dupa 10-15 minute, dupa ce le ai transpirate, le dezvelesti si le lasi doar acoperite, ca si cum ai vrea sa le feresti de un curent. Dupa inca 15 minute sint gata racorite: le infasori pe fiecare intr-un prosop de bucatarie si le pui in pungi de plastic. Acuma, s-ar putea ca atunci cind te intorci a doua zi de la serviciu sa nu mai gasesti nici zare de piine in garnizoana si sotul sa-ti explice ca vecina are piciorul rupt si ca a vazut-o, saraca,la geam si s-a dus repede sa-i duca si ei o piine, iar pe cealalta a mincat-o copilul! Dar poate ca astea sint lucruri care mi se intimpla numai mie. In orice caz, ce l-a salvat pe sotul meu a fost ca vecina are 75 de ani si locuieste singura. In cazul in care ti se intimpla si tie, nu dispera, stii ce ai de facut. Intr-un castron se adauga cinci cani de faina, etc...
Dodona, sa-ti fie cu folos reteta si sa o maninci sanatoasa! Si nu uita, cea mai importanta persoana este cea care pune piinea pe masa familie.
AmaliaR
#11
Postat 16 January 2004 - 04:18 PM

[addsig]
#12
Postat 16 January 2004 - 04:23 PM
Daca scrii aci 100 de kg eu fac proportiile pe urma si daca nu o poti scrie o sa ramin fara. Da ceva din secretele aluatului pentru croissant tot ne poti spune nu?
Pagnotta ar fi o chifla pe romineste.
[addsig]
#15
Postat 26 January 2004 - 09:58 PM
_________________
Ups! I did it again...
[ Acest mesaj a fost modificat de : Mircea de 2004-01-26 22:01 ]
#18
Postat 03 February 2004 - 05:30 PM
Am primit si eu de curand o reteta pentru croissante (din astea cum se fac pe aici). Am sa le incerc si am sa va dau de stire. La prima vedere aluatul respectiv pare un aluat de cozonac lucrat ca un aluat frantuzesc. Mi s-a atras atentia ca munca cu dansul tine in jur de 4 ore, asa ca....nici o graba

O zi splendida tuturor! (aici este o minunat zi de primavara, toata ziua am zambit

es
[addsig]
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage
#19
Postat 21 March 2004 - 09:23 PM
(bune la ceai cu dulceata sau la supa)
5,5 dl faina ( 1 dl faina = 60 grame faina)
0,5 lingurita praf de copt
putina sare
50 gr unt moale
50 gr cascaval ras
1,5 dl lapte
1 galbenus
1.se amesteca faina, praful de copt si sarea intr-un castron.
2.se adauga untul si cascavalul ras.
3.se adauga laptele si galbenusul. se framinta aluatul.
4.se intinde aluatul cam de un cm grosime, se taie patrate, etc, se pun pe o tava pe care s-a pus hirtie pergament (de copt).
5.se pune cuptorul la incalzit, la 200 grade c. se lasa intre timp aluatul sa creasca, cam 15 min. se coc in mijlocul cuptorului, cam 20 de minute
se servesc calde.
[addsig]
Răspunde la acest topic

1 utilizatori citesc acest topic
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi