Sari la conținut

Poză

Savarina


183 răspunsuri la acest topic

#1 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 04 February 2005 - 01:31 AM

Reteta de SAVARINA dintr-o carte mai veche de bucate a lui Nicolae Olexiuc procurata de MC �multumesc Mirela.

Va dau cantitatile in paralel prima cantitate va fi reteta originala, a doua cantitate va fi ceea ce am folisit eu�.asta pt ca de ma luam exact dupa reteta nu mai iesea nimic. Dupa parerea mea.

Aluatul:
350 g faina --- eu am pus echivalentul a 3 cups (masura Americana).
175 g unt --- cam tot atata am pus si eu doar ca aici vine 1 1/2 sticks (asa vine in batoane de 113 gr.)
15 g zahar --- aici am pus eu dupa ochi 3 linguri
12 g drojdie --- 1 lingurita rasa
4 oua
50 g lapte
sare --- sare n-am mai pus pt ca un baton de unt a fost sarat
unt pt forma
pesmet --- n-am folosit pt ca formele sint non-stick si doar le-am uns cu unt dar pt alt fel de forma poate trebuie sa veti la indemana.

Nota: Am mai adaugat la aluat un pic de vanilie, coaja de lamaie si portocala �doar pt aroma.

Siropul:
200 g zahar --- 1 cup, dar n-a fost de ajuns asa ca am mai pus 1/2 cup
200 g apa --- nu a fost de ajuns asa ca eu am folosit 2 1/2 cups

Garnitura:
250 frisca batuta --- eu am folosit un carton intreg de frisca lichida de 470 ml asa sint la mine la supermarket.
fructe confiate --- n-am avut decit niste Maraschino Cherries pt motz
rom dupa gust --- o lingurita mica la tot siropul, am vrut doar sa-i dau aroma
marmelada de caise --- 1 lingura pt fiecare, deci 12 linguri in total.

Aluatul de savarina este asemanator cu cel de cozonac: foarte adevarat insa eu am pus toate in cuva de la masina si am last aparatul sa-si faca de cap vorba vine ...ca nu am scapat aluatul din ochi o secunda.
Cine nu are masina poate sa inceapa dupa metoda lui Olexiuc.

Se cerne faina intr-un castron si se face in ea o gropita in care se pune drojdia dizolvata in lapte cald.
Se adauga apoi in gropita ouale, restul de lapte, zaharul, sarea si se amesteca cu faina.
La urma se pune untul topit, rece nu cald.
Se adauga mirodeniile (astea nu erau in reteta originala).
Se amesteca compozitia cu o lingura sau cu o lopatica de lemn si se lasa sa creasca la cald. (a se nota, acest aluat este mult mai moale ca cel de cozonac.
Se ia o forma speciala de savarina, se unge cu unt, se presara cu faina sau cu pesmet si se umple pe jumatate cu aluatul de mai sus. Se lasa sa creasca.
Cand s-a ridicat pana la gura formei, se da la cuptor la temperatura de 300�F ( 150�), pt 30 de minute.
Savarina coapta se lasa sa se raceasca in forma.
Intre timp se pregateste siropul care se toarna peste savarina dupa ce s-a taiat pojghita intarita de deasupra (eu n-am taiat nimic) si s-a racit, se rastoarna savarina pe farfurie, se stropeste cu rom, se unge cu marmelada, iar golul din mijlocul coroanei se umple cu frisca.
Se garniseste cu fructe confiate si se sprituieste cu multa frisca.
Savarinele mai pot fi coapte si in forme mici de tarte.

Deci eu am impartit aluatul cit de egal in 4 si pe urma fiecare bucata in 3 deci am vrut sa iasa 12 bucati.
[attachmentid=8666]

#2 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 04 February 2005 - 01:32 AM

Dupa ce am taiat aluatul in bucati cu grija am incercat sa fac un buggare doar intorcand colturi si margini inspre interior la parte de dedesupt. Exact ca pe niste chifle.

#3 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 04 February 2005 - 01:32 AM

Reteta spunea ca trebuiesc coapte la foc potrivit insa la mine foc potrivit este temperatura de 350°F. (180°C) si cred ca pt primele 10 minute a fost un pic cam puternic ...pt care am redus temperatura la 300°F (150°C) pt restul de 20 minute.

#4 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 04 February 2005 - 01:33 AM

Dupa ce s-au copt am scos tava din cuptor si asa cum erau am pus la fiecare cate o lingurita de sirop in cap si cu o pensula am umezit toata suprafata. Am lasat sa se odihneasca in forma cam 10 minute...dupa care le-am scos pe o tava, le-am pus cu scobitura in sus si am pus in adancitura cate o lingura de sirop lasand sa se absoarba...am repetata operatia pana s-a terminat siropul.
Le-m acoperit si le-am lasat la rece peste noapte.

#5 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 04 February 2005 - 01:33 AM

A doua zi...am batut frisca bine cu 6 linguri de zahar si pudra de tartar.
Am taiat savarina pe jumate si am uns parte de jos cu 1 lingura de gem de caise.

#6 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 04 February 2005 - 01:34 AM

Cu un cornet am spritat savarina peste gemul de caise, am pus parte de sus si in adancitura formata de tava am spritat frisca...am ornat cu Maraschino cherries.

#7 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 04 February 2005 - 01:35 AM

Si asa arata toate. Nu-mi ramane decat sa va invit la masa...ca eu nu le mananc.

Sper sa va placa ce-am facut icon_smile.gif

#8 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 04 February 2005 - 02:06 AM

..pai bun, mami..dar daca tu nu le manînci..cine ne spune cum sînt?? ..cine îsi da cu parerea,ai pe cine sa-i probezi?? Hai ca ma intereseaza...sînt ca aia de la cofetarie,sînt moi si buni?? Tre sa fac si io..neaparat!!! icon_biggrin.gif

#9 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 04 February 2005 - 02:11 AM

Maya te asigur ca sint extraordinare.
In timp ce le taiam ...una a fost mai inalta un pic asa ca am taiat o felie de la mijloc.
Gustul excelent si insiropate foarte bine...exact asa cum mi le amintesc eu de-acasa. Cind le-am taiat pe jumate le-am testat de sirop...si sint OK.


PS. Si ca sa nu ma plictisec facand doar Savarine am facut si citiva de astia...ma gandeam ca ma trezesc cu tot forumul pe cap icon_smile.gif))

#10 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 04 February 2005 - 02:16 AM

Dar ce sarbatoresti ,de faci cozonaci cu nemiluita????..sau îi împarti printre prieteni?

#11 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 04 February 2005 - 02:21 AM

Asa cum vezi ce vezi pe pagina asta asa se duc maine dimineata...totul.
Nu ramane decit sa spal vasele...la mine asa este.
In general prefer sa fac un astfel de cadou la prieteni si cunostinte decat sa cumpar ceva care il vor tine in dulap cu anii.

Iti recomand cu toata inima sa faci savarina ....este foarte gustoasa.
Succes si tie.

#12 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 04 February 2005 - 02:29 AM

QUOTE(Mama Celeste)
Asa cum vezi ce vezi pe pagina asta asa se duc maine dimineata...totul.
Nu ramane decit sa spal vasele...la mine asa este.
In general prefer sa fac un astfel de cadou la prieteni si cunostinte decat sa cumpar ceva care il vor tine in dulap cu anii.

Iti recomand cu toata inima sa faci savarina ....este foarte gustoasa.
Succes si tie.


mami,ma faci si pe mine prietena ta?? icon_biggrin.gif ..daca îti dau adresa,îmi trimiti unu' ? pupic.gif

#13 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 04 February 2005 - 02:32 AM

Maya smile.gif de-aici si pana in Germania mai ajunge mucegaiul smile.gif
Si atunci ce fel de prietena ti-as fi?
smile.gif

#14 IrinaTok

IrinaTok

    micro Bucatar

  • Membri
  • 40 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 04 February 2005 - 05:13 AM

Mama C, dar pana-n California trimiti ?????........ smile.gif smile.gif
Glumesc bineinteles, caci sper sa-mi fac si eu, poate chiar in weekend.
O dau incolo de dieta si fac ceva dulce neaparat in wekkend.
Dar cand ma uit la tot ce faci si la poze, am o dilema......
Oare ce sa fac? Cozonac, Rosy Red Cofee Cake (cum l-ai numit pe asta),
savarina, tarte din puff pastry, etc, etc.....toate ma tenteaza....si alte
retete ma tenteaza de la alte multe fete de pe culinar.......

Si apropo, nu stiu cum de reusesti sa faci atatea intr-o seara de zi
de lucru, cand parca din cate povesteai ieri pe chat, pe la 4 dupa amiza
te-ai apucat. Acolo trebuie sa fii fost vreo 3 portii de cofee cake (cozonaci),
plus savarinele.....ai muncit masinile de paine nu gluma.....
Esti rapida foc foc. Te admir tare de tot. Trebuie sa fii ca un titirez
prin bucatarie....smile.gif smile.gif
Ohhh si sa nu uit, inca o data....iti invidiez vecinii .....

#15 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 04 February 2005 - 09:39 AM

Irina...aseara am facut doar savarinele...si mi-au luat doar vre-o 2 1/2 ore.
Sincer iti spun ca a fost prima data cind fac savarine in viata mea.

Chestia e ca arunci cind intru in bucatarie ma invaluie o stare de creativitate.
Gatesc bine zic eu...dar nu de mult timp mi-am dat seama ca talentul meu e la aluat. Cred ca se trage si din copilarie ...mi-am dorit foarte mult sa ma pot juca cu plastelina ...ceea ce nu am avut decit de putine ori sansa sa pun mana pe ea. Asa ca ma jucam in general cu lut sau in cel mai fericit caz cind facea bunica mea aluaturi ...imi dadea intotdeauna un bulgare cu care ma jucam eu. La foarte putine aluaturi am dat gres.

De data asta la coffee cake am facut doar 2 portii...si daca ies atatia, ce sa fac. Nici la astia nu mi-a luat mai mult de 2 1/2. Depinde de cit m-am obisnuit cu genul de prajitura.

Multi ar crede ca toti sant cozonaci...dar nu sant. Imi place mie sa le dau forma aia pt ca arata bine dar gustul difera.

Visez intr-o buna zi sa-mi deschid o brutarie...
smile.gif si ai dreptate vecinii mei sint toti fericiti.

#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 04 February 2005 - 09:43 AM

Excelente, mi le salvez ºi mai devreme sau mai târziu le încerc. pupic.gif

#17 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 04 February 2005 - 09:57 AM

Adriana ...lamureste-ma si pe mine ce forma este asta...la inceput am crezut ca este de savarina dar mi se pare mie sau arata ca cea ca a ta.
Cred ca ai facut panetone cu ea?

#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 04 February 2005 - 10:03 AM

Poþi face o savarinã mare care aici se numeºte "baba", exact la fel ca cea pe care ai fãcut-o tu în doze mono o faci în asta ºi pui numai friºca la centru deasupra, sau poþi face budinci dintr-alea cu gelatinã nu'º cum sã le zic pe româneºte. Nu e cea de pandoro, numai e asemãnãtoare.

#19 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 04 February 2005 - 10:26 AM

Mama Celeste esti fantastica! icon_bounce.gif
Le-ai facut asa repede! Sau poate si diferenta de fus orar ne da aceasta senzatzie. Probabil ca si masina de paine iti da ajutor

Permite-mi o sugestie: la cofetarie si capacul de sus pe care sta motul de frisca este glasat fie cu marmelasa diluata cu putzina gelatina sau gelee-guss ,eu nu-l folosesc ,fie cu marmelada mai lucioasa. Este mai aspectoasa si acopera imperfectiunile cojii.
Cu bine Higeia icon_compress.gif
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#20 Otti

Otti

    Otti

  • Membri
  • 3662 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Berlin

Postat 04 February 2005 - 10:27 AM

Am facut si eu aceeasi reteta de savarine si au iesit excelente.Sotului nu-i venea sa creada zicea ca le-am cumparat laugh.gif.Din pacate poze nu pot sa pun pt ca aparatul s-a defectat dar a pus mama Celeste icon_razz.gif .Incercati-le fetelor.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi