Pulpe de rata in sos de vin rosu

Pulpe de rata in sos de vin rosu este o friptura excelenta pentru un meniu de sarbatoare. Pentru reteta ingredientele sunt: pulpe de rata, vin, ciuperci.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Pulpe de rata in sos de vin rosu

Ingrediente

  • 2 pulpe de rata ( a ca. 350 g );
  • 200 ml vin rosu
  • de preferinta sec;
  • 200-250 ml supa de pui;
  • 1 lingurita cu virf de pasta de rosii;
  • 4 catei de usturoi;
  • Sare;
  • 1/2 lingurita boabe de piper;
  • 2 cuisoare;
  • 4-6 frunze de salvie;
  • ciuperci;
  • patrunjel.

Mod de preparare

Pulpe de rata in sos de vin rosu este o friptura care poate fi servita alaturi de sosuri sau orice fel de garnitura.

Pentru a pregati friptura de rata spalam pulpele de rata cu apa rece. Apoi taiem grasimea de pe margini si punem deoparte.  Punem pulpele intr-un vas adecvat, punem 4 catei (pot fi si taiate in doua) de usturoi cu cateva frunze rupte de salvie si vinul rosu peste pulpe. Tinem pentru vreo doua ore acoperit la rece (frigider). Dupa o ora trebuia sa intorc pulpele pe partea cealalta, caci vinul nu acoperea in intregime carnea. Inainte sa ne apucam sa frigem carnea, taiem grasimea in cubulete mici si le prajim intr-o tigaie. Scoatem jumerele afara si punem putintica sare. Dupa aceia prajim la foc moderat in untura obtinuta pulpele de rata pe amandoua partile. Prima data prajim partea cu pielea. Scoatem pulpele prajite, turnam untura intr-un recipient mic. dar pastram untura. Nu aruncam bunatatea de untura. O vom folosi la ciupercute. Punem pulpele inapoi in cratita si turnam acum marinata cu frunze si usturoi, cu tot plus supa de pui. Lasam acum cu capac vreo 30-40 min la foc mic. Dupa acel timp fiindca nu avem atata sos ca sa fie carnea in intregime acoperita, intoarcem carnea pe partea cealalta si punem totodata si pasta de rosii (putem s-o dizolvam inainte cu putin lichid din cratita) impreuna cu boabele de piper si cuisoarele.

Acum avem timp sa facem sosul de ciuperci pentru fiptura: taiem ciupercile curatate in prealabil, in felii (vreo juma de cutie, sa fi fost 200-300 gr).  Curatam o ceapa medie, o taiem marunt si impreuna cu ciupercile le frigem in untura de rata pusa deoparte inainte.  Dupa ce vedem ca totul primeste deja culoare, punem capacul si lasam sa se inabuse putin. Desi ciupercile se fac intr-un fel de suc propriu la sfarsit am pus vreo doi stropi de vin alb si am aruncat putin patrunjel tocat asa de forma. Putin piper macinat si eventual putina sare dupa gust.

Gremolata de salvie se face destul de usor dintr-o jumatate de coaja rasa de lamiie, dar fara pielita alba de dedesupt plus ceva sare, un catel de usturoi si doua frunze de salvie. Astea toate tocate foarte marunt si amestecate. Deci acum cred ca si a doua jumatate de ora a trecut deja, hai 40 de min; ar trebui sa fie gata si pulpele, scoatem, tinem la cald.

Sosul obtinut trebuie trecut prin sita si degresat. Adaugam niste sare, aici atentie...daca supa era sarata, poate nu trebuie multa sare, avand in vedere ca gremolata de salvie care vine la sfirsit contine si ea sare! Fiind vorba deja de gremolata de salvie, aceasta se poate pune eventual in sos, dar chiar si peste pulpele gata pregatite de servire, adica pe farfurii. Daca sosul este prea lichid il indesam cu ceva amidon sau faina. Cum se face mamaliga, mi-e rusine sa spun. Asta stiti voi mult mai bine ca mine. Pofta mare!


Reteta de pulpe de rata in sos de vin rosu a fost propusa de pitt4 pe forum culinar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
2
Prajituri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie

Pentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
5
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Parteneri
Gem de mure
Bucataras.RO

Gem de mure

Este gemul, dulceata, cum vreti voi sa-i ziceti cel mai mancat si folosit la mine in familie. Il folosesc cel mai des la...

Gem de mure
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola