Sari la conținut

Poză

Vin fiert


11 răspunsuri la acest topic

#1 amalia aa

amalia aa

    Master of disaster

  • Membri
  • 1603 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Cluj-Napoca

Postat 29 November 2007 - 07:31 PM

Sa nu radeti de mine , dar eu postez reteta. Iata cum il fac eu:
2l vin rosu demisec
1 mar
1 portocala
1 lamaie mica
zahar dupa gust
scortisoara dupa placere smile.gif
Se pune vinul la fiert, cand da in clocot se pune zaharul si fuctele taiate bucatele mici. Se lasa sa mai fiarba putin (2-3 min), se presara scortisoara, se acopera cu un capac si se lasa cateva minute. Se serveste obligatoriu cu prieteni buni alaturi smile.gif
IMG_3358.jpg



#2 Nadyra

Nadyra

    Captain Cook

  • Membri
  • 295 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Oradea

Postat 29 November 2007 - 08:24 PM

Chiar eram curioasa de reteta, foarte bine ca ai postat asa ceva. Incerc si io cand ma fac bine ca acu is tare bolnavici.
Nailstylist

#3 amalia aa

amalia aa

    Master of disaster

  • Membri
  • 1603 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Cluj-Napoca

Postat 30 November 2007 - 10:30 AM

QUOTE(Yadira @ Nov 29 2007, 10:24 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Chiar eram curioasa de reteta, foarte bine ca ai postat asa ceva. Incerc si io cand ma fac bine ca acu is tare bolnavici.


Oki, insanatosire grabnica ! smile.gif

#4 Laura.lala

Laura.lala

    Master of disaster

  • Membri
  • 2514 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Portugalia/Portocalia

Postat 01 December 2007 - 07:44 PM

Buna ideea ta cu vinul fiert ! Brrr aici e frig si ploua, mie mi-a inghetzat nasu', asa ca asta seara incalzesc vinul! tongue3.gif

Nu te supara ca pun aici un link cu un articol frumos scris despre istoria vinului fiert.

Despre vinul fiert.

La nemti se numeste glühwein si e facut din vin rosu (se zice ca vinurile scumpe nu ies bune) cu zahar si scortisoara, doar incalzit bine fara sa fie dat in fiert.

GVIS - Dr. Galea Romeo Florin, Cluj-Napoca, 09.01.2002


#5 lalua

lalua

    Academic Chef

  • Membri
  • 1069 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Galati

Postat 02 December 2007 - 03:45 PM

super reteta, amalia! cam asa fac si eu vinul fiert,dar eu folosesc si amestecul de condimente de la fuchs care ii da o super savoare! rolleyes.gif

Miniaturi atașate

  • DSC04655.JPG
  • DSC04656.JPG
  • DSC04657.JPG


#6 Crengutza

Crengutza

    micro Bucatar

  • Membri
  • 27 posturi

Postat 02 December 2007 - 07:35 PM

QUOTE(lalua @ Dec 2 2007, 03:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>
super reteta, amalia! cam asa fac si eu vinul fiert,dar eu folosesc si amestecul de condimente de la fuchs care ii da o super savoare! rolleyes.gif


Mama, in romania vad ca este un amestec pt orice chestie - pana si la vin fiert s-au gandit. tongue.gif

#7 andagh

andagh

    micro Bucatar

  • Membri
  • 1 posturi

Postat 09 December 2007 - 12:47 PM

Fetelor, sunteti adorabile, cum le stiti voi pe toate! Zau asa!


#8 Roxanik

Roxanik

    micro Bucatar

  • Membri
  • 11 posturi

Postat 11 December 2007 - 11:32 PM

mmmm...cred ca e super delicios cu fructe smile.gif...o sa fac si eu pt ca sunt fana vin fiert...
nici nu stiam de amestecul de la fuchs:P...chiar ca in romania exista amestec pt orice biggrin.gif ...deh...poate sunt prea multi oameni comozi wink.gif

#9 garofitza

garofitza

    Bucataras

  • Membri
  • 190 posturi
  • Location:Toronto, Canada

Postat 19 December 2007 - 06:19 AM

Un subiect favorit, mai ales ca aici iarna e lunga si friguroasa.

Vin fiert cu cardamom

2 linguri zahar brun
1 portocala
1 bat de scortisoara
2 cuisoare
5 cardamom pods (sfarimate)
750 ml apa (sau mai putina, daca vreti un amestec mai tare)
750 ml-1 litru vin rosu

Se curata coaja de portocala (nu si partea alba). Se pune coaja si celelalte ingrediente, mai putin vinul, intr-o cratita emailata sau de inox si se incalzeste time de 10 min (nu fierbere). Se adauga vinul si se mai tine pe foc citeva minute ca se amestece aromele. Se strecoara si se serveste cald.

Alta reteta:

* 100-200 gr zahar (dupa gust si depinde cit de dulce e vinul)
* 2 lingurite praf scortisoara
* 5 cuisoare
* 200-250 ml apa fiarta
* 2 portocale taiate in felii subtiri
* ½ lamiie taiata in felii subtiri
* 2 l vin rosu

1. Se amesteca toate ingredientele, mai putin vinul
2. Se dau intr-un clocot, se reduce focul si se lasa 10 minute.
3. Se adauga vinul si se mai lasa inca 10 min la foc foarte mic.

Sint mii de combinatii. Am mai facut cu bucati de ananas (optional si sucul din conserva), rom, brandy, votca, baton de vanilie. N-am incercat cu bucati de ghimbir, dar cica merge si asta.

Editat de garofitza, 19 December 2007 - 06:19 AM.


#10 Floricica

Floricica

    is de-a dreptu' pe langa

  • Membri
  • 4492 posturi
  • Location:Onesteanca in Toronto

Postat 22 December 2007 - 10:06 AM

QUOTE(garofitza @ Dec 18 2007, 09:19 PM) <{POST_SNAPBACK}>
subiect favorit, mai ales ca aici iarna e lunga si friguroasa.

Vin fiert



Am mai facut cu bucati de ananas (optional si sucul din conserva), rom, brandy, votca, baton de vanilie. N-am incercat cu bucati de ghimbir, dar cica merge si asta.



Pe mine care am kilometraj respectabil, vinul cu vodca sau cu brandy m-ar face sa cant ca Hrusca si Seicaru pe o singura voce si pe urma ar veni expulzarea de pe Terra. Din propriile mele simturi vodca pura nu are nici aroma, nici miros, de ce as pune-o in vin ca sa-i imbunatatesc aroma si nu gradul de alcoolizare? Cu esenta de rom sau de cognac(zahar ars) mai treaca mearga, dar sa pun vodca in vinul fiert nu m-am incumetat pana cum sau nu am trait ierni asa de friguroase.
Se amesteca in cantitati egale vin cu vodca, brandy, rom si apa ? E o adevarata provocare tongue.gif Poate ma aventurez de revelion ca tot stau acasa. Asta e amestec recomandat celor care fac revelionul la City Hall, Primarie, adorm pe banci si asteapta dimineata primul metrou sau Go train spre casa ?
Eu cred ca dupa jumatate de vin fiert cu vodca sau brandy ma duc si ma culc si nu mai fac paguba nici la mancare sau la bautura smile.gif Deci e de retinut si pentru a servi musafirii nepoftiti.

Bre ce face Canada asta din oameni. Mai urmeaza vin fiert cu Listerine, asta din urma e o apa de gura,parfumata dar si foarte, foarte tare alcoolizata.

Happy Holidays si bine ai venit garofitzo, ! Mai suntem cateva prin Toronto si imprejurimi.

Nu sufar din cauza nebuniei, profit in fiecare moment de ea.


#11 garofitza

garofitza

    Bucataras

  • Membri
  • 190 posturi
  • Location:Toronto, Canada

Postat 22 December 2007 - 04:29 PM

QUOTE(Floricica @ Dec 22 2007, 10:06 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Din propriile mele simturi vodca pura nu are nici aroma, nici miros, de ce as pune-o in vin ca sa-i imbunatatesc aroma si nu gradul de alcoolizare? Cu esenta de rom sau de cognac(zahar ars) mai treaca mearga, dar sa pun vodca in vinul fiert nu m-am incumetat pana cum sau nu am trait ierni asa de friguroase.
Se amesteca in cantitati egale vin cu vodca, brandy, rom si apa ?


Ha, ha, ha. Reteta cu votca e de inspiratie suedeza (Glogg). Si e intr-adevar pentru a alcooliza vinul mai tare (se mai duce din alcool cind sta pe foc).
Exclus esenta de rom - trebuie sa fie rom pe bune. La fel si cognac.
Nu sint cantitati egale - la o sticla de vin pui cam 100 ml de alcool. Si nu toate odata! Adica ori rom, ori votca, ori cognac.

Craciun Fericit si tie.

Off topic: Se vede ca esti de curind aici, daca nu ai prins ierni friguroase in Toronto. O se recuperezi iarna asta; se anunta geruri mari in ianuarie-februarie.



#12 alex_traian84

alex_traian84

    micro Bucatar

  • Membri
  • 13 posturi
  • Gender:Male

Postat 22 December 2007 - 08:19 PM

Voua ce fel de vin fiert va place? Rosu sau alb? Mie cel rosu, si daca ii adaug putina scortisoara iese nemaipomenit cool.gif Si sa fie musai vin de butuc, din productie proprie (desigur, pentru cine are posibilitate), altfel vinul de cumparat nu-i bun deloc!



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi