Sari la conținut

Poză

Mancare rece


69 răspunsuri la acest topic

#1 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 15 January 2011 - 06:25 PM

Sigur e pe net reteta, eu am mancat la prietenii mei de la Bacau, cica se face frecvent de sarbatori. Dupa parerea mea e o tocanita de ceapa, merge de minune si calda si rece, eu am facut cum m-a invatat mama prietenei mele.


Se face in general cu iepure, vanat, limba, la gazde am mancat cu inimi si pipote de pui, excelenta. Sosul e acelasi si, din ce am citi pe net merge cam cu orice carne slaba. Asa ca am facut cu porc, spata, am degresat cat am putut de bine.

Restul ingredientelor sunt (precis reteta e si in carti de bucate, nu numai pe net, eu am mancat rece pentru prima oara si mi-a placut, de aia am refacut):

- ceapa (multa, peste un kilogram la nici 200g de carne am pus), masline (nu-s in poza, am uitat sa le pozez), suc de rosii (pasta de tomate, bulion, deh), vin alb sec, piper boabe, o foaie-doua de dafin si, fireste, sare.






Se inabusa ceapa in ulei cu vin alb si sare. Cat sa sticleasca. Gazda a fiert pipotele separat, eu am pus carnea sa fiarba in mijlocul cepei, mai ales ca nu era grasa. Odata cu piperul.






Totul cu capac, la foc mic de tot, din cand in cand am mai adaugat vin pana s-a inmuiat bine ceapa. Am pus apoi pasta ed rosii, foile de dafin si maslinele. Daca sunt sarate, le fierbeti separat.

Apoi numai se amesteca si se lasa la foc mic sa se separe uleiul. Mie nu mi-a iesit grasa, citisem ca trebuie cules uleiul de deasupra, nu am avut ce.







Se lasa sa se raceasca, mie mi se pare mai buna la temperatura de pe balcon desi nici de la frigider nu e rea. Se pun felii de lamaie pe acolo, asa am auzit ca trebuie. Sigur ca merge si calda cu mamaliga, dar rece e belea.






Parerea mea: fiecare tip de carne precis ii da un gust distinct, atentie la sare (eu am zbarcit-o si am suplimentat cu ceapa inabusita in vin), puneti cat mai mult vin, sa bea dracia de mancare rece si merge de rupe si cu pita si cu mamaliga.





Gata strugurel.
Ale mele


şi când plâng eu râd

#2 A_44066

A_44066

    *********

  • Membri
  • 1954 posturi

Postat 15 January 2011 - 06:53 PM

Multam.
Banuiam eu ce-i pe-acolo, amu stiu.Imi place ideea masline/felii lamaie.
Cam asa pregatesc eu tucana de iepure (n-am pus niciodata masline si felii lamaie, dar retin ptr viitor).
Rumenesc iepurica intai, apoi pun ceapa.Alta dif e ca pun mancarea la cuptor pana scade bine.
Vanam rar, asa ca o s-o fac si eu cu inimi si pipote, cu masline si felii de lamaie cu tot.


Sa stii ca merge-n plus si-o boaba de ienibahar, noua ne place.

Question: What would it be like to feel no envy, jealousy, regret, guilt, shame, blame, or hatred?

#3 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 15 January 2011 - 07:30 PM

Bedelino, brava de reteta,accepti niste critici constructive,da? Sau, mai bine zis, pot sa zic si eu cum se face la noi mancarea rece?
E bun ce ai facut tu, dar nu e mancare rece, e chiar o tocanita de ceapa! In primul rand,never-ever nu se pune suc de rosii, sub nicio forma si in nicio circumstanta. Apoi ceapa are un secretel, care face diferenta: o prajesti la foc mic, cu un pic de ulei pana se face galbena si miroase a dulce de-ti vine sa bagi coltul de paine atunci in ea. Se pune carnea, rumenita sau chiar cruda. Abia apoi se incepe sa se adauge vinul cate putin, pana se termina sticla. Se pun si maslinele si se da la cuptor pana incepe sa sfaraie usor, semn ca n-a mai ramas niciun pic de lichid si mancarea e gata.

Pupa prietena ta de la Bacau si pe mama ei, sunt convinsa c-a fost buna mancarea, eu am scris doar varianta de Bucovina!

#4 dor-de-casa

dor-de-casa

    cine papa bine are corp frumos))))))

  • Membri
  • 1737 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Chisinau

Postat 15 January 2011 - 07:44 PM

am mai spus ca te iubesc ? rad tare.gif

shades.gif salivez pe monitor
Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul!

#5 Jannen

Jannen

    Master of disaster

  • Membri
  • 3144 posturi
  • Gender:Female

Postat 15 January 2011 - 08:02 PM

Draga B.D si eu sunt din Bacau si eu fac mancarea rece asa cum stiu de la bunica mea exact ca si tine.Mica diferenta e prezentarea ca o asezam pe platou,asta e ultima de la revelion si mai am si altele ,chiar pas cu pas,daca ma primiti si-mi este permis o sa caut pozele si o sa pun si eu ce gasesc,pas cu pas tot aici si tehnica scoaterii uleiului(daca am voie si nu supar pe nimeni).

SAM_0507.JPG

Felicitari B.d arata f. apetisanta mancarea rece a ta si pozele si tot(eu nu sunt asa artista) la noi nu e craciun sau revelion,fara ea,e un fel de sarbatoare.

#6 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 15 January 2011 - 08:41 PM

Sigur Geany, pune aici de la fata locului.


Mirela, te rog mult, critica e mama invataturii, eu am scris cum mi-a spus doamna in cauza sa o fac, chit ca nici a mea nu a semanat cu a ei, clar, ca nu e pe cantarite.

Am retinut si varianta ta, nu ai si niste poze? Ca ma ajuta la okiometru. Sau poate faci cand mai refaci reteta. Eu am crezut ca glumesti cu o sticla de vin, am pus cam jumatate.


Eit, edit, edit: la Bucovina vreun fel de carne anume? Ca de exemplu prietena din Bacau a zis ca ei nu au facut nicioata cu porc, numai organe sau curca/pui.


Uite si o poza cu papa din Bacau, scuzati balamucul, ca eram intre prieteni, la botul imparicopitatei.




Editat de BD, 15 January 2011 - 08:44 PM.

Ale mele


şi când plâng eu râd

#7 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 15 January 2011 - 09:08 PM

Scuze, sunt cam obosita, critica e un cuvant cam dur, fie ea si critica constructiva.

Si eu, ca si Janenn, o fac la fiecare sarbatoare, e de la sine inteles pe masa de Craciun sau de Paste.
De regula o fac cu carne de pasare, daca ai cocos e ideal, daca nu, incearca cu pui din ala galben. De iepure se mai face, eu nu fac, e singura carne pe care nu o mananc,nu stiu de ce. Cu porc n-am auzit niciodata, dar nu cred ca a fost rea, n-are cum sa fie.

Cantitatile au fost cam cele folosite de tine. Acum, de Craciun, am pus la 1kg de limba , peste 1 kg de ceapa, o sticla de vin(musai sec) si cam 200 gr masline. Vinul sec taie dulceata cepei, de aceea se pune mult. N-am poze, mi-a trecut razant prin cap ultima oara, dar eram prinsa cu botezul fetei si n-am reusit.( stii cum e, cand ai copii e mai greu sa faci poze tongue.gif ) Oricum, rezultatul final trebuie sa fie destul de inchis la culoare, dar asta datorita calitului/prajitului/tinutului in cuptor.

A, si dureaza mult s-o prepari, ceapa se tine pe foc doar cu ulei mai bine de o ora, apoi adaugi carnea si vinul, plus cuptorul, cam jumatate de zi iti ia.


Se aduna acus sucevencele si ne mai spun si ele cum o fac.

Editat de mireloasa, 15 January 2011 - 09:08 PM.


#8 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 15 January 2011 - 10:29 PM

Stai calma ca rezist la cuvinte dure, chiar nu a fost si critica = invatatura, ma mirai ca ai zis asa ca eu am vazut-o doar ca pe o varianta.


Promit ca fac si varianta ta, nu curand ca abia facui mancare, dar vine. La noi nu se face, in carti am cautat, e bagata pe la retete de vanat cam tot asa (cu sau fara bulion).


Vin numai sec exista in zona, da? Nici nu concep existenta altui model, hai, poate un emi-sec foarte bun.


Imi mai veni in minte o intrebare: o fi diferenta intre ceapa alba si rosie la mancarica asta? Indiferent ce varianta. Ca aia rosie lasa mai multa apa si se topeste mai mult. Rea nu cred ca iese oricum, ma gandeam asa.
Ale mele


şi când plâng eu râd

#9 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 16 January 2011 - 04:48 AM

n-am incercat cu ceapa rosie, stiu doar ca sunt variante de taiere: eu prefere julien, mai spre sud se taie cat mai mic posibil. cred ca ceapa rosie s-ar topi cam tare, s-ar transforma in sos.

sa stii ca mancarea rece, facuta cum spuneam, are un gust aparte, total diferit de orice am mancat. Nu seamana in niciun caz la gust cu tocanita de ceapa.

Editat de mireloasa, 16 January 2011 - 04:52 AM.


#10 Jannen

Jannen

    Master of disaster

  • Membri
  • 3144 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 January 2011 - 11:10 AM

Vin deci si eu cu mancarea mea rece,asa cum am invatat eu sa o fac de la bunica mea.Eu fac din ochi dar o sa incerc sa fiu cat mai explicita.

Asa am facut de asta data ca asta am avut :

2 kg. de ceapa alba (dar ar fi mers si 3 kg.),carne pulpa magra de porc 7-800 de gr (am facut o data cu iepuras ca am primit cadou,dar in lipsa de asa delicatesa,imi place pulpa de porc),vin alb demisec (intra cam 1 litru), 1 pumn de masline negre,1 lamaie,4 foi de dafin,1 lingurita de piper boabe,1 lingura cu vf. de bulion bun concentrat.

S4030947.JPG

Cand am facut pozele nu posedam inca un ceaun suficient de mare(acum am) asa ca am inceput atunci intr-o tigaie mare adanca(pereti inalti).Am taiat in cuburi carnea,si am inabusito( aurit-o) doar in ulei .

S4030948.JPG

Am scos-o apoi cu paleta si am lasat-o deoparte acoperita sa se odihneasca.In grasimea din tigaie am pus cepele taiate julien grosolan .

S4030952.JPG

Tot stropind cu vin alb si lasata la foc mic,cu capac (ceapa trebuie doar sa se inabuse si sa se inmoaie,nu sa se prajeasca).Cand s-a inmuiat putin pun carnea.

S4030953.JPG

Se inabusa la foc mic,cu multa rabdare.

S4030954.JPG

Cam asa.

S4030955.JPG

In acest punct,cam dupa o ora ,incape in ceaunul meu ,o transer acolo si ii mai adaug,bulionul,foile de dafin,bobitele de piper si sarea.

S4030959.JPG

Dupa ce au trecut cam 2 ore de la inceputul procesului'',pun maslinele.Revin imediat ca nu-mi mai incap poze.

Imagini atașate

  • S4030962.JPG


#11 Jannen

Jannen

    Master of disaster

  • Membri
  • 3144 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 January 2011 - 11:30 AM

Mai las 20 de min. si adaug feliutele de lamaie taiate rondele.

S4030965.JPG

Nu le las mai mult de 10 min. ca sa nu-mi amarasca mancarea(de la coaja),asa ca le pescuiesc,cu o furculita si le pastrez de decor.

Dupa 3 ore de la inceputul ''procesului tehnologic'' tongue.gif ,timp in care a stat doar la foc mic,si am tot amestecat cu lingura de lemn in ea si am tot stropit-o cu vin,se ridica uleiul deasupra ca la zacusca,ceapa e gealtinoasa,iar carnea se desprinde numai suvite.Cu multa rabdare se aduna cu o lingura si mai apoi cu o lingurita,tot uleiul ce tot urca deasupra pe masura ce se raceste mancarea.

S4030972.JPG

Astfel din tot ceaunul asta e tot ce a ramas,cam 1/3 din cantitatea initiala(atat de mult scade).

S4030975.JPG

Sosul adunat e f. pretios,si-mi va servi ca baza pt. alte mancaruri sau sosuri .

S4030976.JPG

Asa arata bine racita montata pe platou si ornata(ca pe o salata beof).

S4030978.JPG

Lasata pana a doua zi la rece,ea tot va mai lasa grasime in jur,ce tot vine absorbita cu servetel absorbant.Asa arata o portie.

S4030992.JPG

Si consistenta.

S4030998.JPG

Servita rece,dar lasata putin inainte de servire la temperatura camerei (sa nu fie prea sleioasa),e deosebita,eu nu pot sa o compar cu nimic altceva,in ciuda asteptarilor nu e deloc greoaie,si are o aroma unica inconfundabila(imi aduce aminte de bunica mea care nu mai e printre noi si de sarbatorile de altadata).
Daca nu s-ar pune vin sau lamaie,ar fi prea dulce de la ceapa,asa aromele se impletesc armonios,intre dulceata cepei,acrut de la vin si lamaie,amarui de la masline,dafinul si piperul intregesc tabloul.

#12 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 16 January 2011 - 03:32 PM

Mirela, o sa vina randul si variantei de Bucovina :)


Mie nu mi-a lasat deloc atata ulei si o mancam direct de la frigider, nu a fost deloc sleita. Cine stie, ca retete identice e posibil sa nu iasa la fel, dar in linii mari eu ca janen am facut ca asa mi s-a spus.
Ale mele


şi când plâng eu râd

#13 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 16 January 2011 - 04:10 PM

CITAT(BD @ Jan 16 2011, 03:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Mirela, o sa vina randul si variantei de Bucovina :)
Mie nu mi-a lasat deloc atata ulei si o mancam direct de la frigider, nu a fost deloc sleita. Cine stie, ca retete identice e posibil sa nu iasa la fel, dar in linii mari eu ca janen am facut ca asa mi s-a spus.



Te rog, insist chiar! D.gif

nici eu n-o scurg, dar daca, din greseala am pus prea mult ulei, o pun in sita dupa prajire si inainte de a adauga vin. mai este o varianta mai dietetica in care se pune extrem de putin ulei si se adauga vin aproape imediat, deci se sare etapa de calire a cepei, dar ca orice varianta dietetica nu e la fel de gustoasa

#14 blue jay

blue jay

    Big Chef

  • Membri
  • 955 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva cindva

Postat 16 January 2011 - 07:02 PM

Si noi facem mincarea asta dar fara masline(cite bordeie...) delicioasa mai ales ci mamaliga. Data viitoare pun si masline .
Cerurile si pamantul nu-L pot cuprinde pe Dumnezeu
dar inima omului Il cuprinde. De aceea, sa nu ranesti niciodata inima omului...

Nikos Kaazantzakis

#15 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 18 January 2011 - 03:14 PM

mirela, sa stii ca deturnez rau, deci fac fara rosii dar ... cu praz. crezi ca iese rea? D.gif o sa ii zic varianta bucovino-salajeana de mancare rece :)
Ale mele


şi când plâng eu râd

#16 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 18 January 2011 - 05:15 PM

CITAT(BD @ Jan 18 2011, 03:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
mirela, sa stii ca deturnez rau, deci fac fara rosii dar ... cu praz. crezi ca iese rea? D.gif o sa ii zic varianta bucovino-salajeana de mancare rece :)


Nu cred ca iese rea, poate consistenta diferita. La noi nu se prea manca praz, abia tarziu l-am descoperit. Stiu ca , atunci cand a inceput mama sa cultive praz, se opreau vecinii sa intrebe ce-i aia.

Iti recomand doar sa respectii pasii si timpii de gatire si sa nu fierbi maslinele separat, mai bine pui mai putina sare in mancare.

Abia astept sa-mi spui daca-ti place!

#17 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 18 January 2011 - 06:03 PM

am uitat sa te intreb cu ce carne vrei s-o faci?

#18 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 18 January 2011 - 11:15 PM

CITAT(mireloasa @ Jan 18 2011, 08:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
am uitat sa te intreb cu ce carne vrei s-o faci?



D.gif senza

iaca beleaua, e combinatie intre ce mi-ai zis tu, ce am avut eu in minte, lalala. deci facui asa:


Ingrediente: praz (am gasit romanesc), ulei (am pus de samburi de struguri, puneti ce vreti, de masline eu as spune ca mai bine nu), masline (kalamata), vin alb sec (nu ii mai dau numele ca nu mi-a dat macar o naveta cadou). In rest sare, boabe de piper, foaie de dafin.

E si varianta simplificata e asa: punem in vas ulei, prazul tocat, condimentele, vin pana aproape peste praz.







Am dat la cuptor la foc mic, am amestecat din cand in cand, cand s-a inmuiat nitel prazul am pus si maslinele. Si am lasat sa sfaraie si sa se lipeasca nitel, pe verificate. Pentru puristi: vasele alea se si spala, asa is cocotele, trec prin greu dar ies cu fata curata dupa niste detergent de calitate.








Nu pot da note, mi-a placut mult si varianta cu ceapa, rosii si carne si asta vegetariana, ambele la fel de mult. Raman pe lista de “trebuie facute musai din cand in cand”.

A, da, feliile de lamaie trebuie puse pe acolo si la varianta B.







Parerea mea: e mortala si asa mai ales daca se frige nitel prazul (ceapa) acolo si se lipeste macar putin.







Ale mele


şi când plâng eu râd

#19 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 18 January 2011 - 11:25 PM

CITAT
Parerea mea: e mortala si asa mai ales daca se frige nitel prazul (ceapa) acolo si se lipeste macar putin.


Vezi cum esti? Eu de aia zic ca e importanta etapa cu calirea cepei,tocmai ca da gust, dar tu nu, batman!

Acuma bine ca ti-a placut, dar sa stii ca-mi esti datoare sa faci o reteta de-a mea(de la topicul "reteta mea preferata",iti amintesti?) si insist s-o faci odata exact, dar exact cum zic eu(nu acuma ca ti s-apleaca de la atata praz si ceapa). Si daca nu ti-o placea...nu stiu, te gandesti tu ce-mi faci! D.gif

PS: arata tare bine, cam asa ar trebui sa fie aspectul!

#20 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 18 January 2011 - 11:29 PM

Se caleste soro, se caleste si la cuptor, ca tot foc e, stii cum miroase? Oricum fac si pas cu pas si cu carne, amu nitel pas la animale moarte. Oricum o beut la vin prazuuu, nesatul. SI de nu oi face odata si cu bere ...
Ale mele


şi când plâng eu râd



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi