Prajitura sarlota

Prajitura sarlota este o reteta de prajitura senzationala, cu care vei impresiona cei mai aprigi critici. Dupa cum arata ai spune ca e imposibil de facut, dar va asigur ca prajitura se face mai usor decat pare.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura sarlota

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 8 linguri de faina
  • un praf de sare
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru sarlota:
  • 7 oua
  • 5 plicuri gelatina alba
  • 4 linguri faina
  • 1l lapte
  • 6 linguri zahar
  • 2 linguri pline cu cacao
  • 500ml frisca lichida
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Optional:
  • gem de caise

Mod de preparare

Incepem prin a pregati blatul pentru prajitura sarlota. Vom avea nevoie de o tava de aproximativ 30x23 cm, tapetata cu hartie pentru copt.

Galbenusurile le mixam impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si sarea pana cand isi dubleza volumul, amestecul este pufos si deschis la culoare.

Albusurile le mixam bine, pana sunt ferme.

Adaugam faina la amestecul de galbenusuri, amestecam bine, dupa care adaugam albusurile, amestecand usor, de jos in sus, pentru ca aluatul sa fie usor si aerat, sa creasca bine si sa fie pufos, nu indesat.

Turnam compozitia in tava si lasam la cuptorul incins la 160 de grade pentru 45-50 de minute. Il lasam la racit.

In timp ce blatul prajiturii este la copt, pregatim sarlota:

Gelatina o hidratam in 300ml de lapte rece. Amestecam galbenusurile cu 4 linguri de zahar si 4 linguri de faina. Adaugam restul de lapte si mixam bine. Punem amestecul pe baie de aburi amestecand continuu pana cand compozitia se ingroasa.

Luam bolul de pe baia de aburi si adaugam gelatina hidratata, amestecam bine si lasam la racit.

Mixam albusurile cu 8 linguri de zahar si le adaugam la compozitia de lapte. Mixam si frisca cu restul de 4 linguri de zahar (daca e frisca indulcita se poate renunta la zahar).

Adaugam si frisca la compozitia de lapte. Impartim compozitia in doua parti. Intr-una din ele adaugam zaharul vanilat sau extract de vanilie, iar in cealalta adaugam cacao si putina esenta de rom. Dam cele doua compozitii la frigider pentru 20 de minute.

Scoatem aluatul prajiturii din tava si il taiem in doua (pe lungime).

Tapetam tava in care l-am copt cu folie alimentara si asezam primul blat. Punem cu lingura gem de caise si il nivelam frumos pe toata suprafata. Acest pas este optional, mie mi se pare ca gemul acrisor completeaza perfect prajitura.

Asezam primul strat de sarlota (dupa preferintele fiecaruia), nu trebuie nivelat perfect, cu cat este mai "dezordaonat", cu atat mai bine va arata prajitura :), ironic, stiu.

Asezam al doilea blat, punem gem de caise, si a doua parte a sarlotei.

Acum in acest pas, prajitura se poate da la frigider. Daca doriti sa aduceti si o nota crocanta puteti faramita biscuiti, sa-i amestecati cu un cub de unt (ca la cheesecake) si sa uniformizati deasupra ultimului strat de sarlota. Dupa care decorati cu frisca.

Dam la frigider prajitura sarlota pentru 2 ore.

Prajitura sarlota se serveste dupa ce a stat la frigider, decorata cu frisca sau fructe.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
2
Prajituri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie

Pentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
5
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Parteneri
Bors cu radacinoase si rasol de vita
Bucataras.RO

Bors cu radacinoase si rasol de vita

Reteta am vazut-o la Pana Cris si mi s-a parut interesant amestecul de condimente. Aroma fina a acestora ii confera un gust...

Bors cu radacinoase si rasol de vita
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola